Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kormányfőt szállíthatja a honvédség Airbusa, de negyvennél több katonát nem

D  US20180202005
2018.09.21. 09:11 Módosítva: 2018-09-21 09:11:35

A honvédség által vásárolt Airbusok ügye augusztusban újabb fordulatot vett, amikor kiderült, hogy a hivatalosan a katonaságnak vásárolt Airbusok helyett egy Ukrajnából bérelt gépen szállítottak magyar katonákat küldetésre, miközben Orbán Viktor miniszterelnök használta a gépet.

Demeter Márta ellenzéki képviselő írásbeli kérdésére Benkő Tibor honvédelmi miniszter azt válaszolta, hogy az A319-es szállítógépek pilótáinak repülési tapasztalatot kell szerezniük, és annak megszerzéséig csak korlátozott létszámmal a fedélzetükön repülhetnek a gépek.

A Népszava kérdésére a Honvédelmi Minisztérium 40 főben határozta meg azt a számot, ami fölött nem repülhetnek egyelőre.

A lap megjegyzi, hogy ezek szerint a kormányfőt lehet szállítani elegendő tapasztalat nélkül, de negyvennél több katonát már nem. A lapnak nyilatkozó szakértő meg egyenesen furának mondta, hogy ezzel érvel a HM, hiszen ilyen repülőt eleve csak tapasztalt, Airline Transport Pilot Licence-szel rendelkező pilóta vezethet. Ilyen jogosítvánnyal meg bátran vezethet, akárhányan is vannak a fedélzeten.

Sőt, egy kezdő is vezethet ilyen gépet az említett jogosítvánnyal, ha közben egy tapasztalt kapitány felügyeli. Az meg már csak hab a tortán, hogy az említett két Airbus korábban is szállított magyar katonákat távoli küldetésre is.

Arról korábban is írtunk, hogy a honvédség vásárolt egy harmadik gépet is, egy igazi business jetet, amiről szintén azt állítják, a katonaságnak vették, miközben az a gép egy luxusgép.

(Borítókép:  A Magyar Honvédség Csehországból érkezett és a sajtóbemutatóra kiállított két darab használt Airbus A319-es csapatszállító katonai repülőgépeinek egyike Kecskeméten az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison 2018. február 2-án - f otó: Ujvári Sándor / MTI)

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
A kormányfőt szállíthatja a honvédség Airbusa, de negyvennél több katonát nem

Tapasztalatlanok a magyar pilóták a honvédelmi minisztérium szerint.

1130 · Sep 21, 2018 09:11am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments