Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Magyar kutyák a legjobb mentőkutyák között

2018.09.24. 16:08
A Mentőkutya Világbajnokságon a magyar ebek romkutatásban jeleskedtek: egy ezüstérmet és egy negyedik helyet szereztek meg magyar tűzoltó gazdáikkal.

Az idei Mentőkutyás Világbajnokságon szép magyar siker született: romkutatásban a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kutyás kereső szolgálatának munkatársa, Leczki Sarolta tűzoltó főtörzszászlós és a malinois fajtájú, három és féléves Karma kutyája 282 ponttal a második helyet szerezte meg. A Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesület párosa, Csóka Gabriella és Zoé (aki szintén malinois) pedig egyetlen ponttal lemaradva a dobogóról, 278 ponttal a negyedik helyen végzett, írja a katasztrófavédelem.hu.

2. helyezett (balról az első) Leczki Sarolta tűzoltó főtörzszászlós és Karma
2. helyezett (balról az első) Leczki Sarolta tűzoltó főtörzszászlós és Karma
Fotó: BM OKF

A világbajnokságon három kontinens huszonöt országának hatvan csapata, összesen százharmincnégy versenyző mérte össze tudását romkutatásban, nyomkövetésben, illetve területkutatásban a nemzetközi bírói gárda előtt szeptember 18-23. között Ljubljanában.

A kutyáknak és vezetőiknek a pályamunka során fegyelmező és ügyességi gyakorlatokat kellett megoldaniuk, például mozgó hordóhídon kellett a kutyának megállnia, áthaladnia. Volt kúszásos feladat is, az úgynevezett létrázásos gyakorlatnál pedig azt bizonyította az állat, mennyire képes nyugodt maradni, ha amin áll, mozog, illetve mennyire tudja koordinálni a testét, különösen a hátsó lábait - ezek fejlett összehangolt mozgatásához ugyanis komoly munka szükséges, írja a katasztrófavédők portálja.

Az úgynevezett szabadon követésnél lövések leadásával is nehezítették a versenyzők dolgát, a távolról irányíthatóságot felmérő feladatnál pedig olyan is előfordult, hogy a kutya nem is látta azt a három asztalt, ahová a pályabíró által meghatározott sorrendben, a vezetője utasítására oda kellett mennie és fel kellett ugrania, akkora volt a ljubljanai köd.

A romkutatásnál egy fiktív feladatot teljesítettek a versenyzők: a történet szerint 7,2-es földrengés rázta meg a környéket, házakat döntött össze, alagutakat tört be, és a kutyásoknak legfeljebb harminc perce volt arra, hogy megkeressenek három embert.

Leczki Sarolta kutyája, Karma saját tenyésztés, már a kutya nagyapja is a főtörzszászlós szolgálati kutyája volt. A méltó utód a ljubljanai teljesítményért egyébként – egyebek mellett – egy jókora labdát kapott gazdájától.