Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az emberek fele nem hallott Orbán magánrepülőzéséről

2018.09.30. 08:33

Az emberek valamivel több mint fele nem hallott arról, hogy Orbán Viktor az állami közbeszerzéseket nyerő Garancsi István vendégeként egy 17 milliárd forintot érő magángépen szokott utazni kedvenc focicsapatának meccseire - derült ki a Pulzus közvélemény-kutató felméréséből. (A Pulzus viszonylag új cég, ügyvezetője Gál J. Zoltán, aki 2010-2017 között a Vasárnapi Hírek főszerkesztője volt, előtte az MSZP országgyűlési képviselője és államtitkár is volt. A kutató szakmai vezetője Závecz Tibor, a ZRI Závecz Research alapítója.) 

A Népszavában publikált reprezentatív kutatás szerint a 18-49 év közötti korosztály 51 százaléka nem hallott Orbán repülőzéséről, 46 százalék igen, 3 százalék pedig azt mondta, nem tudja. 

A lap szerint az ügyet ismerők 81 százaléka korrupciónak tartja, hogy Orbán ilyen értékes ajándékokat fogad el Garancsitól, mindőssze 9 százalék mondta, hogy ez nem korrupció. Azok között is sokan problémásnak látták az ügyet, akik a kérdezőktől értesültek az esetről. 52 százalékuk szerint korrupciós ügyről van szó, 32 százalék mondta azt, hogy nem tudja, míg 16 százalék szerint ez nem korrupció.

Azzal a Havasi Bertalan által közölt érvvel, hogy a repülőút a magyaroknak egyetlen adóforintjába sem került, a megkérdezettek 69 százaléka nem értett egyet. 18 százalék mondta azt, hogy nem tudja, és 13 százalék fogadta el Orbánék érvelését. 

Bár az eredmények azt mutatják, hogy tökéletesen működik a Fidesz médiakerítése, a párt számára érzékeny ügyről van szó, ugyanis a témába - a legtöbb korrupciós ügytől eltérően - nagy erőkkel beleállt a kormánysajtó is.