Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Ajkai kórház: az állam szerint túl sok pénzt kértek az orvosok

2018.09.21. 16:42

Közleményt adott ki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ az ajkai tömeges orvosfelmondásról.

Az írás előbb hosszan sorolja, mennyire szuper kórház az ajkai, és az állam milyen szuperül végzi a dolgát (az alábbi keretest nyissa meg, ha a kincstári szöveget teljes egészében el akarja olvasni):

Az ÁEEK helyzetértékelése

A Magyar Imre Kórházban 2010 óta több mint 5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelynek köszönhetően megújult a kórház épülete és sikeresen átalakult a működési struktúra: megteremtették a gyermekek sürgősségi ellátásának feltételeit, továbbá kialakították az egykapus beléptetőrendszert.

2017-től kezdve új eszközök is érkeztek az intézménybe, ahol ma már egy modern, 21. századi követelményeknek megfelelő CT üzemel, a légzésfunkciós labor mellett pedig egy vastagbél- és gyomorvizsgálatra alkalmas, 13 millió forintos eszközt is beüzemeltek.

Ugyancsak nemrég kapott új mammográfiás készüléket a kórház, és a közeljövőben a fertőzőosztály teljes felújítása is megkezdődik. A humán erőforrás fejlesztésére 137 millió forint érkezett, ennek köszönhetően 14 orvos és 17 ápoló kezdhette meg a munkát a kórházban.

Az ajkai kórházban nincs jelentős várólista, az idei évben a kórház szülészet-nőgyógyászat osztálya elnyerte a "Családbarát kórházi osztály" címet, amit mindössze néhány kórházi osztály kapott meg eddig az országban.

A lényeg azonban a közlemény végén van. Eszerint az ajkai Magyar Imre Kórház menedzsmentje "haladéktalanul elindította a tárgyalásokat azon szabad kapacitással rendelkező orvosokkal, akik hamarosan egy új struktúrában fogják biztosítani a zavartalan és folyamatos ellátást az intézmény aneszteziológiai és intenzív osztályán."

Ennek megfelelően az ellátás a kórházban folyamatos, minden tekintetben biztosított

- írják.

Azt is leírták, hogy az intenzív osztály orvosai szeptember 20-án adták be csoportos felmondásukat más elfoglaltságra hivatkozva.

Bár a kórház vezetősége ezt megelőzően több alkalommal is tárgyalt az érintett orvosokkal, azok olyan magas bérköveteléssel álltak elő, amelynek elfogadása komoly bérfeszültséget, ezzel együtt zavart keltett volna az intézmény dolgozóinak mindennapos munkájában.

A kórházvezetés ezután elfogadta az aneszteziológiai és intenzív osztály dolgozóinak felmondását, és a távozásukig rendelkezésre álló másfél hónap alatt gondoskodik az orvosi állomány utánpótlásáról -amely a jelenlegi körülmények között lehetséges -, illetve biztosítja a zavartalan és folyamatos ellátást az említett osztályokon, zárul a közlemény.