Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mégsem veszik vissza a kirúgott szívsebészt a kardiológiai intézetbe

2018.09.21. 14:08 Módosítva: 2018-09-21 14:24:54

Mégsem veszi vissza a két napja kirúgott szívsebészt, Székely Lászlót a kardiológiai intézet. Miután a visszavételéről a Pesti Srácok írt, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ azt közölte, hogy 

A felröppent hírekkel ellentétben a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet fenntartja munkajogi intézkedését dr. Székely László főorvos úrral szemben.

A Pesti Srácok kormányközeli portál úgy tudta: Andréka Péter megbízott főigazgató és az orvos megegyezett egymással. Székely három hónapig, feltehetően az év végéig marad az intézetben. Utána a Honvédkórházban folytatja pályafutását. 

Székely szerda reggeli kirúgása óta már több műtétet el kellett halasztani. Az intézetben az ország egyik legjobb és legnagyobb tapasztalattal rendelkező szívsebésze végezte ugyanis a kis vágással járó műtéteket. Távollétében a betegeknek ugyan felajánlották, hogy a hagyományos módszerrel, a mellkas felnyitásával végzik el az operációt, ők azonban ezt nem vállalták.

Andréka Péter, a kórház  megbízott főigazgatója csütörtökön azt közölte: Székely Lászlót azért mentették fel a munkavégzés alól, mert súlyos jogi és etikai vétséget követett el egy fél évvel ezelőtt végrehajtott műtét során. A szívsebész akkor egy olyan beteget operált, akinek mellimplantátuma volt. Ez már korábban megsérült és a műtét során komplikációt okozott, ezért a szívbillentyű-műtét elvégzése után hívtak egy privát plasztikai sebészt, aki új mellimplantátumot ültetett be. 

A kórház igazgatója szerint ilyen módon megengedhetetlen az állami és a magánellátás vegyítése, és az esetről nem készült megfelelő dokumentáció sem. Úgy tudjuk: a Székely László által vezetett orvosi team azért döntött e megoldás mellett, hogy a beteg egyben megkapja az ellátást, ne kelljen újra kockázatos műtétnek kitenni őt. 

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főépülete
A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főépülete
Fotó: Mohai Balázs

Mint tegnapi cikkünkben is utaltunk rá: Székely menesztése mögött más ok is állhatott.  Információink szerint a mostani felmondást több korábbi konfliktus előzte meg. Tavaly ugyanis Székely is szóba került az Intézet következő lehetséges vezetőjeként, de végül Andréka lett a megbízott főigazgató főorvos. Kettejük belső konfliktusai miatt az intézetben már korábban arra számítottak a dolgozók, hogy ez a helyzet nem maradhat így, valakinek távoznia kell.