Törökszentmiklós volt idén a legforróbb város

183728
2018.09.25. 15:56
Egy júniusban és júliusban felhőszakadásokkal tarkított, majd július végétől szeptember harmadik hetéig egy hosszantartó hőséggel és aszállyal terhelt nyáron vagyunk túl, áll az Országos Meteorológiai Szolgálat összefoglaló jelentésében.

Az idei augusztus volt a negyedik legmelegebbnek augusztus 1901 óta, a nyár összességében pedig a hetedik legmelegebb nyár. A legmagasabb hőmérséklet idén Budakalászon volt, ahol 36,6°C-ot mértek július 29-én és augusztus 9-én. 

Három komoly hőhullámot érkezett az idei nyár során, főleg augusztusban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzései alapján az országos tiszti főorvos három alkalommal rendelt el másodfokú hőségriasztást július 30. – augusztus 5., augusztus 7. – augusztus 10. és augusztus 21. – augusztus 23. időszakokban.

Országos átlagban 76 nyári napot (amikor melegebb volt 25°C-nál) regisztráltak idén nyáron, ami 16 nappal több, mint a sokéves átlag; és 11-el több hőségnap (amikor melegebb volt 30°C-nál) volt a szokásosnál. A legtöbb hőségnap Törökszentmiklóson volt: 57 napon haladta meg a napi legmagasabb hőmérséklet a 30°C fokot. 

A melegedő tendencia minden évszakban nyilvánvaló az OMSZ klimatológiai adatbázisában tárolt megfigyeléseken végzett trendelemzések szerint. A hőségnapok éves száma növekszik.

A melegedő május és szeptember azt eredményezi, hogy esetenként már május elején nyarat idéző hőség lép fel, és az augusztus végi hőségperiódus átnyúlik az őszbe. 

Az éghajlati változások is tetten érhetők. Az első két nyári hónapban a heves, zivataros, helyenként jégesővel járó események, majd július végétől szeptember második harmadáig kitartó meleg és aszályos időszak okozott gondokat.