Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szakmai szervezetek kritizálják, hogy nem lesz kötelező a dráma és a médiaismeret

2018.09.24. 10:36

Petíciót írt alá a Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Magyar Bábművészek Szövetsége, a Magyar Filmművészek Szövetsége, a Magyar Színházi Társaság, a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Független Előadó-művészeti Szövetség, amiben az ellen titltakoznak, hogy a Nemzeti alaptanterv (Nat) tervezett módosításából hiányzik a dráma és a tánc, valamint a mozgóképkultúra és médiaismeret, mint önálló tantárgy, írja a Népszava.

Mint írják, ez a két tantárgy több mint két évtizede része a hazai tantervi szabályozásnak, valamint az általános iskolai és középiskolai gyakorlatnak. Kihagyásuk a Nemzeti alaptanterv tervezetéből alapvetően szembe megy az elmúlt évtized nemzetközi és hazai pedagógia kutatási eredményeivel is.

Trencsényi László pedagógiai kutató szerint ha a tervezetet nem korrigálják, az kifejezetten korszerűtlen válasz lenne a társadalmi kihívásokra.

Ha a gyerekeket, a fiatalokat segíteni szeretnénk a társaskapcsolatok problémáinak, konfliktusainak a kezelésében, akkor erre nincs jobb módszer, mint a drámapedagógia, egyenesen öngyilkosság erre keveset fordítani.

Kaposi László, a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnöke a napilapnak úgy fogalmazott, a drámapedagógia, a drámaórák színesítették, érdekessé tették a gyerekek hétköznapjait. Nincs rá semmilyen érvényes magyarázat, ha bárki ezt meg szeretné szüntetni, vagy ki kívánja iktatni.

Az aláírók azt kérik, hogy a Nat 2018 Művészetek műveltségterület anyagában jelenjen meg a dráma és tánc, a bábjáték, illetve a mozgóképkultúra és médiaismeret műveltségterülete, és mindkét iskolafokozatban (általános és középiskola) kötelezően választható tárgyként tanítani lehessen ezeket a tárgyakat.

A Nat tervezetét szeptember 30-ig lehet véleményezni. A tervezetben az alapfokú oktatásban csak a dráma és a tánc szerepel választható tantárgyként, a középfokú képzésnél pedig azt írják, hogy szabadon tervezhető órakeret terhére magasabb óraszámban tanulható és tanítható választható tantárgyak: dráma és tánc, tánc és mozgás, etika, filozófia, pszichológia, mozgóképkultúra és médiaismeret, klasszikus nyelvek.