Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A magyarok fele szerint a Fideszt nem lehet választáson leváltani

2018.09.20. 08:57

A magyarok 49 százaléka már nem hisz abban, hogy demokratikus eszközökkel le lehet váltani a Fideszt, idézi a 24.hu azt a kutatást, amit a Policy Solutions és a Friedrich Ebert Stiftung készített, hogy felmérje, mit gondolnak a magyarok a demokrácia állapotáról. 

A megkérdezetteknek csak 36 százaléka látja úgy, hogy megvannak a demokratikus eszközök ahhoz, hogy a Fideszt le lehessen váltani. A kormánypárti szavazók fele gondolja, hogy a NER leváltható, ellenzéki oldalon a DK-szimpatizánsok hisznek abban leginkább, hogy le lehet váltani a Fideszt. 

Ugyanakkor a válaszadók 56 százaléka véli úgy, hogy továbbra is a demokrácia a legjobb politikai rendszer, de minden tizedik magyar szerint a diktatúra jobb bizonyos körülmények között. Minden negyedik megkérdezettnek teljesen mindegy, milyen politikai rendszerben élnek. 

A demokratikus elköteleződés az MSZP- és DK-szavazóknál a legerősebb, de az LMP-szimpatizánsoknál és a kormánypártiaknál is átlagon felüli, a leggyengébb a bizonytalanoknál.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.