Sürgős intézkedésekre van szükség a Honvédkórház ügyében

2018.09.27. 20:13

A Honvédkórházban kialakult helyzet miatt nyílt levelet írt a Budapesti Orvosi Kamara a honvédelmi miniszternek, az egészségügyért felelős miniszternek és a főpolgármesternek. Azt írták, hogy több irányból értesültek a Honvédkórház sürgősségi osztályán történt eseményekről.

Azt kérik, hogy

nagyon sürgős intézkedésekkel tegyék biztonságossá az adott egészségügyi szolgáltató működését, mert a jelenlegi megoldások sem a személyi sem a tárgyi feltételeket nem biztosítják ahhoz, hogy orvosaink szakképesítésüknek megfelelő munkakörben, megfelelő személyi és tárgyi feltételek mellett végezzék felelősségteljes munkájukat és ez a betegek ellátását is veszélyezteti.

Azt írták, hogy szerintük nem lehet megoldás ebben a helyzetben, hogy a sürgősségi ellátáshoz szükséges szakképzettséggel és tapasztalattal, gyakorlattal nem rendelkező orvosokat más osztályok működésének a rovására átirányítsanak.

Az ellátást zavaró körülmények megszüntetésére van szükség szerintük a következő kérdésekben:

  • a betegút szervezetlenségének megszüntetése, ami miatt sürgősségi ellátásra jelentkeznek olyan betegek, akiknek ellátása más betegutat igényel,
  • az aggódó hozzátartozók tájékoztatásának megszervezése,
  • az egészségügyi dokumentáció vezetésének megszervezése, korszerű adatrögzítési feltételek biztosításával, megfelelő számú szakdolgozó és más kisegítő személyzet biztosítása,
  • az ellátandó betegszám meghatározása a rendelkezésre álló személyi és tárgyi feltételekhez igazítottan.

Szerintük a megfelelő intézkedések nélkül a beteggel közvetlenül találkozó orvosnak kell viselnie az etikai és büntető felelősséget az ellátás biztonságáért, megfelelőségéért, és ők vannak kitéve a nyilvános megaláztatásoknak.

A Honvédkórház tarthatatlan állapotaira augusztus végén a Sürgősségi Betegellátó Centrumot vezető Zacher Gábor felmondása hívta fel a figyelmet. A Honvédelmi Minisztérium azt írta közleményében, hogy Zacher szerződése 2018 végén lejárt volna, és már korábban döntöttek arról, hogy nem hosszabbítják meg.

Napokkal később viszont az ott dolgozó orvosoknak és ápolóknak jelentős béremelést ígértek meg, és két lélegeztetőgépet, valamint négy betegőrző monitort vásárolt a vezetőség.