Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Parlamenti vitában elhangzott a szopófantom kifejezés

2018.09.24. 13:09 Módosítva: 2018.09.24. 14:49
A váratlan szófordulat előtt a tízparancsolat betartására szólították fel egymást a képviselők.

Az azonnali kérdések órájában a Párbeszéd frakciójában ülő Burány Sándor a kőbányai droghelyzetről kérdezte Kontrát Károly államtitkárt. Burány szerint a környéken naponta szedi áldozatait a dizájnerdrog, nincs prevenció, ideje lenne, ha megmondaná a kormány, hogyan kívánja rendezni a helyzetet a rendőrségi razziákon kívül. 

A Belügyminisztérium államtitkára szerint a kormány zérótoleranciát hirdetett a drogfogyasztással kapcsolatos bűncselekményekkel szemben. Kontrát hozzátette, hogy a rendőrség Kőbányán is határozottan fellép a drogos bűncselekmények elkövetőivel szemben, illetve fokozott ellenőrzéseket tartanak az érintett részeken. Kontrát azt is mondta, hogy a rendőrség tavalyi beszámolója javuló tendenciát mutat. 

Válaszában Burány Sándor arról beszélt, hogy korábban soha nem jelent meg ennyi drogos a kőbányai közterületeken. 

Korábban soha nem volt példa arra, hogy az egyes villamoson egy drogos combon szúrjon injekciós tűvel egy arra utazó hölgyet. Korábban Kőbányán nem kísértettek éjszaka szopófantomok, mint napjainkban. 

- hangzott el egészen váratlanul Buránytól. 

Kontrát erre megjegyezte, hogy könnyebb lenne a rendőrség dolga, ha 2002 és 2010 között a kormányok nem folytattak volna drogliberalizációs politikát. A helyzetbe ugyanakkor nem nyugszanak bele, mindent megtesznek a törvényes állapot visszaállításáért, a Hős utcában is. Kontrát azt is mondta, hogy szerinte is lehetne gyorsabban reagáló rendszer arra, hogy az újonnan megjelenő dizájnerdrogok tiltólistára kerüljenek. 

Az egészségügy és a tízparancsolat

A Parlament mai ülésén napirend előtti felszólalásban jelezte az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó a kormánynak, hogy "ide tényleg orvos kell". A politikus az egészségügyről szólva kritizálta, hogy Kásler Miklós miniszter többször elmondta, legutóbb a napokban, hogy a "tízparancsolat egy közel tökéletes népegészségügyi program". 

Bangóné először hosszan sorolta az elmúlt napokban megjelent egészségüggyel kapcsolatos híreket az ajkai kórházból távozó dolgozóktól a kirúgott szívsebész ügyéig. 

A szocialista képviselő idézte a rezidensszövetség vezetőjének nyilatkozatát is, amely szerint a korai halálozás mértéke magasabb azokban a körzetekben, ahol nincsenek háziorvosok. Bangóné ezek után kijelentette, hogy önök, azaz a Fidesz és a kormány jelenti a legnagyobb veszélyt a magyar emberekre. 

Nem kell több embernek meghalnia Magyarországon önök miatt!

- mondta, és a tízparancsolat ötödik elemét ajánlotta a kormány figyelmébe, amely úgy szól: ne ölj!

A kormány részéről Rétvári Bence válaszolt. Az államtitkárnak olyan érzése van, hogy valakik kiadták az ellenzéki médiában az ukázt, hogy minden reggel kell valami rosszat írni az egészségügyről, mert így lehet lejártani a kormányt. A képviselő szerint Bangóné nem mondott el mindent a hírekről, így például azt, hogy az ajkai orvosok egy másik közeli állami intézménybe mentek el, vagy hogy a szívsebész-ügy az Emmi közvetítésével rendeződött szerinte. 

Rétvári Bence
Rétvári Bence
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Megjegyezte, hogy 2010-hez képest 70 százalékkal jut több forrás egy háziorvosi praxisra, majd arról is beszélt, hogy 77 kórházat újított fel a kormány. 

Rétvári ezután felszólította Bangónét, hogy "ne gúnyolódjon a tízparancsolattal". Az államtitkár szerint érdemes kipróbálni, mert

ha valaki nyugodt életet él, elkerülik a betegségek.

Arról is beszélt, hogy abba kellene hagyni, amit Kásler Miklóssal művel az ellenzék, a miniszter pontosan tisztában van a gyógyítás fizikai és lelki oldalával - fejtette ki. Rétvári végül Bangóné figyelmébe ajánlott egy pontot a tízparancsolatból: "ne hazudj!"

Követjük az azonnali kérdések óráját is, ha lesz érdemi vita, frissítjük cikkünket.