Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Fidesz nem akarja, hogy az EP-képviselők hozzászóljanak a Sargentini-vitához

2018.10.01. 10:58

Önmagában az különleges esemény, hogy a magyar parlament egy olyan jelentést tárgyal, amely az Európai Parlament napirendjén szerepelt. A Sargentini-jelentésnél azonban politikai szempontból érthető, miért erőlteti ezt a Fidesz. Az EP-ben elfogadták a magyar jogállamiság helyzetét elmarasztaló dokumentumot, míg a magyar parlamentben, ahol a Fidesz-KDNP-nek ugye kétharmados a többsége, nyilván el fogják ítélni a jelentést.

A Fidesz által benyújtott határozati javaslat címe sokat mondó:

Magyarország szuverenitásának megvédéséről és a Magyarországgal szembeni rágalmak visszautasításáról.

A dokumentum elfogadásával az Országgyűlés arra szólítaná fel a kormányt: ne engedjen a zsarolásnak, utasítsa vissza a Magyarországot elleni valótlan vádakat, és jogi úton is lépjen fel a csalással elfogadott, Magyarországot rágalmazó jelentéssel szemben.

Kijelentjük, hogy Magyarország maga védi a határait! Fenntartjuk a kerítést és nem engedjük, hogy elvegyék tőlünk a határőrizet jogát - tartalmazza az ország szuverenitásának megvédéséről szóló előterjesztés.

Nem kapnak szót az EP-képviselők

A határozati javaslatról szerdán tárgyal a parlament, és elsőre azt gondolhatnánk, hogy az ügyet az EP-ben is tárgyaló EP-képviselők is szót kaphatnak, esetleg az ottani szavazatukat is megindokolhatják, ha már erről van szó a magyar törvényhozásban.

De nem. Ujhelyi István MSZP-s képviselő vasárnap jelentette be, hogy elfogadhatatlannak tartja, hogy nem szólalhatnak fel a szerdai ülésen. "Azt várjuk, hogy a hétfői házbizottsági ülésen Tóth Bertalan pártelnök-frakcióvezető javaslatát, kérését, követelését megfogadják és uniós érintettségűvé válik a szerdai vita."

A kormányoldalnak azonban, úgy tűnik, nincs szándéka megfogadni ezt a tanácsot. A HírTV-nek Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár azt mondta: "Ujhelyi EP-képviselő úrnak nem kell félnie semmitől, a magyar emberek pontosan ismerik az ő véleményét. A képviselő úr megszavazta a Sargentini-jelentést, ami megtámadta Magyarországot, pontosan ismerjük az ő véleményét, mindenki tudja, hogy ő egy bevándorláspárti politikus és egyébként amiatt sem kell aggódnia, hogy az MSZP-s elvbarátai ne képviselnék a véleményét a parlamenti vitában."

Az MSZP erre hétfőn közölte: "ha nem teszik ezt lehetővé, azzal igazolják, hogy a jelentés valóban az igazságot tartalmazza, Orbán pedig újra bebizonyítja, hogy ugyanúgy tud hazudni az Európai Parlamentben, mint a magyar Országgyűlésben." Hiszen az EP-ben Orbán azt mondta, hogy "a Fidesz soha senkit nem akart elhallgattatni azért, mert más a véleménye" - emlékeztetett az MSZP.

Hétfőn dönt majd arról a házbizottság, uniós ügyként tárgyalnak-e az Európai Parlamentben elfogadott jelentésről.

(Borítókép:  Patrick Seeger / MTI / EPA)