Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Saját repülőket vett a HM, de a magyar katonákat egyelőre bérelt géppel viszik Irakba

2018.09.20. 08:44 Módosítva: 2018-09-20 09:13:16

"Hiába vásárolt a kormány már két Airbus A-319-es utasszállítót és egy Dassault Falcon business jetet a Magyar Honvédségnek, az iraki katonai kontingens szokásos váltását 2018. augusztus 28-án mégis egy ukrán bérrepülő segítségével oldották meg" - írja a 444.hu.

Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője tette fel az írásbeli kérdést a honvédelmi miniszternek, miszerint bérelt géppel repültek-e a magyar katonák Irakba.  miniszter válaszából pedig kiderült, hogy igen. Az okokról pedig azt írta

"a Magyar Honvédség két A-319-es szállító repülőgépe a hajózó és a repülőműszaki állomány repülési és üzemeltetési tapasztalatainak megszerzéséig korlátozott számú személyt szállíthat."

Benkő Tibor válasza szerint a kontingens száma meghaladta ezt a keretet, ezért biztosították más géppel. 

A magyar gépek magyar pilótáinak tapasztalatszerzését nagyban segíti, hogy Orbán Viktor és Áder János is a honvédségi gépeket használják, Orbán most éppen Salzburgba utazott az egyikkel.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.