Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Választás, ahol a Fidesz győzelme lenne meglepőbb

image uploaded from ios (3)
2018.09.30. 07:05
Két időközi választást is tartanak vasárnap Budapesten. Bár a Fidesz április óta alig tud veszíteni, a rákospalotai és kőbányai voksolásokon egyáltalán nem biztos, hogy minden a Fidesz tervei szerint alakul.

Budapest XV. kerületében a polgármester-választáson az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Liberálisok által támogatott jelölt mondható egy árnyalattal esélyesebbnek, ugyanis alapvetően egy baloldalnak kedvező terepről van szó. Kőbányán pedig ugyan 2014-ben a Fidesz nyerte az összes önkormányzati választókerületet, most gyakorlatilag a teljes ellenzék beállt a Momentum jelöltje mögé.

Rákospalota: a fideszes áprilisban már vesztett

A XV. kerületi polgármester-választás eredményének vitathatatlanul országos üzenete is lesz, hiszen ezúttal egy baloldali fellegvárban mérhető le a Fidesz ereje. Itt írtunk hosszabban a kampányról.

Rákospalota-Újpalota ugyanis a baloldal számára ideális terep: a korábbi eredmények alapján a szavazók többsége leginkább balra ikszel. 2014-ben a DK-s Hajdu László győzött, majd most tavasszal is simán maga mögé utasította a fideszes jelöltet.

A kerületet korábban sokáig Hajdu vezette MSZP-s színekben, ám 2010-ben egy helyi szocialista belháború következményeként a Fidesz át tudta venni 4 évre a kerület irányítást. Éppen a most is elinduló fideszes László Tamás volt a polgármester.

Hajdu most azért mondott le, mert a parlamenti képviselőséggel összeférhetetlen a polgármesteri poszt. A lemondó nyilatkozatában ugyanakkor a választók figyelmébe ajánlotta alpolgármesterét, Németh Angélát, akinek az esélyét nagyban növeli, hogy az ellenzéki pártok jó része beállt mögé. A DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Liberálisok gyorsan jelezték a támogatásukat. A Jobbik rövidebb, az LMP hosszabb hezitálás után jelezte, hogy nem támogatja Némethet, de azt a szívességet megtették, hogy nem indítanak más jelöltet vasárnap. A Momentum szintén kimarad a választásból.

A rákospalotai polgármester-választás jelöltei

  • Kerezsi László, Munkáspárt
  • László Tamás, Fidesz-KDNP
  • Németh Angéla, RÁTE-Szolidaritás (a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az MLP támogatásával)

Az utolsó pillanatban, két nappal a választás előtt visszalépett az egyik független jelölt, Csékei Sándor. Ő a Facebookon arra kérte a támogatóit, hogy ne szavazzanak olyan jelöltre, "hogy olyan jelöltre szavazzanak vasárnap, aki nem veszélyezteti a kerület egészségügyi ellátását!" Mivel korábban Németh Angélát az "egészségügy sírásójának" nevezte, minden bizonnyal az ellene való szavazásra buzdít. A szavazólapon mindenesetre már csak hárman maradtak.

A baloldal már csak azért is reménykedhet a győzelemben, mert kerület finoman szólva sem mondható a Fidesz mintatelepülésének. A helyi fideszesek civódásaival korábban az országos sajtó is tele volt, és a háborúskodás addig fajult, hogy 2015-ben feloszlatták a kerületi Fideszt. Az új választókerületi elnök László Tamás lett, most pedig kapott egy újabb, minden bizonnyal utolsó esélyt, hogy győzelemre vezesse a pártját.

László ugyanis az áprilisi választást a Fidesz országos tarolása ellenére simán elveszítette. Hajdu László 23 212 szavazatot (42,25 %) kapott, László Tamás majdnem 3000 szavazattal lemaradt, 20 622 szavazatot gyűjtött (37,54 %).

A helyi Fidesz ráadásul az újjászervezése óta sem mentes a botrányoktól: az önkormányzati frakcióból 3 fideszes távozott/zártak ki, és ők ezután jobbára Hajdu politikáját támogatták a szavazataikkal.

Mindez azt jelenti, hogy ha a Fidesz győzne most vasárnap, a képviselő-testületben mindenképp nehéz dolga lenne Lászlónak, mert nincs meg a többsége, vagyis mindenképp egyeztetnie kell más pártokkal (ez persze Németh Angélára is igaz, de Hajdunak most sikerült rendszerint megszereznie a többséget).

Hajdunak a legutóbbi, 2014-es polgármester-választáson szűken sikerült győznie: 2 százalék sem volt a különbség a fideszes jelölt és közötte. Ekkor a részvétel a 40 százalékot sem érte el. Most tavasszal a 73 százalékot is meghaladta a részvétel, Hajdunak így nagyobb arányban sikerült győznie. Ebből és a helyi tapasztalatokból a Fidesznél és a baloldalnál is azt a következtetést vonják le, hogy

a magas részvétel a baloldalnak, az alacsony a Fidesznek kedvez.

Este választ kapunk arra a kérdésre, hogy a Fidesz és Orbán Viktor elsöprő országos népszerűsége elég-e arra, hogy egy balos gyökerekkel rendelkező kerületben is átvegye a kormánypárt a hatalmat.

Kőbánya: a Momentum akarja legyőzni a Fidesz

A rákospalotai időközivel párhuzamosan Budapest X. kerületében is választást tartanak. A kőbányai 6. választókerületben a fideszes képviselő lemondása miatt kellett kiírni az időközit.

Érdekesség, hogy ezúttal Fidesz-Momentum harc zajlik a győzelemért (a Munkáspárt jellemzően pár szavazattal befoglalja az utolsó helyet), a baloldal ugyanis a Momentum jelöltjét támogatja. A következők a jelöltek:

  • Fléger István Tamás, Munkáspárt
  • Kovács Róbert, Momentum
  • Szilágyi-Sándor András, Fidesz-KDNP

Éppen az ellenzéki egység miatt esélye van győzni a momentumosnak, bár a fideszes jelölt 2014-ben simán, 46 százalékkal nyerte a körzetet. Az eredmény nem befolyásolja a képviselő-testületi többséget, a Fidesz 2014-ben az összes egyéni választókerületet megnyerte.

41839004 244233952950734 3757934291934248960 n
Fotó: Kovács Róbert

Ám a Momentum történetében fontos fejlemény lenne, ha egy egyéni körzetet meg tudnának nyerni, pláne a Fidesztől elhódítani.

A Fidesz minden bizonnyal nem tartja lefutottnak a meccset, ugyanis a kampányhajrában pár nappal ezelőtt erős lejárató kampány indult a momentumos jelölt ellen.

A kormányközeli sajtó, majd a Fidesz is "gyermekbántalmazónak" nevezte, miután kiderült, hogy néhány évvel ezelőtt egy botot hajított egy 13 éves kisfiú után. A Fidesz a közleményében ráadásul azt írta: "azonnal léptessék vissza a gyermekbántalmazó Kovács Róbertet, aki nyilvánvalóan arra is játszik, hogy a szavazók összetévesztik D. Kovács Róbert Antallal, Kőbánya fideszes polgármesterével."

Borítókép: Huszti István / Index.