Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bekérette a külügy a budapesti spanyol nagykövetet

2018.09.19. 15:32

Bekérette Spanyolország budapesti nagykövetét szerdán a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a spanyol külügyminiszter Magyarországot bíráló nyilatkozata miatt – írja az MTI.

Kedden Josep Borell, a szélsőbaloldali spanyol kormány külügyminisztere sértő és durva kirohanást intézett Magyarország ellen egy nyilvános fórumon.

– értékelte a helyzetet Magyar Levente, a minisztérium parlamenti államtitkára.

Álláspontja szerint lehetnek a két ország között nézeteltérések, és

ebben a turbulens európai politikai helyzetben megfogalmazódnak kritikák az egyes országokkal szemben,

azonban úgy véli, ezek hangneme nem lépheti túl a tisztesség és korrekt együttműködés kereteit, főleg úgy, hogy erre a magyar fél érdemben nem tud reagálni.

Az államtitkár elmondása szerint a spanyol külügyminiszter ezen a fórumon xenofóbiával vádolta meg Magyarországot, valamint azzal, hogy a hatalmi ágak nincsenek szétválasztva, nincs sajtószabadság, továbbá pszeudodemokráciának nevezte nemcsak Magyarországot, de a térség többi államát is.

Magyar Levente leszögezte, Magyarország visszautasítja a spanyol külügyminiszter állításait, hiszen

mindenki meggyőződhet arról, hogy teljes a sajtószabadság, a hatalmi ágak is elkülönülve működnek, és a magyar emberek nem idegengyűlölők.

Szerinte érthető, hogy az Orbán-Salvini-találkozó és a Sargentini-jelentés után Magyarország kiemelt helyen szerepel az európai politikai közbeszédben, de hozzátette, ha valaki olyan tónusban teszi ezt, mint Josep Borell, azt a magyar kormány nem tudja elfogadni.

Az államtitkár egyébként kiemelte, Spanyolországgal mostanában kifejezetten felívelőben vannak a kapcsolatok, október végén várják a spanyol külügyminisztert Budapestre.

Frissítés: A nagykövet bekéretése után Spanyolország és Magyarország „jó kapcsolatát" hangsúlyozta a spanyol külügyminisztérium, írja az EFE spanyol hírügynökségre hivatkozva az MTI. A jó kapcsolat bizonyítéka, hogy „a miniszter magyarországi meghívása továbbra is fennáll", hangsúlyozták az idézett források.