Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Alkotmánybírósághoz fordul Soros alapítványa

DSC 1738
2018.09.24. 16:16

A demokrácia védelmét kérik az Alkotmánybíróságtól a Nyílt Társadalom Alapítványok, ez derül ki a nemrég megjelent sajtóközleményükből. A lépés a kormány Stop Soros törvénycsomagja indokolta, mert a törvény jogellenesen teszi büntethetővé magánszemélyek és civilszervezetek munkáját, és gátolják az alkotmányban foglalt szólás- és gyülekezési szabadságukat.

Patrick Gaspard, a Nyílt Társadalom Alapítványok elnöke szerint

  • a törvény véget vet a demokráciának,
  • a célja a kormánytól eltérő véleménnyel bíró csoportok és személyek elhallgattatása,
  • a törvény egy hazugsággyűjtemény.

A közleményben azt is írják, hogy a Fidesz-kormány már maga alá gyűrte a bíróságokat, a médiát és most a civileken a sor, ezért az  Emberi Jogok Európai Bíróságán pert indítottak a törvény ellen, mivel az ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével.

Az Alkotmánybírósággal kapcsolatban megjegyzik, hogy

Ezzel a beadvánnyal lehetőséget akarunk adni a bíróságnak, hogy kifejthesse az álláspontját arról, milyen hatást gyakorolnak ezek az intézkedések a demokrácia szabályaira valamint a magyarok jogaira és életére.

A törvény ugyebár azokra lett írva, akik a Fidesz szerint segítik a bevándorlást, azonban a közleményben arra is kitérnek, hogy 2017-ben alig több mint 3300 menedékkérő érkezett az országba, mindezek ellenére a kormány továbbra is szítja az indulatokat, és ezt felhasználva a nép ellenségeként állítsa be a politikai ellenfeleit.

A Soros György alapította alapítvány 30 év után költözött Budapestről Berlinbe a folyamatos kormányzati támadások miatt.

(Borítókép: Bődey János / Index)