Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Kiutasíthatják a magyar konzult Ukrajnából egy rejtett kamerás felvétel miatt

2018.09.20. 10:33

Az ukrán külügyminiszter, Pavlo Klimkin nem zárta ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását, miután a YouTube-ra felkerült egy rejtett kamerás felvétel, amin kárpátaljai magyarok magyar állampolgársági esküt tesznek a beregszászi konzulátuson. Szijjártó közleményben reagált.

Az ukrán külügyminiszter egy videóüzenetben beszélt arról, hogy már eddig is tudták, mi folyik a konzulátuson, de most már bizonyítékuk is van rá:

Ezt a bizonyítékot nem lehet elhallgatni, reagálni kell rá. Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik: út a semmibe

- idézi a külügyminisztert a 24.hu. Klimkin korábban jelezte, hogy New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés ülésszakán találkozik Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel, akinek megmutatja a felvételt.

Közlöm Szijjártóval, hogy a konzulnak semmi dolga Kárpátalján, jobban teszi, ha Budapesten osztogatja a magyar útleveleket a magyar állampolgároknak

- idézi Klimkint a lap.

Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik: út a semmibe

- mondta az ukrán diplomácia vezetője, megjegyezve, hogy a két lehetőség közül a választás a magyar kollégák kezében van, írja az MTI. Hozzátette:

Egyvalamiben nagyon következetesen fogunk eljárni, mégpedig abban, hogy ott (Kárpátalján) több Ukrajna lesz, ugyanott évről évre több Ukrajna lesz, ezt mi feltétlenül el fogjuk érni

A prozak.info kárpátaljai hírportál szerint a magyar diplomáciai kirendeltségen készült videót professzionális rejtett kamerával vették fel. Hozzáfűzte: "teljesen nyilvánvaló, hogy azt vagy SZBU-ügynök, vagy valaki az SZBU megrendelésére rögzítette". A hírportál úgy véli, Magyarországnak nem fog tetszeni, hogy az ukrán hatalmi szervek ismét nyomásgyakorlásba kezdtek a kárpátaljai magyarokkal szemben, ezért reagálásként a magyar kormány részéről újabb nyilatkozatok és lépések várhatók.

Szijjártó reakciója

A kormány nem hagyja, hogy az ukrán vezetés tovább rontsa a kárpátaljai magyarok helyzetét, a megfélemlítésükre tett kísérleteket pedig a leghatározottabban elítéli, mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatót követően, írja az MTI.

Szijjártó Péter "kifejezetten barátságtalan" lépésnek nevezte, hogy a beregszászi magyar főkonzulátuson rejtett kamerával készített felvételeket felhasználták az ukrán választási kampányban, a magyarellenességet szavazatszerzési célra használva. A felvételek a tárcavezető szerint megbízásból készülhettek és szivároghattak ki. Hozzátette, hogy a felvételen rögzített állampolgársági eskütétel minden jogszabálynak megfelel, így csak belpolitikai okokkal, a közelgő választással magyarázható, hogy az ukrán külügyminiszter kifogásolta azt.

A kettős állampolgárság bevett gyakorlat az EU-ban, az ukrán tiltakozások ezért nem arra utalnak, hogy Kijev komolyan gondolja az európai integrációt és a NATO-tagságot - fogalmazott a miniszter. A nemzetközi kötelezettségeket Ukrajnának is tiszteletben kell tartania, továbbá azt is tudomásul kell vennie, hogy a Kárpátalján élő 150 ezres magyar közösség jogokkal rendelkeznek akkor is, ha Ukrajna ezeket gyengíteni igyekszik - tette hozzá.

Szijjártó Péter közölte azt is, hogy a kormány barátságtalan és kockázatos lépésnek tekintené, ha Ukrajna kiutasítaná a beregszászi konzult, amint arra a kijevi külügyminiszter utalt. Egy ilyen lépés - tette hozzá - "új dimenzióba helyezné" a két ország kapcsolatait és nem maradna válaszlépés nélkül, de hivatalosan a Külgazdasági és Külügyminisztérium ilyen jelzést nem kapott.

A kárpátaljai magyarokat hátrányosan érintő intézkedések és megfélemlítési kísérletek után most újabb szintet lépett az ellenük irányuló támadássorozat - jelentette ki. Az eseményeket Magyarország folyamatosan figyelemmel kíséri és - tette hozzá - nem kizárt, hogy a jövőben is szükség lehet az Ukrajna integrációját lassító intézkedésekre. A helyzet miatt jövő kedden a New York-i ENSZ-közgyűlés alkalmával is "lesz miről tárgyalni" - tette hozzá Szijjártó Péter.