Hollik a kormányfő magánrepülőzéséről: Ez ajándék? Nem, így működik a barátság

2018.09.27. 10:01

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában Hollik István, a Fidesz-KDNP frakciószövetség szóvivője kapta azt a nemes feladatot, hogy megvédje Orbán Viktort, aki az állami tendereken meggazdagodó Garancsi István magánrepülőgépén utazgat futballmeccsekre.

Hollikot Krug Emília riporter mellett, Gergely Márton és Stumpf András újságíró kérdezte. Gyorsan fel is idézték, hogy az országgyűlési törvény szerint a képviselők nem fogadhatnak el a képviselői megbízatásukkal kapcsolatban ajándékot vagy más ingyenes juttatást, amely meghaladja a képviselői tiszteletdíj egyhavi összegét. 

Hollik István nem riadt meg a kihívástól, fáradhatatlanul próbálta meg kimagyarázni, miért nincs semmi gond ezzel - szerinte. Nézzék meg a "gondolatmenetet", ami az abszurdból indul és az abszurdban is végződik:

 • "Nem történt törvénysértés, mert nincs itt semmi ajándék".
 • "Aki azt mondja, hogy ez törvénysértés, az egy politikai vélemény. Én szerintem meg nem."
 • Tehet arról a miniszterelnök, hogy a barátja, aki már húsz évvel ezelőtt is a barátja volt, az közben üzletileg sikeres vállalkozást épített fel? Stumpf: Igen, tekintve hogy állami tendereken nyert el egy rakás pénzt ez a bizonyos barát, pont abban az időben, amikor Orbán Viktor miniszterelnök volt. Nem is egy ilyen barát van, hanem több.
 • "Ha Bécsben koncertezik a Metallica, és az ön rég nem látott barátja azt mondja, ülj be az autóba, persze, elviszlek. Ez ajándék? Így működik a barátság."  Gergely Márton: Ebben a példában az nem stimmel, hogy itt vannak viszonzások is, és ez a probléma. Létrehozza a TAO-törvényt az Orbán-kormány, amelyből milliárdok folynak Garancsi focicsapatába, a Videotonba.
 • "Azért mert valaki egyszer vagy kétszer egy légtérben tartózkodott a miniszterelnökkel, semmilyen előnyt nem élvezhet." 
 • "Ebben az ügyben az a helyes álláspont, amit a miniszterelnöki sajtószóvivő elmondott: vendégként ment el a miniszterelnök és a jövőben is így fog tenni. Ebben semmilyen törvénysértés nincs." 
 • "Az a repülő elindult volna a miniszterelnök nélkül is?  Persze, hogy elindult volna.”
 • "Nagyon jó, hogy az ellenzéki pártok megtették a feljelentésüket, a hatóságok ezt majd ki fogják vizsgálni."
 • Az ügyet feltáró Átlátszó és "ezek a médiumok olyan kalapácsok, amelyek mindent szögnek néznek. Ott is korrupciót keresnek, ahol nincsen korrupció."
 • „A Fidesz-KDNP üzleti ügyekkel nem foglalkozik. Minket egy dolog érdekel, hogy a magyar embereknek jobb legyen, hogy a magyar családok tudjanak gyermeket vállalni és a magyar emberek biztonságát szavatoljuk.”
 • Miért probléma, ha valaki piaci alapon is megállja a helyét, jó a versenyben, hogy egyébként állami megerendeléseket is nyer. "Garancsi István azért sikeres, mert sikeres".  
 • Aki az ilyen ügyeket föltárják, például az Átlátszó.hu, az köztudottan kormányellenes tevékenységet folytat, és egyébként Soros György finanszírozásából él. "Soros György elkezdte az EP-választási kampányt. Erről szól ez az ügy".