Natália
1 °C
7 °C

Itt mérhető le igazán a Fidesz ereje

lgdfhjklg
2018.09.27. 07:32
Budapest XV. kerületében választanak polgármestert vasárnap, mivel az eddigi kerületvezető, a DK-s Hajdu László parlamenti képviselő lett. A helyben népszerű Hajdu gyorsan kijelölte utódját, Németh Angéla alpolgármestert, aki mögé beállt a DK és az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a Jobbik pedig megtette azt a szívességet, hogy nem indít ellenjelöltet. A Fidesz-KDNP, amely volt polgármesterével, László Tamással próbálkozik, számára nehéz terepen küzd, de így sem lefutott a meccs.

Az áprilisi kétharmados győzelme óta szinte nem tud veszíteni a Fidesz az időközi választásokon sem. A balmazújvárosi polgármester-választástól és a mezőtúri ötszavazatos szocialista győzelemtől eltekintve tavasz óta minden a Fidesz legszebb álmai szerint alakul.

A Fidesz legyőzte Miskolcon Rokker Zsolttit, Pásztón Dömsödi Gábort, Pakson 94 százalékot, Felcsúton 89 százalékot kapott, Szerencsen pedig ellenfele sem volt. Ráadásul a kormánypártok olyan számukra nem könnyű terepen is simán tudtak győzni, mint Józsefváros (Sára Botond kétharmaddal lett polgármester) vagy a Belváros, ahol áprilisban még LMP-s győzelem született. Ehhez jött a jobbikos fellegvárnak tartott Tiszavasvárin aratott győzelem, amelynek értékét növeli, hogy itt még soha nem volt fideszes polgármester.

A vasárnap nagy kérdése, hogy ez a fideszes diadalmenet folytatódik-e vagy a baloldal látványosan megálljt parancsol Orbán Viktoréknak.

A XV. kerületi polgármester-választásnak ugyanis vitathatatlanul országos üzenete is lesz, hiszen ezúttal egy baloldali fellegvárban lesz lemérhető a Fidesz ereje.

Rákospalota-Újpalota ugyanis a baloldal számára ideális terep: a korábbi eredmények alapján a szavazók többsége leginkább balra ikszel. 2014-ben a DK-s Hajdu László győzött, majd most tavasszal is simán maga mögé utasította a fideszes jelöltet.

A kerületet korábban sokáig Hajdu vezette MSZP-s színekben, ám 2010-ben egy helyi szocialista belháború következményeként a Fidesz át tudta venni 4 évre a kerület irányítást. Éppen a most is elinduló fideszes László Tamás volt a polgármester.

A rákospalotai polgármester-választás jelöltei

 • Csékei Sándor, független
 • Kerezsi László, Munkáspárt
 • László Tamás, Fidesz-KDNP
 • Németh Angéla, RÁTE-Szolidaritás (a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az MLP támogatásával)
 • Sumics János, független - végül nem indulhat, mert nem tudta összegyűjteni az ajánlásokat

Az ellenzékiek nem indulnak egymásra

Hajdu most azért mondott le, mert a parlamenti képviselőséggel összeférhetetlen a polgármesteri poszt. A lemondó nyilatkozatában ugyanakkor a választók figyelmébe ajánlotta alpolgármesterét, Németh Angélát, akinek az esélyét nagyban növeli, hogy az ellenzéki pártok jó része beállt mögé.

A DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Liberálisok gyorsan jelezték a támogatásukat. Németh hivatalosan egy helyi civil szervezet, a Rászorulókat Támogatók Egyesülete és a Szolidaritás jelöltje, Gyurcsány Ferenc pártjának logója és a szegfű tehát nem lesz a szavazólapon.

A Jobbik rövidebb, az LMP hosszabb hezitálás után jelezte, hogy nem támogatja Némethet, de azt a szívességet megtették, hogy nem indítanak más jelöltet vasárnap. A Momentum szintén kimarad a választásból.

Vagyis Németh esélyeit nemcsak Hajdu és a helyben erősnek mondható MSZP, illetve DK támogatása növeli, hanem az is, hogy az ellenzék nem aprózza szét az erejét, sem a Jobbik, sem az LMP nem indít ellenjelöltet.

A baloldal már csak azért is reménykedhet a győzelemben, mert kerület fioman szólva sem mondható a Fidesz mintatelepülésének. A helyi fideszesek cívodásaival korábban az országos sajtó is tele volt, és a háborúskodás addig fajult, hogy 2015-ben feloszlatták a kerületi Fideszt. Az új választókerületi elnök László Tamás lett, most pedig kapott egy újabb, minden bizonnyal utolsó esélyt, hogy győzelemre vezesse a pártját.

László ugyanis az áprilisi választást a Fidesz országos tarolása ellenére simán elveszítette.

 • Hajdu László 23 212 szavazatot (42,25 %) kapott,
 • László Tamás majdnem 3000 szavazattal lemarad, 20 622 szavazatot gyűjtött (37,54 %).

A helyi Fidesz ráadásul az újjászervezése óta sem mentes a botrányoktól: az önkormányzati frakcióból 3 fideszes távozott/zártak ki, és ők ezután jobbára Hajdu politikáját támogatták a szavazataikkal. Hajdu ellen a Fidesz fegyelmi eljárást is kezdeményezett 2017-ben, de ezt sem sikerült végigvinnie a Fidesznek.

Mindez azt jelenti, hogy ha a Fidesz győzne most vasárnap, a képviselő-testületben mindenképp nehéz dolga lenne Lászlónak, mert nincs meg a többsége, vagyis mindenképp egyeztetnie kell más pártokkal (ez persze Németh Angélára is igaz, de Hajdunak most sikerült rendszerint megszereznie a többséget).

Iskolai kampányolás, gyurcsányozás

A Fidesz a nehezítő körülmények ellenére láthatóan a következő három dologra építette a kampányát: László helyi ismertségére és kompetenciájára (László a panelépületek megújításáért felelős miniszteri megbízott is lett), Hajdu támadására ("kirívóan gazdátlanná vált a kerület az elmúlt években") és egy jó kis gyurcsányozásra.

László Tamás egy fórumán például arról beszélt az MTI szerint, hogy "bár titkolják", de Németh "Gyurcsány Ferenc jelöltje", és megválasztása esetén

a Demokratikus Koalíció frakciójába kell majd beülnie a fővárosi közgyűlésben.

Megjegyzendő, hogy a fővárosi közgyűlésben nincs a DK-nak frakciója, ráadásul Gyurcsány maga posztolta a Facebookján, hogy borítékokat ragaszt Némethnek, tehát annyira nem akarta titkolni dolgot.

László a jövőbeni terveiről beszélve nemcsak Hajdut támadja, hanem a kerület jegyzőjét is, aki nem más, mint Lamperth Mónika volt belügyminiszter. László a kampányhajrában ki is jelentette, hogy egyik első lépése lesz meneszteni a jegyzőt: "aa a kerületben élők bizalmából polgármester leszek, akkor nagy szomorúságot okozna nekem, ha Lamperth Mónika még az éjszaka folyamán megírná a felmondását, és ezzel megelőzne engem."

Lászlót a Fidesz vezérkarából egyedül Varga Mihály pénzügyminiszter támogatta meg személyesen, ő egy közös fórumon eladarálta a kötelező panelt, miszerint László "garantálja a fejlődést Budapest XV. kerületében". Emellett Tarlós István főpolgármester videóüzenetben kérte László támogatását.

Németh Angéla kampányának középpontjában eközben az volt, hogy minél nagyobb ismertséget szerezzen. Némethnek ugyanis a legnagyobb hátránya - egy helyi balos forrásunk szerint - az, hogy kevesen ismerik a kerületben. Ezért aztán az MSZP-sek és DK-sok is mind azt sulykolták ezerrel, hogy Németh Hajdu jelöltje, és alpolgármesterként hónapok óta ő vezeti a kerületet.

Németh kampánya Lászlót is támadta, amiért a fideszes jelölt ismételten egy iskolában kampányolt. Az alpolgármester a választási bizottságnál támadta a dolgot, majd a Facebook-oldalán is hirdette, hogy a Fővárosi Választási Bizottság 200 ezer forintos pénzbírsággal sújtotta László Tamást azért, mert

visszaeső jogsértőként az iskolákban kampányolt.

László tavasszal a Kontyfa Középiskola, Szakiskola és Általános Iskola előtt narancsot és fideszes tollat osztogatott a gyerekeknek. Szeptember elején szintén a Kontyfában a tanévnyitón népszerűsítette a Fidesz programját. Mindezt úgy, hogy nincs semmiféle közjogi funkciója már. A hibát a Fideszből is elismerték háttérben, hozzátéve, hogy a szavazók körében komoly felzúdulást, problémát azért ez nem okozott a kormánypártnak.

Szerdán ugyanakkor László újabb 300 ezres bírságot kapott a helyi választási bizottságtól (Németh Angéla rögtön posztolt róla), amiért ingyen színházjegyeket osztogatott egy iskolában.

Németh Angélát emellett a kampányzáróján olyan politikusok népszerűsítik majd, mint a DK-s Vadai Ágnes, az MSZP-s Kunhalmi Ágnes és a liberális Bősz Anett, sőt, a meghívó szerint Détár Enikő színésznő is beszáll mellette a kampányba.

Magas részvételre hajt a baloldal

Hajdunak a legutóbbi, 2014-es polgármester-választáson szűken sikerült győznie: 2 százalék sem volt a különbség a fideszes jelölt és közötte. Ekkor a részvétel a 40 százalékot sem érte el.

 • Hajdu László (DK) - 11 294 szavazat (43,89 %)
 • Pintér Gábor (Fidesz-KDNP) - 10 556 (41,06 %)
 • Monostori Zsolt (Jobbik) - 2308 (8,97 %)
 • Szilvágyi László (LMP) - 1576 (6,12 %)

Most tavasszal a 73 százalékot is meghaladta a részvétel, Hajdunak így nagyobb arányban sikerült győznie. Ebből és a helyi tapasztalatokból a Fidesznél és a baloldalnál is azt a következtetést vonják le, hogy

a magas részvétel a baloldalnak, az alacsony a Fidesznek kedvez.

Egy fideszes szerint ha 30 százalék alatt maradt a részvétel, az László Tamás győzelmét jelenti, mert a fideszes szavazókat biztosan tudják mozgósítani. A kérdés, hogy a baloldal megmozdul-e Németh Angéláért.

Vasárnap este hét óra után meglátjuk, és választ kapunk arra a kérdésre is, hogy a Fidesz és Orbán Viktor elsöprő országos népszerűsége elég-e arra, hogy egy balos gyökerekkel rendelkező kerületben is átvegye a kormánypárt a hatalmat.

Kőbányán a Momentum küzd a Fidesszel

A rákospalotai időközivel párhuzamosan Budapest X. kerületében is választást tartanak. A kőbányai 6. választókerületben a fideszes képviselő lemondása miatt kellett kiírni az időközit. Érdekesség, hogy ezúttal Fidesz-Momentum harc zajlik a győzelemért (a Munkáspárt jellemzően pár szavazattal befoglalja az utolsó helyet), a baloldal ugyanis a Momentum jelöltjét támogatja. A következők a jelöltek:

 • Fléger István Tamás, Munkáspárt
 • Kovács Róbert, Momentum
 • Szilágyi-Sándor András, Fidesz-KDNP

Éppen az ellenzéki egység miatt esélye van győzni a momentumosnak, bár a fideszes jelölt 2014-ben simán, 46 százalékkal nyerte a körzetet. Az eredmény nem befolyásolja a képviselő-testületi többséget, a Fidesz 2014-ben az összes egyéni választókerületet megnyerte.

Ám a Momentum történetében fontos fejlemény lenne, ha egy egyéni körzetet meg tudnának nyerni, pláne a Fidesztől elhódítani.

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?