Judit
2 °C
7 °C

Magyar kutyák a legjobb mentőkutyák között

2018.09.24. 16:08
A Mentőkutya Világbajnokságon a magyar ebek romkutatásban jeleskedtek: egy ezüstérmet és egy negyedik helyet szereztek meg magyar tűzoltó gazdáikkal.

Az idei Mentőkutyás Világbajnokságon szép magyar siker született: romkutatásban a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kutyás kereső szolgálatának munkatársa, Leczki Sarolta tűzoltó főtörzszászlós és a malinois fajtájú, három és féléves Karma kutyája 282 ponttal a második helyet szerezte meg. A Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesület párosa, Csóka Gabriella és Zoé (aki szintén malinois) pedig egyetlen ponttal lemaradva a dobogóról, 278 ponttal a negyedik helyen végzett, írja a katasztrófavédelem.hu.

2. helyezett (balról az első) Leczki Sarolta tűzoltó főtörzszászlós és Karma
2. helyezett (balról az első) Leczki Sarolta tűzoltó főtörzszászlós és Karma
Fotó: BM OKF

A világbajnokságon három kontinens huszonöt országának hatvan csapata, összesen százharmincnégy versenyző mérte össze tudását romkutatásban, nyomkövetésben, illetve területkutatásban a nemzetközi bírói gárda előtt szeptember 18-23. között Ljubljanában.

A kutyáknak és vezetőiknek a pályamunka során fegyelmező és ügyességi gyakorlatokat kellett megoldaniuk, például mozgó hordóhídon kellett a kutyának megállnia, áthaladnia. Volt kúszásos feladat is, az úgynevezett létrázásos gyakorlatnál pedig azt bizonyította az állat, mennyire képes nyugodt maradni, ha amin áll, mozog, illetve mennyire tudja koordinálni a testét, különösen a hátsó lábait - ezek fejlett összehangolt mozgatásához ugyanis komoly munka szükséges, írja a katasztrófavédők portálja.

Az úgynevezett szabadon követésnél lövések leadásával is nehezítették a versenyzők dolgát, a távolról irányíthatóságot felmérő feladatnál pedig olyan is előfordult, hogy a kutya nem is látta azt a három asztalt, ahová a pályabíró által meghatározott sorrendben, a vezetője utasítására oda kellett mennie és fel kellett ugrania, akkora volt a ljubljanai köd.

A romkutatásnál egy fiktív feladatot teljesítettek a versenyzők: a történet szerint 7,2-es földrengés rázta meg a környéket, házakat döntött össze, alagutakat tört be, és a kutyásoknak legfeljebb harminc perce volt arra, hogy megkeressenek három embert.

Leczki Sarolta kutyája, Karma saját tenyésztés, már a kutya nagyapja is a főtörzszászlós szolgálati kutyája volt. A méltó utód a ljubljanai teljesítményért egyébként – egyebek mellett – egy jókora labdát kapott gazdájától. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?