Azért rúgták ki a Századvég szerkesztőségét, mert sajtószabadság van

2018.10.01. 13:53

A Századvég szerkesztőségének leváltását Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselője hozta szóba a parlamentben napirend előtt. Mellár azzal szembesítette a kormányt, hogy szerinte láthatóan "elindult a leszámolás a konzervatív sajtóval szemben".

A Magyar Nemzet és a Heti Válasz megszűnése, a HírTV és a Mandiner "átállítása után" ugyanis a Századvég szerkesztőségét bocsátották el pár nappal ezelőtt. Mellár felidézte, amiről mi is írtunk, hogy a Századvég főszerkesztőjének és a többi munkatársnak azért kellett távoznia, mert megjelent a legutóbbi számban Bod Péter Ákos "Bérek, profitok és járadékok harca — magyar szemmel" című írása.

Ebben a volt jegybankelnök, ipari és kereskedelmi miniszter arról írt, hogy Magyarországon a járadékvadászat patrióta ideológiával zajlik: szerinte 2010 óta egy versenyt helyettesítő, torzító és a járadékjövedelmek kinyerésére irányuló modell nyert teret, mely "nem fér meg a demokratikus renddel, és hatékonysági veszteségekkel jár".

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára elsőre meghökkentő kijelentéssel reagált erre:

Sajtószabadság van, tudomásul kell venni!

Cseresnyés szerint ez a sajtószabadság azt jelenti, hogy egy írást szabadon kiadhat egy szerkesztőség, egy szerkesztőbizottság, vagy azt mondhatja rá, hpgy nem foglalkozik ezzel. (Más kérdés, hogy épp ez a döntési szabadság okozta a szerkesztőség vesztét vagy legalábbis kirúgását.)

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológia Minisztérium államtitkára
Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológia Minisztérium államtitkára
Fotó: Bruzák Noémi

Bod Péter Ákos cikke az államtitkár szerint ráadásul elérhető, "a jelzett tanulmány olvasható, nem tiltotta le senki." Mellárban szerinte Kádár-nosztalgia él, amiért meg akarja szabni, hol mi jelenhet meg.

Cseresnyés ezután azt firtatta, hogy nem a személyes bosszú vezérli-e Mellárt, amiért ezt a témát vezette fel a parlamentben. Mellár ugyanis korábba a Századvég Gazdaságkutatót vezette, majd a távozása után "pénzmosodának" nevezte. Emiatt a Századvég Gazdaságkutató beperelte, Mellár vesztett, bocsánatot kellett kérnie.

Az államtitkár szerint Mellár nem elfogulatlan a Századvéggel, és mivel pert veszített, a "magánvitáját a közbeszéd szintjére akarta felemelni". Majd végezetül megkérdezte Mellártól: "ha ön konzervatívnak tartja magát, mit keres egy szélsőbalos csoportosulásban?". Mellár a parlamenti szabályok szerint erre nem tudott válaszolni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?