Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Strasbourgban támadja meg a bevándorlási különadót a Helsinki Bizottság

2018.09.19. 14:40 Módosítva: 2018-09-19 14:53:52

A Magyar Helsinki Bizottság már napokkal ezelőtt kijelentette, hogy nem fogja befizetni a hétfői határidőig a 25 százalékos bevándorlási különadót, most azonban még egy lépéssel tovább mentek: panaszt nyújtottak be az Alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához a menedékkérők segítőit börtönnel fenyegető új büntetőszabályok miatt – írja honlapján a bizottság.

Közleményükben azt írták, a hatalom arra törekszik, hogy munkájukban akadályozza és elhallgattassa a neki nem tetsző civil szervezeteket, ennek volt egy újabb állomása, mikor a parlament nyáron

  • elfogadta a menedékkérőknek segítséget nyújtó személyek elleni büntetőszabályokat
  • és bevezette az ún. „bevándorlási különadót”.

A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja az, hogy ezek a szabályok jogsértőek, így a szervezet kedden az Alkotmánybírósághoz és strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult.

A jogvédő egyesület mindkét bíróság előtt megtámadta azokat a büntetőszabályokat, amelyek börtönnel fenyegetik a menedékkérők segítőit, ezek ugyanis nemcsak a Helsinki Bizottság munkatársait, hanem minden jó szándékú polgárt veszélyeztetnek, aki embernek tekinti a menekülőt és segít neki. A büntetőjogi korlátozás szükségtelen és aránytalan – tették hozzá.

Magyar Helsinki Bizottság csapata
Magyar Helsinki Bizottság csapata
Fotó: Egyed Péter / Helsinki.hu

A Magyar Helsinki Bizottság egyébként a különadó kérdésében azért fordult Strasbourghoz, mert az Alkotmánybíróságnál nem támadhatja meg az azt bevezető törvényt, az Alaptörvényben ugyanis a kormányerő mindenkitől elvette a lehetőséget, hogy adóügyekben az Alkotmánybírósághoz forduljon.

A kormány egyszerűen megsarcolja a neki nem tetsző véleményeket, ahelyett, hogy vitatkozni próbálna velük. Az új adószabályozás indokolatlanul megnehezíti a civilek munkáját, mert szándékosan annyira homályosan van megfogalmazva, hogy a támogatók elbizonytalanodhatnak.

– írta a szervezet, hozzátéve, hogy a kormányzati kommunikációból egyértelműen látszik, hogy mások mellett éppen a Helsinki Bizottság ellen irányul a törvény, így bíznak benne, hogy  egy valóban független bírói fórum előtt érvényesíteni tudják az igazukat.