Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rákérdeznek Szijjártóéknál, hogy miért kell büntetést fizetniük a metrókocsik után

2018.09.17. 10:13

Orbán Viktor vezetésével Moszkvába látogat egy magyar delegáció, a miniszterelnök kedden Vlagyimir Putyinnal is találkozik, a 444.hu pedig úgy tudja, hogy hétfőn Szijjártó Péter külügyminiszter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel vacsorázik.

Kettejük találkozója azért érdekes, mert egy konfliktust szeretnének elsimítani, ami a budapesti metrókocsik orosz felújítása miatt alakult ki.

A visszaérkezett metrókocsikról kiderült, azok nem a Budapesten futott metrókocsik felújított változatai, hanem Oroszországból vélhetően teljesen új, de korszerűtlen kocsik érkeztek vissza Budapestre. A kocsikon aztán számos probléma jelentkezett, ezek közül a legveszélyesebb, hogy rendszeresen rosszul nyíltak, zárultak az ajtók, ezért Budapest kötbért követel az orosz felújítótól, a Metrovagonmastól.

Az oroszok viszont a 444.hu szerint azt állítják, nem az ő hibájuk a sorozatos meghibásodás, hanem "metróalagutak egyenetlenségei miatt a túl érzékeny szenzorok téves jeleket kaptak, és azokat le kellett cseréni gyengébb minőségű szenzorokra". A magyar fél 800 millió forintot követel.

Az M3-as metrókocsik oroszországi felújítása váratlan fordulata volt a metrófelújításnak, az Index feltárta a döntés hátterét, hogy abban milyen titkosszolgálati nyomásgyakorlásnak volt szerepe.