Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hajszállal, de legyőzte a baloldal a Fideszt

DSC 0355
2018.09.30. 20:18
Németh Angélát, a baloldal által támogatott eddigi alpolgármestert választották polgármesterré a Budapest XV. kerületi időközi választáson. Korábban a DK-s Hajdu László vezette a városrészt, ő áprilisban simán nyert a parlamenti választáson. Most a baloldalnak meg kellett küzdenie a győzelemért.

A baloldal jelöltjét, Németh Angélát választották polgármesternek Budapest XV. kerületében a vasárnapi időközi választáson. A végleges eredmény alapján Németh 697 szavazattal megelőzte a fideszes László Tamást.

A rákospalotai polgármester-választás eredménye a következő teljes feldolgozottságnál

  • Németh Angéla, RÁTE-Szolidaritás (a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az MLP támogatásával): 11 287 szavazat (50,9 %)
  • László Tamás, Fidesz-KDNP: 10 590 szavazat (47,8 %)
  • Kerezsi László, Munkáspárt: 275 szavazat (1,24 %)

Mint látható, nagyon szoros volt a csata, ahogy érkeztek a szavazókörökből az adatok, először László vezetett, majd Németh átvette tőle a vezetést. Volt, hogy percről percre változott, ki lesz a polgármester.

A részvétel elmaradt a tavasszal tapasztalt 70 százalék feletti adattól: A választók 40 százaléka sem ment el voksolni: 22 308 fő, a kerületi választók 34,36 százaléka ment el szavazni. A dolog nem meglepő, hiszen időköziken rendszerint alacsonyabb a részvétel, Rákospalotán pedig a legutóbbi, 2014-es önkormányzati választáson sem ment el 40 százalék szavazni.

Jobbára a baloldal felé szavazott eddig is a kerület

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert a DK-s Hajdu László parlamenti képviselő lett tavasszal, és a két poszt összeférhetetlen. Hajdu a lemondó nyilatkozatában rögtön a választók figyelmébe ajánlotta alpolgármesterét, Németh Angélát.

A Fidesz már korán bejelentette, hogy László Tamást indítja, aki korábban már volt a kerület polgármestere. 2010-ben ugyanis egy MSZP-s belharc után Hajdunak nem sikerült győznie.

Már a választás előtt tudni lehetett, hogy Rákospalota-Újpalota a baloldal számára ideális terep: a korábbi eredmények alapján a szavazók többsége leginkább balra ikszel.

Hajdunak a legutóbbi, 2014-es polgármester-választáson szűken sikerült győznie: 2 százalék sem volt a különbség a fideszes jelölt és közötte. Viszont az idei áprilisi választást, 73 százalékos részvétel mellett, a DK-s jelölt a Fidesz országos tarolása ellenére simán megnyerte. Hajdu László 23 212 szavazatot (42,25 %) kapott, László Tamás majdnem 3000 szavazattal lemaradt, 20 622 szavazatot gyűjtött (37,54 %).

Ráadásul a kerület finoman szólva sem mondható a Fidesz mintatelepülésének. A helyi fideszesek civódásaival korábban az országos sajtó is tele volt, és a háborúskodás addig fajult, hogy 2015-ben feloszlatták a kerületi Fideszt. Mindezek alapján a Fidesz tulajdonképpen örülhet is a szoros eredménynek, bár ebben a mostani eredményben minden bizonnyal a párt és Orbán Viktor országos népszerűsége is nagy szerepet játszott.

A baloldal most ünnepel

A DK nyerte a közleménykiadó versenyt vasárnap este. A DK gyorsan gratulált Németh Angélának, és azt írta, az eredmény azt bizonyítja, hogy "a A XV. kerületiek nem hittek a hazug lejáratókampánynak, nem engedtek a megfélemlítésnek, hanem

megmutatták, hogy hol a helye a lúzerkormánynak.

A Demokratikus Koalíció szerint méltó utódot kapott a DK-s Hajdu László, korábbi polgármester. "Bebizonyítottuk, hogy a Fidesz verhető.

A Liberálisok szerint Németh győzelme bebizonyította, hogy "az egységes ellenzék képes a választók többségének a bizalmát elnyerni. A győzelem megmutatta, hogy bár a Fidesz támogatottsága a legnagyobb, az emberek többsége elégedetlen kormánypártokkal és az általuk képviselt, illiberális politikával, ez az eredmény pedig megalapozhatja a 2019-es önkormányzati választás ellenzéki győzelmét is a XV. kerületben."

A szintén vasárnap zajló kőbányai választáson viszont fideszes győzelem  született. Itt olvashatja erről az összefoglalónkat.

Borítókép: Bődey János / Index.