Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Tárgyalás nélkül küldték börtönbe az utcán nőket és gyereket verő nyíregyházi gyilkost

2018.09.19. 15:48 Módosítva: 2018.09.19. 15:49

Egy nyíregyházi férfi ítéltek Debrecenben életfogytig tartó fegyházbüntetésre. A férfi tavaly megölt egy nőt, az idén februárban pedig a városban megütött nyolc nőt, valamint egy 13 éves gyereket.

Az ügy érdekessége, hogy nem volt tárgyalás, hanem az új büntetőeljárási törvény értelmében úgynevezett előkészítő ülést tartottak, itt született meg az ítélet.

Mivel nem volt tárgyalás, beismerő vallomást tett a férfi, mindent elfogadott a bíró, ami a vádiratban állt. Eszerint K. A. 2017 nyarán egy nyíregyházi hajléktalan szállóról átköltözött egy debreceni hajléktalan szálóra. A városban alkalmi munkákat végzett, majd a kapott pénzt italra és gyógyszerre költötte, írja vádiratban az ügyészség.

K. A. 2018. február 18-án Debrecen főterén észrevette a sértettet, akivel előtte már többször találkoztak és megkínálták egymást itallal. A beszélgetés során a férfi és a nő megállapodtak abban, hogy együtt kimennek a Nagyerdőre, ahol közösülni akartak. A 33 éves férfi és a sértett gyalog indultak útnak, amely során tovább ittak a náluk lévő borból, így mire kiértek az erdőbe, addigra mindketten nagyon részegek lettek.

Az állatkerttel szemben lévő stadionnál lefordultak balra és bementek az erdőbe, ahol megpróbáltak közösülni, de nem sikerült. A sértett közölte, hogy ezt abba akarja hagyni, mire szóváltás alakult ki köztük. K. A. ekkor agresszív lett, majd dulakodni kezdtek, amely során mindketten a földre kerültek. A földön fekvő nőt a férfi ököllel megütötte és továbbra is próbált a sértettel közösülni, hiába.

A 33 éves férfi áldozatát ököllel állon vágta, majd alkarjával a nő nyakára ránehezedett. A vádlott egy idő után már csak azt vette észre, hogy a sértett nem lélegzik. Mikor a férfi rájött arra, hogy mit tett, felöltözött és a helyszínről a hajléktalan szállóra távozott.

A nő holttestére járókelők találtak rá, akik értesítették a rendőrséget.

A tényállás szerint a férfi 2018. február 20-án délután Debrecen belvárosában nyolc nőt és egy az édesanyjával sétáló 13 éves gyermeket bántalmazott úgy, hogy minden előzetes szóváltás nélkül ököllel arcon ütötte őket. Az egyik sértett nem vesztette el lélekjelenlétét és felhívta a segélyhívót, majd a kiérkező rendőrök a férfit a helyszíntől nem messze elfogták. A nők és a gyermek nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek, azonban figyelemmel a bántalmazás módjára, mértékére és a sérült testtájékokra megállapítható, hogy a vádlott szándéka a sértetteknek nyolc napon túl gyógyuló sérülés okozására irányult.

Dr. Virágh Pál bíró szerint a vádlott cselekményével az átlagot lényegesen meghaladó testi és lelki gyötrelmet okozott, amely a szokásostól eltérő lelketlenséggel, a sértett emberi méltóságának megalázásával történt. A puszta kézzel elkövetett emberölés – amelyhez szexuális indíttatás is társult – az egyik leggátlástalanabb magatartás.

A bíróság a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte a vádlott büntetett előéletét, azt hogy többszörös visszaesőnek minősül, a bűncselekményeket ittas állapotban, nőkkel szemben követte el, továbbá a személy elleni bűncselekmények elszaporodottságát. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe azt, hogy a vádlott az eljárás során beismerő vallomást tett, valamint azt, hogy a testi sértések kísérleti szakban maradtak.

A Debreceni Törvényszék nem rendes tárgyaláson, hanem az új büntetőeljárási törvény értelmében úgynevezett előkészítő ülést tartott a K. A. ellen aljas indokból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette, 8 rendbeli súlyos testi sértés bűntett kísérlete és 1 rendbeli védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés bűntett kísérlete miatt indult büntetőügyben.Így hozta meg a döntést, mivel a vádlott az előkészítő ülésen a tárgyalás tartási jogáról lemondott, valamint beismerő vallomást tett, amit a bíró elfogadott.

A bíróság a vádlottat, mint többszörös visszaesőt halmazati büntetésül életfogytig tartó fegyházbüntetésre, valamint 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Feltételes szabadságra legkorábban 30 év múlva bocsátható. Az ítéletet az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vették, így az jogerős.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport