Klára
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

A magyar parlament elé viszi a Fidesz a Sargentini-jelentés visszautasítását

Image from iOS (2)
2018.09.18. 09:01
A Sargentini-jelentés elleni határozati javaslatot terjesztett a Ház elé Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely. A határozattal visszautasítanák "a Magyarországgal szembeni rágalmakat".

A Fidesz által benyújtott határozat címe sokat mondó: "Magyarország szuverenitásának megvédéséről és a Magyarországgal szembeni rágalmak visszautasításáról". 

A dokumentum elfogadásával az Országgyűlés arra szólítaná fel a kormányt: ne engedjen a zsarolásnak, utasítsa vissza a Magyarországot elleni valótlan vádakat, és jogi úton is lépjen fel a csalással elfogadott, Magyarországot rágalmazó jelentéssel szemben.

Kijelentjük, hogy Magyarország maga védi a határait! Fenntartjuk a kerítést és nem engedjük, hogy elvegyék tőlünk a határőrizet jogát

- tartalmazza az ország szuverenitásának megvédéséről szóló előterjesztés.

A javaslat kimondja, hogy a Sargentini-jelentés a demokratikusan megválasztott magyar parlament saját hatáskörében meghozott döntéseit támadta meg, ezzel pedig túllépte hatáskörét és megsértette az ország szuverenitását.

Visszautasítjuk a Sargentini-jelentésnek nevezett hazug bevándorláspárti vádirat rágalmait. Visszautasítjuk a jelentést, amely azért támadja Magyarországot, mert nem fogadott be bevándorlókat, elutasította a kvótát, jogi határzárat hozott létre, és büntethetővé tette az illegális bevándorlás szervezését.

A javaslat szerint az EP bevándorláspárti képviselői a tartózkodó képviselők szavazatát figyelmen kívül hagyva, csalással fogadták el a Magyarországot és a magyar embereket rágalmazó jelentést, ami elfogadhatatlan.

"A magyar Országgyűlés egész Európára nézve veszélyesnek tartja, ha egyes üzleti csoportok és egy spekuláns üzletember érdekei akadálytalanul érvényesülnek az Európai Unióban, és felülírhatják az alapszerződésben lefektetett szabályokat" - olvasható a dokumentumban, amely úgy folytatódik:

elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az illegális migrációt támogató szervezetek a magyar embereket megbélyegezzék.

Csak a magyarok dönthetnek arról, kivel szeretnének együtt élni és kivel nem - tartalmazza a határozati javaslat, amely az Országgyűlés és a magyar kormány kötelességének nevezi, hogy érvényt szerezzen az emberek akaratának.

A határozat elfogadásának semmilyen közjogi következménye nincs persze, politikai szempontból viszont azért éri meg a Fidesznek, mert az ellenzéket újabb dilemma elé tudja állítani a szavazásnál. Orbán Viktor hétfőn a parlamentben azt mondta, hogy jogi lépéseket is terveznek a Sargentini-jelentés EP-s elfogadása miatt.

(Borítókép: Huszti István / Index)