Orbán a luxusutazásairól: 30 éve így megyek, jövő héten is így fogok

Image from iOS (3)
2018.10.01. 17:25 Módosítva: 2018.10.01. 17:37
A Jobbik és az MSZP is firtatta Orbán Viktor luxusrepülős utazást a parlamentben. Ebből derült ki, hogy Orbán nem érti, mi a probléma, ő 30 éve így utazik. A kormányfő kapott kérdést Paksról, a nyugdíjakról, a Corvinusról és a főpolgármester-választásról is.

Ismét megjelent Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben az azonnali kérdések óráján, ahol minden ellenzéki képviselő kérdésére válaszolt. A múltkori alkalomtól eltérően az ellenzéki frakciók ezúttal sorra végigkérdezték Orbánt az aktuális ügyekről (legutóbb nem minden frakció élt ezzel a lehetőséggel).

Gyöngyösi Márton (Jobbik): Miért viselkedik úgy, mint egy hisztis kisgyerek?

A Jobbik frakcióvezetője, Gyöngyösi Márton azon értetlenkedett, hogy a kormány miért nem működik együtt az EU-val, hogy a határainkat meg tudjuk védeni. Szerinte Orbánék előadják, hogy "az EU a kapukulcsot akarja elvenni", miközben a Frontex a magyar törvényeknek és parancsnokságnak lenne alárendelve.

Úgy viselkednek, mint a hisztis kisgyerek!

Orbán Viktor szerint nem ő az egyetlen miniszterelnök, aki nem fogadja el az EB határvédelmi javaslatát, "sokan vagyunk, akik nem tartják jónak, ebből a javaslatból nem lesz semmi".

Visszautasítom, hogy hisztis kisgyereknek nevezze fél Európa miniszterelnökeit!

Orbán arra is reagált, hogy Gyöngyösi szerint Orbán nem hiteles ebben a kérdésben, mert három évvel ezelőtt még éppen ő sürgette a közös európai határvédelmet. A kormányfő erre azt kérdezte: "nem a Jobbik égetett EU-s zászlót? Hitelesség ügyben válasszunk másik porondot."

Szilágyi György (Jobbik), illetve Harangozó Tamás (MSZP): Nem érzi aggályosnak a luxusutazásokat?

A jobbikos Szilágyi György arról kérdezte Orbánt, hogy nem érzi-e aggályosnak, hogy Garancsi István luxus magángépekkel utaztatja. Szilágyi szerint "több, mint aggályos", ha a magyar miniszterelnök ilyen értékes luxusutakat fogad el attól, aki tömegével nyeri el az állami pályázatokat, költségvetési pénzeket.

Szilágyi szerint azzal nem védekezhet Orbán, hogy magánemberként kapja ezeket az ajándékokat, "soha nem lehet egy miniszterelnök magánember", hiszen utána nem magánemberként ítélik oda a pénzeket.

Orbán Viktor úgy reagált, hogy gratulált, amiért a jobbikos képviselő "felfedezte a spanyolviaszt".

30 éve is így mentem, jövő héten is így fogok menni!

Orbán szerint hiába támadják minden héten, a jövőben is elutazik külföldre a magyar illetőségű eseményekre, legyen szó sportról vagy kultúráról. "30 év óta így van, soha senki nem kifogásolta". Orbán a lekötelezésről pedig azt mondta:

szeretném látni azt az embert, aki engem le tud kötelezni.

Harangozó Tamás MSZP-s képviselő később ugyanerről kérdezte a miniszterelnököt. Harangozó konkrétan megkérdezte, az idén hányszor repült Orbán ezzel a géppel. Orbán erre nem válaszolt, hanem azt mondta, hogy betartja a törvényeket, és megismételte, hogy 30 éve elmegy minden olyan sporteseményre, amely magyar csapatot érint, ha az ideje és a munkája engedi. A legközelebbi, görög válogatott meccsre is szeretne elmenni.

Orbán nem értette, miért most kezdett el erről érdeklődni a sajtó és az ellenzék. "Eddig senki kifogást ez ellen nem emelt, nem pontosan értem, hogy most hirtelen mitől lett ez ilyen slágertéma." Harangozó szerint eddig azért nem foglalkozott senki ezzel az üggyel, mert nem tudott arról a nyilvánosság, hogy ingyen utazik milliárdosok ajándékaként.

Kunhalmi Ágnes (MSZP): Miért magánosítják a Corvinust?

A szocialista Kunhalmi Ágnes arról kérdezett, hogy mi a a valódi célja annak, hogy a Corvinus egy állam által létrehozott alapítványhoz kerül, vagyis a jövőben nem az Emmi lesz a fenntartó. Kunhalmi megkérdezte, miért a Corvinust "magánosítják", maradnak-e fenn ott államilag finanszírozott helyek, és lesz-e elméleti közgazdász-képzés az új egyetemen.

Orbán erre azt mondta, hogy már egy 2014-es felsőoktatási tervezetben szerepelt, hogy új formákat vizsgálnak a felsőoktatás területén. Azért a Corvinust választották, mert "ebből az egyetemből lehet méreteinél fogva magas színvonalú, nemzetközileg elismert egyetemet csinálni". Orbán elárulta, hogy vannak más jelentkezők is, akik tárgyalni szeretnének a működés átalakításáról, de egyelőre maradnak egynél, hiszen ez "nehéz, új működési modell, van kockázat".

Hajdu László (DK): A Fidesz eltörölné a közvetlen főpolgármester-választást?

A DK-s Hajdu László (DK) arról beszélt, hogy mióta Tarlós István főpolgármester azt nyilatkozta, nem biztos az újraindulása, azóta a kormányoldal a közvetlen főpolgármester-választás eltörlésének lehetőségét sejteti.

Szerinte ennek az a nyilvánvaló oka, hogy ha nem lesz a Fidesznek egy legalább közepes jelöltje - "ez lenne Tarlós István" -, akkor nem meri megmérettetni magát az ellenzéki Budapesten. "Ha a Fidesznek nincs esélye a győzelemre, akkor inkább eltörli a versenyt, mint hogy beleszaladjon egy kínos vereségbe, mint ez volt most vasárnap Rákospalotán" - mondta a szavakat keresve, mint videónkon is jól látszik.

Orbán Viktor miniszterelnök a felszólalásra úgy reagált:

úgy látom, tegnap hosszú és heves lehetett az ünneplés.

Egyúttal gratulált a XV. kerület vasárnap megválasztott új polgármesterének.

Orbán azt mondta: a kormány gondolkodásában Budapest rendkívüli jelentőséggel bír, "úgy tekintünk a fővárosra mint a nemzet fővárosára, amely egyben a budapestiek otthona is". A kormányfő hozzátette: "szeretek együttműködni Tarlós Istvánnal, és remélem, hogy újból kiérdemli majd a fővárosiaknak a bizalmát".

Schmuck Erzsébet (LMP) Mi lesz az idősekkel?

Schmuck Erzsébet azt kérdezte a kormányfőtől, tervezi-e a kormány a nyugdíjminimum megemelését 50 ezer forintra, eltörölné-e a kényszernyugdíjazást a közszférában és felemeli-e az ápolási díjat.

Orbán Viktor úgy felelt: a képviselő konkrét válaszokat a szakminisztertől kaphat a kérdéseire. A döntések mögött lévő szempontokról szólva azt mondta: a magyar szabályozók sokáig kifejezetten a nyugdíj felé terelték az embereket a magas munkanélküliség miatt.

Mára azonban ez megváltozott, inkább kevesen vannak a gazdaságban, ezért fontos, hogy az idősek is ott maradhassanak - tette hozzá. Ezért hozták létre például a nyugdíjas-szövetkezeteket, amelyek már több mint 10 ezer embert közvetítenek ki. Felidézte, hogy az első Orbán-kormány végrehajtott egy differenciált nyugdíjemelést az alacsony jövedelműek érdekében, ám meglátása szerint a társadalom ezt nem támogatta. "Ha önök úgy gondolják, hogy a kérdést nyissuk ki, kinyithatjuk."

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) Biztonsági kockázatot jelent-e Paks?

Kocsis-Cake Olivio azt a kérdést tette fel: biztonsági kockázatot jelent-e Paks a magyar emberek számára? Azt mondta, hogy az idén tizenkét alkalommal kellett csökkenteni az erőmű teljesítményét különféle hibák miatt. Szerinte ennek az az oka, hogy a korábbinál ritkábban cserélik az üzemanyagot, ellenőrzik és tartják karban az erőművet. Arra is választ várt, hogy Paks II.-nél miért ugyanezt a technológiát alkalmazzák majd?

Orbán Viktor a szakmai kérdésekben az erőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszterhez irányította a kérdezőt. maga biztonságosnak látja az erőművet, támogatja a működésének meghosszabbítását és új atomerőmű építését.

Gréczy Zsolt (DK): A zsidók ellenében nyílik meg a Sorsok Háza?

A DK-s Gréczy Zsolt a tervek szerint jövőre megnyíló Sorsok Házáról kérdezte a miniszterelnököt, és felidézte, hogy éppen a konszenzus hiánya miatt nem nyílt meg három éve a kiállítás. Szerinte a konszenzus pedig attól a pillanattól kezdve reménytelenné vált, hogy a projektet Schmidt Mária kezébe adták, majd a történészt elítélő szakmai megnyilvánulásokból idézett, kijelentve, hogy a kutató "

a Horthy-rendszert gyalázatos kirekesztő törvényei ellenére polgári demokráciaként ajnározza.

Elmondása szerint Schmidt Máriával a kiállítás koncepciója miatt szakította meg az együttműködést a hazai zsidóság nagy többségét képviselő Mazsihisz; szerinte a kormány azt vállalja fel, hogy a holokausztmúzeumot "nemcsak zsidók nélkül, de egyenesen a zsidók ellenére hoznak létre".

Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: zsidó felekezetek közötti vitában a kormány nem vesz részt.

A viszonválaszban viszont Gréczy arra emlékeztetett, hogy nem a zsidó felekezetek belügyéről van szó, hanem arról, hogy Schmidt Mária és történészi köre szerint a magyar államot szinte semmilyen felelősség nem terheli a holokausztért.

A kormányfő szerint "nincs szégyenkezni valója Magyarországnak a holokauszt emléke ügyében, a holokauszt elkövetése ügyében van miről beszélnünk", egyetértve azzal, hogy felvethető az ügyben az akkor hatalmon lévők felelőssége.Ahogyan ehhez a történelmi tragédiához viszonyulunk, az Magyarország részéről korrekt, amit lehet, azt megtettünk - fogalmazott.

A Sorsok Házáról pedig kijelentette: a kormány akar még egy emlékmúzeumot, de

ha nincsen béke e körül az ügy körül, akkor semmi sem hajt bennünket, kivárhatjuk, amíg ezek a viták nyugvópontra jutnak.

Vagyis ez némileg elmozdulást jelent az eddigi állásponttól, miszerint kőbe vésett lenne, hogy megnyílik jövőre a múzeum.

Borítókép: Orbán Viktor az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. szeptember 17-én. Fotó: Huszti István / Index

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?