A NER kemény magja lassan felvállalja, amije van

nerj
2018.09.28. 07:27 Módosítva: 2018.09.28. 08:34

Ki emlékszik még arra, hogy a 2010-es kormányváltás után évekig mindenki csak sejtette, de senki nem tudta bizonyítani, hogy pontosan kié az állami megbízásokból sok tízmilliárdot besöprő Közgép? Csak 2012-ben sikerült egy papírt találnia az azóta beszántott Népszabadságnak arról, hogy Simicska Lajosról van szó. Az üzletember olyannyira rejtőzködött akkoriban, hogy szenzációnak számított, amikor a Magyar Narancs az év decemberében egy viszonylag friss fotót közölt róla. 

Az az időszak tökéletesen szimbolizálta azt, hogy mennyire nem voltak nyilvánosak a Fidesz, illetve Orbán Viktor körüli cégek tulajdonosi viszonyai nagyon sokáig. Fogalmazhatunk úgy is: titokban építkeztek, nőttek a vállalkozások úgy, hogy a gyorsan milliárdossá váló üzletemberek nem vették a nevükre ezeket a nyilvánosság előtt. 

sok év kellett ahhoz, hogy Orbán legszűkebb köre elkezdje vállalni, mije van, de nagyon úgy tűnik, eljött az idő.

Ma már Orbán Ráhel milliós órában, BMW terepjáróban jelenik meg a nyilvánosság előtt Kötcsén, a kormányfő sajtófőnöke simán közli, hogy Garancsi fizeti Orbán magánrepülős útjait, és hivatalosan is vállalja cégeit Tiborcz és Mészáros. 

De nézzük, hogyan jutottunk idáig. 

Simicska 2014 őszén arccal-névvel előlépett az árnyékból, igaz, ennek akkor más üzenete volt, akkor már javában tartott a háború Orbánnal a színfalak mögött, Simicska pedig erőt akart demonstrálni. Ugyanez magyarázhatja, hogy 2015-ben már felkerült a száz leggazdagabb magyar közé, ahová addig „valahogy" soha nem tették be a lista készítői.

2016–2017: Tiborcz és Mészáros

Ahogy a Közgép eltűnt a képből, úgy emelkedtek más, szintén homályos hátterű cégek. 2016 januárjában a fél éve működő, de gyorsan erősödő BDPST nevű cégről derült ki, hogy hivatalosan is köze lehet a NER egyik új központi alakjához, mivel kiderült, hogy a cégbejegyzési illetéket Tiborcz István utalta el magánszemélyként. Persze amúgy is sejthető volt, hogy egy újonnan, ismeretlen szereplőkkel alakult cégnek nagyon ügyesnek kéne lennie, hogy a semmiből fél év alatt beszálljon egy József nádor téri ingatlanbizniszbe, megvegye a turai kastélyt, és beszálljon egy Városligeti fasori ingatlanba, ahogy a BDPST ekkorra ezeken már mind túl volt.

2017 tavaszán egy másik nagy spíler, Mészáros Lőrinc felvállalta, hogy papíron is köze van azokhoz a cégekhez, amelyeket eddig „csak" a köreihez sorolt a sajtó. A Konzum Nyrt.-be hivatalosan is betette a lábát egy 19,57 százalékos pakettel, majd nem sokkal később elismerte, hogy övé az Opimus, illetve ahogy akkor fogalmaztunk, egy bevásárlással előbújt az árnyékból.

A két céget akkor már régóta Mészáros-közeliként emlegették, és felsorolni is nehéz, hogy mi mindent szereztek meg addigra, illetve micsoda felvásárlási száguldást nyomnak azóta is. Itt olvashatnak erről egy 2017 végi helyzetképet. A leglényegesebb, hogy a Mészáros-előlépéssel lett hivatalos, hogy övé a Mediaworks, az ország egyik legnagyobb médiavállalata. Ezt korábban tagadta a felcsúti üzletember.

2017 októberében Tiborczon volt a sor, hogy egy interjúban hivatalossá tegye:

övé a BDPST. 

Mindezt úgy, hogy előtte a cég tőkét akart emelni, de ezt a cégbíróság csak akkor engedte volna, ha társaság vezetése frissíti a részvénykönyvet, azaz felfedi a vállalat aktuális tulajdonosi szerkezetét, amit nem akart megtenni a BDPST, inkább lemondott a tőkeemelésről. Mellesleg a Heti Válasz akkor már másfél hete várt arra, hogy betekintsen a részvénykönyvbe.

Luxusóra, magángép, kastély

2018-ban is folytatódott a NER-vagyon felvállalása: májusban Mészáros Lőrinc újabb üzleti coming outot nyomott: bevallotta, hogy övé és feleségéé a Konzum Magántőkealap, amelynek tulajdonában például a Hunguest Hotels és osztrák szállodák vannak. Azok például, amikről már egy évvel azelőtt megírtuk, hogy Mészároséi.

Lázár a választások után írta be a vagyonnyilatkozatába, amit szintén mindenki sejtett: hivatalosan is köze van a batidai vadászkastélyhoz, amiről februárban kis túlzással még azt magyarázta, hogy azt sem tudja, hogy micsoda. 

Augusztus 23-a újabb fontos dátum a NER-vagyon fehérítésében: A BDPST Group részesedést szerzett az Appeninnben, azaz

a Mészáros Lőrincék által összegründolt vagyon egy része immár Tiborczéké, Orbán Viktor lányának családjáé.

Az utóbbi hetekben egyébként is úgy tűnik, hogy a NER a lovak közé dobta a gyeplőt: Orbán Ráhel Kötcsén jelent meg egy olyan szettben, ami alsó hangon is több tízmillió forint. Vadiúj BMW terepjáró, sokmilliós karóra, Gucci cipő, Louis Vuitton táska – úgy, hogy tisztában volt vele, a nem baráti sajtó fotósai és operatőrei is ott lesznek, ahogy kiszáll a kocsiból. 

Aztán jött a magángépügy. Orbán korábban is utazgatott magánrepülővel, de még augusztusban is lepattintotta az erről kérdező újságírókat Havasi Bertalan, mondván, „magánutazás volt, amely nem emésztett fel közpénzt”. Hétfőn azonban megnevezte, hogy ki fizette a Vidi várnai BL-meccsére utazó kormányfő útját: Garancsi István, Vidi-tulaj.

Ezzel megint küldött egy finom kis jelzést a NER, hogy mindent megtehet.

Ha ugyanis komolyan vesszük magunkat, akkor a kormányfő egy sokmilliós ajándékot (= vesztegetést) vett át egy olyan cég vezetőjétől, amely versenyez az állami megbízások elnyeréséért. Itt írtunk arról, hogy a német elnök egy ingyenes business classba bukott bele, de Netanjahu ellen is vádat emeltek, és Clintonnak is magyarázkodnia kellett.

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)