Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Strasbourgban támadja meg a bevándorlási különadót a Helsinki Bizottság

2018.09.19. 14:40 Módosítva: 2018.09.19. 14:53

A Magyar Helsinki Bizottság már napokkal ezelőtt kijelentette, hogy nem fogja befizetni a hétfői határidőig a 25 százalékos bevándorlási különadót, most azonban még egy lépéssel tovább mentek: panaszt nyújtottak be az Alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához a menedékkérők segítőit börtönnel fenyegető új büntetőszabályok miatt – írja honlapján a bizottság.

Közleményükben azt írták, a hatalom arra törekszik, hogy munkájukban akadályozza és elhallgattassa a neki nem tetsző civil szervezeteket, ennek volt egy újabb állomása, mikor a parlament nyáron

  • elfogadta a menedékkérőknek segítséget nyújtó személyek elleni büntetőszabályokat
  • és bevezette az ún. „bevándorlási különadót”.

A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja az, hogy ezek a szabályok jogsértőek, így a szervezet kedden az Alkotmánybírósághoz és strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult.

A jogvédő egyesület mindkét bíróság előtt megtámadta azokat a büntetőszabályokat, amelyek börtönnel fenyegetik a menedékkérők segítőit, ezek ugyanis nemcsak a Helsinki Bizottság munkatársait, hanem minden jó szándékú polgárt veszélyeztetnek, aki embernek tekinti a menekülőt és segít neki. A büntetőjogi korlátozás szükségtelen és aránytalan – tették hozzá.

Magyar Helsinki Bizottság csapata
Magyar Helsinki Bizottság csapata
Fotó: Egyed Péter / Helsinki.hu

A Magyar Helsinki Bizottság egyébként a különadó kérdésében azért fordult Strasbourghoz, mert az Alkotmánybíróságnál nem támadhatja meg az azt bevezető törvényt, az Alaptörvényben ugyanis a kormányerő mindenkitől elvette a lehetőséget, hogy adóügyekben az Alkotmánybírósághoz forduljon.

A kormány egyszerűen megsarcolja a neki nem tetsző véleményeket, ahelyett, hogy vitatkozni próbálna velük. Az új adószabályozás indokolatlanul megnehezíti a civilek munkáját, mert szándékosan annyira homályosan van megfogalmazva, hogy a támogatók elbizonytalanodhatnak.

– írta a szervezet, hozzátéve, hogy a kormányzati kommunikációból egyértelműen látszik, hogy mások mellett éppen a Helsinki Bizottság ellen irányul a törvény, így bíznak benne, hogy  egy valóban független bírói fórum előtt érvényesíteni tudják az igazukat.