Egyelőre nem nyílik meg a Sorsok Háza

2018.10.01. 20:00

Felfüggesztik a Sorsok Háza megnyitását, írta sajtóközleményében a DK Orbán Viktor parlamenti felszólalása alapján. Gréczy Zsolt DK-s képviselő kérdésére ugyanis Orbán Viktor azt válaszolta az azonnali kérdések órájában, hogy addig nem tervezik a hely megnyitását, ameddig nem születik konszenzus a kiállítás koncepciójáról.

Orbán úgy fogalmazott, hogy a kormány akar még egy emlékmúzeumot, de

ha nincsen béke e körül az ügy körül, akkor semmi sem hajt bennünket, kivárhatjuk, amíg ezek a viták nyugvópontra jutnak.

Orbán tehát konkrétan azt nem jelentette ki, hogy elhalasztják a megnyitót. De ez némileg elmozdulást jelent az eddigi állásponttól, miszerint kőbe vésett lenne, hogy megnyílik jövőre a múzeum. 

A kiállítás koncepcióját Schmidt Mária állította össze, amelyet többen is támadtak, köztük Robert Rozett, a magyarországi holokauszt elismert kutatója, az amerikai United States Holocaust Memorial Museum, de Izraelből is érkezett bíráló vélemény, illetve maga a Mazsihisz is elégedetlen az Schmidték ötletével.

A helyzet egyértelmű: az EMIH-nek nem a történelmi hitelesség, nem a magyar zsidó közösségi emlékezet és nem a magyar zsidóság a fontos, hanem a közpénzek és ingatlanok megszerzése.

- közölte korábban a Maszihisz arra is utalva, hogy a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Zsidó Hitközség kifejezetten támogatta a kiállítás koncepcióját, és a Sorsok Háza megnyitását.

A DK többek között a Országgyűlés Kulturális Bizottságában is tárgyalna az ügyről. A Sorsok Háza egyébként 2013 óta képtelen megnyitni. Schmidt Máriának egyébként nincs túl jó szériája az utóbbi években, a legtöbb hozzá köthető állami projekt körül elég nagy botrány alakult ki, elég csak Milo Yiannopoulos budapesti előadására, a Dózsa Lászlót nem ábrázoló falfestésére, a Magyarország halszagú néven elhíresült videóra, vagy a Figyelő civileket listázó cikkeire gondolni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?