Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Négypárti lenne a parlament most vasárnap

2018.09.27. 09:27

Biztos pártválasztók körében óriási fölénnyel vezet a Fidesz. Az ellenzék nem csak, hogy összevethetetlen a kormánypárttal, de az elmúlt negyed év trendjével sem vigasztalódhat: csekély mértékben a különbség még nőtt is – derült ki a Závecz Research szeptemberi felméréséből.

Mindenki más egy helyben topog

Az ellenzék helyzete még a szeptemberi pillanatképnél is reménytelenebb: a választókorú lakosság körében a Fidesz 35 százalékos, míg két százalékpontot nőtt július óta.

A bizonytalanok tábora a júliusi 37-ről szeptemberre 35-re csökkent. Ez azt jelenti, hogy

a bizonytalanokból választani tudóvá váltak csoportjának kétharmadát a kormánypárt vonzotta magához.

A többit – a DK-től elpártolt egy százalékpontnyi szavazóval együtt – a 6-ről 7 százalékra nőtt MSZP és az 1-ről 2-re nőtt Momentum kapta. Igaz, ezek a mozgások statisztikai hibahatáron belüliek, a mozgások ebből nem állapíthatók meg.

Ki jutna be a parlamentbe?

A Fidesz számára a biztos szavazók körében is megnyugtató a kép:

Az MSZP már rég csak annak örülhet, hogy legalább a harmadik, jóval elmaradva a 14 százalékos Jobbik mögött. Negyedik a DK és az utolsó, amely még megugorja az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

A Fidesz szavazótábora 2,8 millió fős, mögötte a Jobbiké 800 ezer fős, az MSZP-re 600 ezer ember szavazna.

Az LMP négy százalékon áll. A pártszavazói láthatóan nem követik a párt viharos eseményeit, mert az elnökváltás, Ungár Péter átpozicionálást sejtető nyilatkozatai ellenére júliusban és szeptemberben is ugyanakkora volt a támogatottsága.

Örülhet viszont a Momentum, amely közelíti az LMP-t és három százalékos támogatottsága jobb, mint júniusban. 

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt is elégedett lehet stabil két százalékával. A karácsony Gergellyel kormányfőjelöltet az MSZP-nek is kölcsönzött Párbeszéd egy százalékon áll.

A felmérésben újonc a Mi Hazánk: a Jobbikból Toroczkai Lászlóval, Dúró Dórával együtt kiszakadt párt rögtön két százalékot szerzett a biztos választók körében.