Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Leprásoknak nevezi a melegeket, aztán párbeszédet ígér a keresztény portál

2018.10.01. 09:15

Leprásokhoz hasonlította a melegeket egy keresztény portál, amely 30 millió forintos állami támogatást is kap a korábban a keresztényüldözések elleni fellépésért felelős Azbej Trisztan vezette államtitkárságtól – írta a Népszava.

Az S4c.news véleménycikke ahhoz képest, hogy integrációról és párbeszédről ír, sajátosan nyit: 

„Jézus a legkülönfélébb betegségben szenvedők, tisztátalanok, bűnösök közé ment, hogy gyógyítsa őket. Szent Ferenc is magához ölelt egy leprást. Pár éve, nagy hírverésnek örvendve, a Szentatya is magához ölelt egy fájdalmas bőrbetegségben szenvedő embert. Korunk társadalmának peremén élő melegek is az integrációra vágynak. A párhuzam persze nem tökéletes, de mindenképp érdemes ennek tükrében önvizsgálatot tartani.”

A szerző ezután arról beszél, hogy a Közel-Keleten és Magyarországon „ugyanúgy folyik a keresztény gyökerek felszámolása. Csupán az eszközök változnak.”

A leprás párhuzam hosszabban fut végig az írásban, amely szerint „az ókori időkben nem véletlenül volt törvény a zsidók számára a „tisztátalan” emberek elkülönítésére és a peremre való száműzésükre”, a közösség egészségügyi érdekeit szem előtt tartva.

A cikk szerint azonban a megtisztulás nem lehetséges, ha a lepratelepen élők nem jöhetnek ki az elzárt területről. Ezért szükség van azokra, akik – mint a leprásokat magához ölelő Szent Ferenc – elmondja, hogy szeretve vannak, és ha nem akarják megújítani a társadalmat, akkor érdemesek lennének a hiteles útmutatásra.

„Miért ne lehetne beszélgetni? Miért kéne gyűlöletet táplálni afelé, akinek gondolkodása eltérő alapokon nyugszik?” – teszi fel a leleprázás után a kérdést a szerző.