Árpád
-2 °C
4 °C

Egyre több baleset a magyar via ferrata utakon

2018.09.25. 05:02

Két hete hétvégén a cseszneki via ferrata pályán másztunk ismerősömmel, amikor találkoztunk egy fiatal sráccal, aki olyan helyet keresett, ahol ki lehet szállni. Nőrokona kissé arrébb, egy párkányon ült, szétnyílt térddel, amiből folyt a vér. Valószínűleg elfogyott az ereje és visszacsúszott, így szerezhette a sérülést

– mondta lapunknak egy helyi mászó, aki amikor nem civilben mászik, akkor a pályát építő és fenntartó vasaltutak.hu munkatársa.

Mint közölte, nyilvánvaló volt, hogy a nőnek nem szabad onnan már elmozdulni, ezért segítséget hívtak, és a gyors ellátás után leeresztették egy kötélen a sérültet a földre. A nőt mentők szállították el a helyszínről, később meg kellett műteni.

Olvasónk fotója a helyszínről
Olvasónk fotója a helyszínről
Fotó: Olvasói fotó / Index

Megkerestük a nő hozzátartozóját, hogy mit szűrtek le az esetből, ami másoknak esetleg érdemes lehet tudni, hogy ne fordulhasson elő hasonló eset, de a férfi nem kívánt nyilatkozni.

Mint Kovács Tamás, a magyarországi via ferrata útvonalak egyik tervezője és építője (valamint fenntartója) elmondta, az utóbbi időkben megszaporodtak a balesetek a pályákon: másfél-két év alatt ez a negyedik súlyosabb eset.

A nagy érdeklődést kihasználva véleménye szerint megjelentek olyan illegális vagy nem hozzáértő túravezetők, akikkel nem szabadna útnak indulni kezdő via ferrátázónak. Bár mindenki mászhat, a via ferrátázásnak megvannak az alapszabályai. Sokan azonban, akik például nem a hivatalos honlapról tájékozódnak, nem kapják meg az alapvető információt arról, hogy kezdőként nem tanácsos elindulni a falon bármelyik nehézségű úton, bármilyen vezetővel, bárkinek.

Via ferrata: Beépített, a sziklafalba erősített fix drótkötéllel biztosított mászópályák. Népszerűségük főleg Ausztriából, Olaszországból terjedt át Magyarországra, ahol 2013 óta több helyszínen is kiépítettek különböző nehézségűeket. (Csesznek, Tatabánya, Cuha-szurdok, sőt a Gellért-hegy szikláira is terveznek egyet.) Előnyük, hogy különösebb hegymászótudás nélkül, gyorsan elsajátítható a mászás rajtuk amatőröknek is.

  Az Index Bakancslista stábja az elsők között próbálta ki öt éve az első hazai via ferrata pályát:

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?