Nem kaptak kedvezményt a fogyatékossággal élők a Veszprémi Állatkertben

2018.09.17. 17:22

Egy tizenegy fős, fogyatékossággal élő csoport kedvezményes jeggyel próbált bejutni a Veszprémi Állatkertbe hétfőn, a pénztárhoz érve azonban negatív elutasítás várta őket:

közölték velük, hogy hiába van hatósági igazolványuk a fogyatékosságukról, azzal nem jogosultak az olcsóbb jegyre.

Azt is mondták nekik, hogy csak akkor él a kedvezmény, ha valamelyik szervezetnek a tagjai.

Ez ugye plusz díjakkal jár. A pénztárnál csalódottan várakoztunk, míg a csapat néhány tagja az irodán próbálkozott elintézni a belépést. Nem engedtek a huszonegyből. Így most utazunk haza. Nem kicsi a csalódottság. 60ezer forintunk nem volt belépőre. Messziről odautaztunk fiataljainkkal, akiknek nagy része mozgásban is akadályozott. Emberségből levizsgáztak az állatpark vezetői. Ilyen vagy olyan kártya?!
Nem változtat az állapotukon. Ez a negatív diszkrimináció viszont igen. Köszönjük szépen!

A MEOSZ (Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége) leírása alapján a fogyatékossági támogatás mindenkinek jár, aki látási, hallási, értelmi, mozgásszervi fogyatékos személynek, vagy halmozottan fogyatékos személynek minősül, és állapota tartósan vagy véglegesen fennáll, önálló életvitelre nem képes vagy mások állandó segítségére szorul.  Vagy a helyváltoztatáshoz meghatározott segédeszköz állandó és szükségszerű használatát igényli. A fogyatékossági támogatás megállapításával pedig egyidejűleg hatósági igazolványt kell kiadni, amivel jogosultak a kedvezményekre.

Az állatkert előtt készült fotón is látni, hogy többen ülnek kerekesszékben a csoportból, akik feltehetőleg beletartoznak a fent említett kategóriába.

Az állatkert honlapján egyébként valóban írják, hogy az jogosult fogyatékossági kedvezményre, aki

a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége által kibocsátott érvényes igazolványt és hatóság által kibocsátott, a  személyazonosságát igazoló igazolványt (személyi igazolvány, útlevél, diákigazolvány, stb.)  együttesen felmutatják, vagy azok látogatók, akik nem rendelkeznek ilyen igazolvánnyal, de kerekesszékkel érkeznek az Állatkertbe.

Az ügyben – miután telefonon nem értünk el senkit – e-mailben megkérdeztük a Veszprémi Állatkertet is, például arról, hogy mivel ad többet a magánegyesületek vagy civil szervezet kártyái a fogyatékosságról szóló hatósági igazolványnál, cikkünk megjelenése után reagáltak. Továbbították az Indexnek azt a levelet, amit válaszként küldtek a panaszbejelentőnek:

A Veszprémi Állatkert azon kevés turisztikai attrakció közé tartozik, ahol kiemelt kedvezményt biztosítanak a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, Autisták Országos Szövetsége és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége tagjainak.

A honlapunkon egyértelműen tájékozódhatnak a kiemelt kedvezmények, kedvezményes partneri jegyek igénybevételének feltételeiről:

Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége által kibocsátott érvényes arcképes igazolvány és hatóság által kibocsátott, a személyazonosságát igazoló igazolvány (személyi igazolvány, útlevél, diákigazolvány stb.)  együttes felmutatásával, továbbá egy fő felnőtt kísérő részére.

Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége által kibocsátott érvényes igazolvány és hatóság által kibocsátott, a  személyazonosságát igazoló igazolvány (személyi igazolvány, útlevél, diákigazolvány, stb.)  együttes felmutatásával, illetve azon látogatók vehetik igénybe, akik nem rendelkeznek ilyen igazolvánnyal, de kerekesszékkel érkeznek az Állatkertbe, továbbá egy fő felnőtt kísérő részére.

Sajnálatos módon Önök a kiemelt kedvezményes jegy igénybevételéhez szükséges ÉFOÉSZ igazolvánnyal nem rendelkeztek, ennek hiányában kedvezményes belépő iránti kérelmüket társaságunkhoz előzetesen nem nyújtották be. (Alapítványunk idáig mindig segített a rászorulóknak.)

Társaságunk munkatársai minden lehetséges segítséget felajánlottak, hogy az állatkert látogatását az Önök számára lehetővé tegyék, így megfelelő igazolás hiányában akár utólagos fizetés mellett. A felajánlott lehetőséggel azonban Önök nem kívántak élni.

Ahelyett, hogy a gondatlanságukat a helyszínen korrigálták volna, kifizették volna a belépőjegyet vagy elfogadják munkatársunk azon felajánlását, hogy utólagosan átutalással is fizethetnek, munkatársainkkal gorombáskodtak, és a gondjaikra bízott fogyatékos embertársaikat büntették meg azzal, hogy nem biztosították számukra az Állatkerti kirándulást.

Sajnáljuk, hogy a tények elferdítésével magukat próbálják menteni, ahelyett, hogy belátnák, hogy hibáztak a kirándulás megszervezésében és annak lebonyolításban.

Az Indexnek pedig külön ezt írták:

A látogatók Facebook-oldalunkon is olvashatták, hogy Állatkertünk szombaton rendezte meg a szokásos, immár évenként  „Kerekesszékesek napját”, melyen az Alapítványunk támogatásával a kerekesszékesek és kísérőjük ingyen léphettek be Állatkertünkbe.

Utóiratként megjegyezném, hogy a Veszprémi Állatkertben a kerekesszékkel érkezők mindenféle igazolások nélkül jogosultak a kiemelt kedvezményes jegy igénybevételére.