Leveled jött, százezer embert megölhetsz vele

GettyImages-609942782
2018.09.25. 21:13

Vajon mennyire bonyolult interneten házhoz rendelni a világ legveszélyesebb kábítószerét a földgolyó másik feléről? Erre a kérdésre kereste a választ az ópiumkrízissel küzdő Amerikai Egyesült Államok szenátusának egyik albizottsága év elején, és arra jutottak, hogy

semennyire.

A szakértőknek nem is kellett különösebben megerőltetniük magukat, guglizással kezdték a sima neten, vagyis még a darkwebre sem kellett átmenniük, így is rengeteg fentanilhirdetésbe futottak bele, hat eladóval fel is vették a kapcsolatot. Bitcoinnal, Western Union-utalással, PayPallal, vagy bankkártyával is fizethettek volna, az egyetlen szokatlan dolog az volt, hogy az eladók nem akartak privát csomagküldőkkel dolgozni, mint a FedEx, vagy az UPS, helyette ragaszkodtak a sima amerikai postához. Az ugyanis nem gyűjt be és rögzít a csomagon minden adatot a küldőről és fogadóról, így a vámosok nehezebben azonosítják a gyanús csomagot a határon.

A pár hónappal ezelőtti amerikai ügy most különös aktualitást kap Magyarországon, miután egy Kínából rendelt 500 grammos fentanilszállítmány bukott le Ferihegyen

De miért kellett szenátusi vizsgálat egy kábítószerhez, amikor minden évben újabbakat és újabbakat találnak ki különböző dizájnerdrog-laborokban? Azért, mert a fentalin valami egészen különös módon kemény drog, és ehhez képest tényleg gyerekjáték hozzájutni.

Házi laborban is előállítható, szintetikus szer, ami 30-50-szer olyan erős, mint a heroin. Nem grammokban, még csak nem is milligrammokban, hanem mikrogrammokban mérik, ami a gramm egymilliomod része. Gondoljuk el: mondjuk egy általános, mindenki által használt fejfájáscsillapító pirulában van 400 milligram (nem fentanil, ez csak példa!) hatóanyag. Ezt 400 részre szeletelve kapunk egy milligramnyi hatóanyagot. Ahhoz, hogy 1 mikrogrammot kapjunk, 400 ezer részre kellene szeletelni a pirulát. 

A fentanil halálos adagja sok mindentől függ, de nagy általánosságban 2 milligrammra teszik. Ha ebből indulunk ki, akkor egy grammal 500 embert lehet megölni, azaz

az 500 grammos magyar rendelés 250 ezer ember halálát okozhatta volna,

illetve több millió adag kábítószert lehetett volna belőle csinálni. 

Nézzük ugyanezt forintosítva, pontosabban dollárosítva Minnesota állam egészségügyi hatóságának leírását felhasználva. Egy kiló heroin beszerzési ára a dílerhálózatban 6000 dollár (1,6 millió forint), és 80 ezerért (22 millió forint) lehet az utcán eladni. Egy kiló fentanil ugyanennyiért beszerezhető, és 1,6 millió dollárért (440 millió forint) lehet eladni, azaz hússzor jövedelmezőbb, mint a heroin. A magyar rendelés így számolva 220 millióért mehetett volna el az utcán. (Hogy hogyan cseszi szét a fentanil lassan Amerikát, arról itt, itt  és itt is írtunk.)

Tízezreket ölt meg

2017-ben Amerikában 72 ezer ember halt meg túladagolásban, ebből 42 ezren fentanil miatt. Európában az elmúlt két évben 250 halálesettel kötötték össze a fentanilt.

Egyelőre nem tudni, mire készült a magyar páros ekkora rendeléssel. Megkérdeztük a szerhasználóknak segítő Kék Pont Alapítványt, hogy találkoztak-e már Magyarországon a fentalinnal, de nemleges volt a válaszuk, igaz, azt is hozzátették, hogy elsősorban a metadont használóknál merülhet fel a fentanil, a Kék Pont viszont nem kifejezetten ezen a területen dolgozik. Azt is mondta ugyanakkor Dávid Ferenc szakértő, hogy ha valami miatt a fentanil bekerülne a magyar piacra, az 

pillanatok alatt hazavágná egész Budapestet.

A rendőrségnek is feltettük a kérdést, hogy foglaltak-e már le az országban fentanilt, ha igen, akkor mennyit, mennyire gyakori, hogy Kínából rendel valaki illegálisan ilyen szert, illetve milyen értékűre becsülik a lefoglalt 500 grammos szállítmányt. Amint válaszolnak, új cikkben közöljük az álláspontjukat.

Ilyen könnyű kezelhetőség, hozzájuthatóság és óriási hatásfok mellett nem csoda tehát, hogy a világon mindenütt egyre többen próbálkoznak azzal, hogy Kínából rendeljenek. A New York-i JFK reptér postaközpontjában 2016-ban például még csak 7, 2017-ben már 84 fentanilszállítmány akadt fenn a rostán. Mivel ennyire erős drog, kevés kell belőle, bárhová el lehet rejteni azt a minimális mennyiséget, ami magánhasználatra kellhet egy függőnek. A JFK reptér fentanilellenes munkájáról a USA Today egy éve közölt riportot, amely szerint a nyomozóknak az ösztönükön kívül három eszközük van az illegális szállítmányok kiszúrására. Egy régi röntgenkészülék, egy kölcsönkapott kézilézer és Gini, a németjuhász. És persze a rutin: mit kell nézni egy csomagon. Például azt, hogy Kínából jön-e.

Amerika látványos küzdelme a kínai, postázott fentalinnal nagyjából tavaly október óta tart. Trump akkor nyilvánította nemzeti egészségügyi vészhelyzetté az ópiátkrízist, az igazságügyi tárca pedig ugyanekkor - a történelem során először - vád alá helyezett két kínai állampolgárt, akik interneten terjesztettek fentanilt Amerikában, és akiket kínai-amerikai közös nyomozás során kaptak el. A Bloomberg elment az egyikükhöz, majd azzal a felütéssel közölt cikket, hogy új drogbárók időszaka jön el, olyanoké, akikről nem is gondolnánk, hogy azok. Ők a 41 éves Jan Hsziaobing (Yan Xiaobing) lakásában jártak Wuhan városában, egy toronyház 20 emeletén. A férfi a feleségével és két gyerekükkel lakik, tagadja a vádakat, szerinte a nyomozás valahol nagyon félrement. A másik férfi a 39 éves Zsang Csian (Zhang Jian), aki Zaron Bio-Tech (Asia) Ltd. nevű cége nevében bizniszelt. Rajtuk kívül több tucat segítőjét is meggyanúsították. Az amerikai hatóságok szerint a hálózatuk 30 álnevet használt, offshore-számlákat működtetett, kódoltan kommunikált, a pénzt pedig harmadik fél segítségével mosták tisztára.

Aztán jött a cikk elején említett szenátusi bizottsági nyomozás, a JFK reptér felkészítése a fentanil megtalálására, például a kézilézer szolgálatba állításával, mindeközben pedig Trump Hszi Csinping elnökkel is tárgyalt arról, hogyan lehetne megállítani a drogok "halálos beáramlását". Kína válaszul atiltott szerek listájára tette a fentanilt és egyéb kapcsolódó vegyületeket, plusz az előállításhoz szükséges anyagokat és speciális eszközöket is, de egyben vissza is szólt az USA-nak, mondván, erősítsenek ők is a rendőri erőkön, és osszanak meg több hírszerzési információt az ügyről Kínával.

Áprilisban a két éves szenátusi vizsgálat eredményeképp beterjesztették a fentanilstop-törvényt, amely lényegében a privát csomagküldők biztonsági előírásait kiterjesztené az amerikai postára is, majd augusztusban Trump a saját nyers stílusában üzente meg, hogy azonnal el is kéne fogadni a tervezetet, hogy a méreg ne ölje meg a gyerekeinket, és ne rombolja le az országunkat.

Kína ezt a hangnemet már nem akarta lenyelni, Ju Hajbin, a kínai nemzeti kábítószerellenőrző bizottság tagja azt nyilatkozta, hogy bár biztos jut el Kínából fentalin Amerikába, nem gondolná, hogy minden drog Kínából jön,

nincs Trump állítására bizonyíték, elfogadhatatlan és felelőtlen kommentárok ezek. 

A legfrissebb amerikai lépések, hogy egyrészt a napokban egy republikánus és egy demokrata szenátor közösen terjesztett be egy törvényjavaslatot "Törvény a halálos fentanil importjának blokkolásáról" címen, ami egyebek mellett segítséget adna Kínának a helyi droglaborok ellen, illetve kötelezné a külügyet, hogy a nagy fentanilelőállító országokat megnevezze az éves drogcsempészeti összefoglalójában. 

Másrészt újabb két kínait megvádolt Amerika, Zheng Fujingot és az apját, Zheng Guanghuát. Ők Shanghajban élnek, a vád szerint onnan terjesztettek 250 féle szintetikus opioidot 37 amerikai államba. Kérdés, mennyire jár sikerrel egy ilyen akció. Kína még a tavaly megvádolt két férfit sem adta ki arra hivatkozva, hogy Amerika nem tudta bizonyítani, hogy bármelyikük is megszegte volna a kínai törvényeket. Az új vádlottakat sem valószínű, hogy kiadja, az első nyilatkozat  legalábbis arról szólt, hogy Kína nem avatkozik be abba, hogy Amerika bárki ellen vádat emeljen a saját törvényei szerint, de az ország

meg fogja védeni a polgárait, hogy ne legyenek jogellenesen felelősségre vonva, és ne legyenek unfair eljárás részesei.

Zheng Fujing (balra) és Zheng Guanghua
Zheng Fujing (balra) és Zheng Guanghua
Fotó: xinghuaol.club

Egyben felhívták a figyelmet, hogy Kína segít Amerikának a nyomozásokban, jelenleg is 10 ügyben van közös eljárás a két ország között.

(Borítókép: Fentanilt és heroint tartalmazó zacskók a New York-i főügyész irodájában egy sajtótájékoztatót megelőzően 2016. szeptember 23-án. A hatóságok rekord méretű - 33 kg heroint és 2 kg fentanilt - kábítószerszállítmányt foglaltak le, az ügyben 25 embert vádoltak meg. Fotó: Drew Angerer/Getty Images)  • Tippek
  • Babaváró hitel