Rejtélyes luxusrepülővel utazott Orbán, de ez még nem minden

2018.09.24. 09:34

Egy magánrepülőgép és egy luxusjacht útját követte szerte Európában az Átlátszó a nyáron. Nem meglepő, de eközben a magyar kormányzat és holdudvara különböző szereplőire bukkantak.

 • Lefotózták, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök az osztrák lajstromszámú magánrepülőgéppel érkezett haza Budapestre a Videoton bulgáriai meccse után.
 • Lefotózták, hogy ugyanez a gép később Mészáros Lőrinc lányát és a ZTE tulajdonosát hozta Ferihegyre.
 • Drónvideót készítettek arról, hogy Mészáros üzlettársa, Szíjj László, valamint egy kormánybiztos és Homolya Róbert MÁV-elnök ugyanazzal a  luxusjachttal hajókázik az Adrián, amin korábban Mészáros Lőrinc pihent.
 • A lap térképre tette a luxusjacht és a magánrepülő összes eddigi útját, és kiderült, hogy elég sokszor keresztezték egymást, például az elmúlt két hónapban ötször voltak azonos időpontban Rijekában (Fiume).

Az osztrák lajstromszámú magánrepülő egy Bombardier Global 6000 típusú luxus-magánrepülőgép. A gépről a lap azt írja, hogy 2018. március végén vadonatúj állapotban érkezett a cég montreali gyárából Bécsbe. A gép azóta az osztrák léginyilvántartásban szerepel OE-LEM lajstromszámmal.

Tulajdonosa nem ismert, az üzembentartója pedig az International Jet Management GmbH, egy erre szakosodott osztrák cég. Az International Jet Management GmbH volt az üzembentartója annak a kisebb, 3 milliárd forintos, OE-IKZ lajstromszámú magánrepülőnek is, amellyel 2018 januárjában a Célpont és a Zoom fotózta le Mészáros Lőrincet.

Hiába az osztrák üzemeltető és lajtsromszám,

Az OE-LEM luxusrepülő szinte állandóan a budapesti repülőtéren parkol. Innen indul, és ide érkezik, csak nagyon ritkán megy ki Bécsbe, ahova elvileg tartozik.

Az elmúlt hónapokban ráadásul többször repült Ferihegyről éppen oda, ahol a Lady Mrd luxusjacht tartózkodott a kérdéses időpontban, de más érdekes utakat is talált a lap.

A Bombardier Global 6000 egy nagyon drága business jet. Új ára 60 millió amerikai dollár, vagyis körülbelül 17 milliárd forint – jegyzi meg az Átlátszó.

Orbán Viktor július 25-én ezzel a luxusrepülővel utazott Bulgáriába a Videoton–Ludogorec BL-meccsre. A meccs 0-0 lett, és az OE-LEM nemsokkal éjfél előtt ért vissza Ferihegyre a magyar miniszterelnökkel. A lap lefotózta, ahogy Orbán Viktor kiszállt a magánrepülőből a Ludogorec menedzsmentjétől kapott ajándéktasakkal a kezében.

A gépnek azonban nem a Ludogorec–Videoton meccs volt az egyetlen focival kapcsolatos útja:

 • Június 21-én Nyizsnyij Novgorodba ment, ahol akkor Argentína játszott Horvátországgal a világbajnokság D csoportjának második fordulójában;
 • július 15-én pedig Moszkvába utazott a luxusrepülő, ahol épp a vb-döntő zajlott. (A sajtóban akkor megjelent, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a helyszínen nézte a mérkőzést, és még Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozott aznap – írja az Átlátszó, valószínűleg arra utalva, hogy Orbán ezzel a repülővel ment akkor is.)

Az Átlátszó kutatása akkor vált igazán izgalmassá, amikor összevetették egymással a repülő és egy luxusjacht útját. Utóbbit egy 2015-ben épült Benetti Crystal 140 típusú jacht, amelynek hosszúsága 42, a szélessége 9 méter. A hajó 5 kabinjában 10 vendég fér el, és az utasok kényelmét 7 fős legénység szolgálja. A háromszintes luxusjacht legfelső, úgynevezett „napozó” részén jacuzzi és medence is a vendégek rendelkezésére áll. A hajónak Lady Mrd a neve. 

A hivatalos hajózási és repülési nyilvántartásokból származó adatok szerint a magánrepülő többször ment Budapestről éppen oda, ahol a luxusjacht is tartózkodott éppen akkor.

Ezek a kapcsolódási pontok általában kedvelt nyaralóhelyeken, Olaszországban és Horvátországban voltak. Többek között Bari, Split, Pula, Rijeka és Velence voltak azok a városok, ahol ugyanakkor volt jelen a Lady Mrd és az OE-LEM is. De előfordult az is, hogy mindkét luxusjármű ugyanakkor volt a montenegrói Tivatban, ahol egy exkluzív jachtkikötő várja a szupergazdagokat.

Augusztus 17-én a Lady Mrd luxusjacht Horvátországban volt, Opatijából ment Rijekába. Az Átlátszónak sikerült drónvideót készítene az érkezéséről és utasairól is. A videón szereplő utasok:

 • Homolya Róbert MÁV-elnök (ő 2010 és 2012 között az európai uniós támogatások elosztásáért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökhelyettese volt, majd 2012-től különböző pozíciókban dolgozott a Miniszterelnökségen), 
 • Szíjj László üzletember,
 • Kovács Ernő kormánymegbízott.

Egy nappal azután, hogy lefotózták a luxusjachton Homolya Róbertet, Szíjj Lászlót és Kovács Ernőt, az OE-LEM lajtsromjelű magánrepülő felszállt Ferihegyről. Kiment Rijekába, ott volt egy órát, majd hazajött Budapestre.

Az OE-LEM lajstromjelű magánrepülő az elmúlt hónapokban Horvátországon kívül járt Lisszabonban, Krétán, Máltán, Milánóban, Münchenben, Prágában, Szicíliában, és Portugália legdélebbi városában, Faróban is.

Az egész sztori nagyon érdekes, úgyhogy aki a részletekre és a képekre, videóra kíváncsi, mindenképpen látogasson el az Átlátszóra

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Rejtélyes luxusrepülővel utazott Orbán, de ez még nem minden

Az Átlátszó egy magánrepülő és egy luxusjacht útját követte a nyáron. Meglepő eredménnyel.

3668 · Sep 24, 2018 09:34am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments


 • Hírek
 • Csok