Natália
1 °C
7 °C

A Sargentini-jelentés olyan, mint a Columbo vagy a keresztényirtó mérgezett nyíl

D NOE201801003005
2018.10.03. 12:03
Változatos jelzővel illeték a Fidesz és a KDNP politikusai a Sargentini-jelentést, amelynek elítéléséről szóló javaslatot szerdán kezdték el tárgyalni a parlamentben. Az ellenzék szerint figyelemelterelés zajlik, Gyurcsány Ferenc gazembereknek, a Jobbik hülyegyereknek nevezte a fideszeket.

Nem hagyja nyugodni a Fideszt, hogy az Európai Parlamentben elfogadták pár hete a Sargentini-jelentést. A magyar parlament szerdán kezdte el tárgyalni azt a fideszes javaslatot, amely a Sargentini-jelentés elfogadását ítélné el. 

Utasítsuk vissza a vádakat!

A határozati javaslatot Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely nyújtotta be. A "Magyarország szuverenitásának megvédéséről és a Magyarországgal szembeni rágalmak visszautasításáról" címet viselő dokumentum kimondja, hogy a Sargentini-jelentés a demokratikusan megválasztott magyar parlament saját hatáskörében meghozott döntéseit támadta meg, ezzel pedig túllépte hatáskörét és megsértette az ország szuverenitását.

Visszautasítjuk a Sargentini-jelentésnek nevezett hazug bevándorláspárti vádirat rágalmait. Visszautasítjuk a jelentést, amely azért támadja Magyarországot, mert nem fogadott be bevándorlókat.

A dokumentum elfogadásával az Országgyűlés arra szólítaná fel a kormányt: ne engedjen a zsarolásnak, utasítsa vissza a Magyarországot elleni valótlan vádakat, és jogi úton is lépjen fel a csalással elfogadott, Magyarországot rágalmazó jelentéssel szemben.

A Sargentini-jelentés olyan, mint a Columbo

Az egyik előterjesztő, Gulyás Gergely felszólalásával kezdődött a vita. A miniszter pedig összefoglalta azt, amit az eddigi fideszes nyilatkzoatokból már leszűrhettünk:

  • Ez egy "bevándorláspárti jelentés", amely azért született, hogy Magyarország bevándorláspolitikáját elítélje. Nem tetszik ugyanis a jelentés kiagyalóinak és elfogadóinak a magyar határvédelem, amelyet a magyar kormány kialakított.
  • Ám semmilyen diktátum, semmilyen európai parlamenti vádirat nem tudja a kormányt befolyásolni.
  • A jelentés elfogadása a kormány szerint szabálytalan volt, a Lisszaboni Szerződést is sérti (a kormány szerint a leadott szavazatok kétharmadára lett volna szükség, a tartózkodókat is bele kellett volna számolni, erről az egész vitáról itt olvashatja a cikkünket). Ezért a kormány meg is támadja az eljárást az Európai Bíróságon.  

A kormánypárti hozzászólóktól csak a különlegesebb, esetleg kreatívabb megnyilvánulásokat idézzük, mert tartalmi újdonságot nem hallhattunk tőlük. A Sargentini-jelentést viszont változatos jelzőkkel illették a kormánypárti politikusok.

  • Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: a Sargeninti-jelentés "olyan, mint a Columbo": "már az elején tudjuk, mi a dörgés", vagyis ha lefejtünk mindent róla, végső soron a kormány bevándorláspoltikájának támadásáról van szó.
  • Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője: "Az ellenzéktől kérdezem, mi nem támogatható abban, hogy az ország szuverenitása át nem ruházható, és csak a magyarok dönthetnek arról, kivel szeretnének együtt élni?" Kocsis nem bízik abban, hogy támogatja az ellenzék a Fidesz javaslatát, ugyanis "a baloldal nemzetközisége nem engedheti, hogy nemzeti ügyeket tűzzön zászlajára, így ezt meddő vitának is tekinthetjük".
  • Nacsa Lőrinc, a KDNP egyik vezérszónoka: "Az ellenzék Magyarország ellen szavazott", Ujhelyi István külön segítette "Magyarország lejáratását". A jobbikosok sem utasították el a jelentést, "tartózkodtak, sunnyogtak lapítottak". (Itt olvasható, a magyar képviselők hogyan szavaztak az EP-ben.)
  • Vejkey Imre, a KDNP másik vezérszónoka: "A Brüsszel-Strasbourg-Soros triumvirátus kiírtotta a keresztény értékeket nyugaton, mérgezett nyilaikat Magyarországra zúdítják." A elgújabb mérgezett nyíl a Sargentini-jelentés." Kérdés most, hogy kinek sikerül kilépnie a "krisztofóbiából".

Jobbik: A Fidesz úgy viselkedik, mint egy hülyegyerek

Az ellenzék változatoisan értékelte a Sargentini-jelentést, de mindannyian a Fideszt vádolták azzal, hogy parlamenti vitát rendezve felfújja az ügyet, és nem a jelentés valódi mondanivalójára reagál:

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője azt mondta, hogy a fideszeseknek

nem cáfolni kellene Sargentinit, hanem köszönetet mondani neki,

ugyanis visszahozta a 68-as ideológiát, így a fideszesek álvitát tudnak folytatni. Ez a jelentés szerinte nem a migrációról szól, "a bevándorláspolitika úgy került ebbe, mint Pilátus a krédóba", így viszont esélyt adott a Fidesznek ezt kimagyarázni.

A Fidesz ráadásul szerinte úgy videlkedik, mint "egy hülyegyerek", amikor elutasítja az Európai Bizottság közös határvédelmi javaslatát, miközben évek óta ezt sürgeti a Fidesz. Csak szerinte a Fidesznek nem érdeke, hogy a bevándorlás problémáját a megoldás irányába tereljék.

MSZP: Égjen a retinájukba a kilakoltatott anya!

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője: Bármit mond a Fidesz, migrációügyben nem ott van a törésvonal, ahol a kormánypártiak sejtetik.

Nem gondoljuk, soha nem is gondoltuk, hogy bevándorlóországgá kell tenni Magyarországot. Pont.

Tóth szerint európai együttműködéssel meg kell oldani a migrációs válságot, a Fidesz viszont inkább "fenntartani és használni akarja. 

Közben a Fidesz nem oldja meg a devizahitelesek problémáját, folytatja a kilakoltatásokat. Közben a Fidesz vezetői "urizálnak, milliós hacukákban, órákkal járnak", és "ezrek veszítik el otthonukat". Közben a Fidesz a hajléktalanságot nem megoldani, hanem büntetni akarja. "Kívánom önöknek, hogy égjen a retinájukba a kép a kilakoltatott anyákról!" - mondta a fideszeseknek.

Szanyi Tibor EP-képviselő videóban üzent az ülésre.

Az ülésen a fideszesek által név szerint is sokat támadott MSZP-s Ujhelyi István a felszólalásában hiányolta Orbán Viktort és Kövér Lászlót, ami szerinte azt jelenti: "önök is tudják, hogy öngólt rúgtak". Ugyanis szerinte "a magyarok gyomra mindent nem vesz be". 

DK: Tartalmában hazug, szándékában aljas

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és frakcióvezetője: A fideszesek javaslata "tartalmában hazug, szándékában aljas". A fideszesek ugyanis "nem a magyar népet védik, hanem elárulják", ráadásul személyesen megbélyegzik azokat, akik támogatták a jelentést.

Láttunk ilyen rohadt rendszereket, mind megbuktak, önök is meg fognak bukni.

A fideszesek szerinte poltikai és erkölcsi értelemben "gazemberek". A Fidesz szerinte "polgárháborús hangulatot szít az országban", és hazaárulónak, kommunistának bélyegez mindenkit, aki nem ért vele egyet. A sikerről pedig szerinte ebben az országban az dönt, hogy "ki milyen közel van a kormányfő hátsó feléhez".

A DK EP-képviselői is küldtek videós üzenetet.

LMP: Komoly figyelemelterelés zajlik

Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke és frakcióvezetője: A vitában alig esett szó a szuverenitás kérdéséről, "egy nagyon komoly figyelemelterelés zajlik."

Szerinte az EP-kampány bevezetését láthatjuk, de a Fidesz hamisan állítja, hogy bevándorlást ellenző és támogató erők csatája zajlik. Ugyanis szerinte még senki nem kezdett hozzá a migrációs válság megoldásához, a Fidesz sem. 

A Sargentini-jelentés Keresztes szerint nem a Fidesz migrációs álláspontja miatt született, hiszen olyanok is támogatták, akik egyetértenek a Fidesz migrációs politikájával (például Kurz osztrák kancellár). Az LMP azért nem vett részt a jelentés szavazásán, mert "vannak oda nem illő ideológiai megállapítások", de Keresztes szerint azért a jelentés fő üzenete "nagyon is valós", "komoly politikai figyelmeztetés, kritika". 

Szabó: Szájkaratés álkeresztények

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke és frakcióvezetője: Ez a jelentés az Orbán-kormány munkájáról szól, nem Magyarországot ítélte el, és a felmérések szerint a magyarok többsége is megszavazta volna. Szabó végigment a Sargentini-jelentés pontjain, amelyből csupán egyszól a migrációról. Vagyis hamisan állítja a Fidesz, hogy a jelentésnek a bevándorlási politika támadása a lényege. "Vonják vissza ezt az aljas, elterelő határozatot" - mondta a fideszeseknek.

Szabó kitért arra, hogy közben a Fidesz nem törődik a hajléktalanság és a kilakoltatás problémájával. Naponta több, mint 10 család kerül utcára, szerinte lakhatási válság van Magyarországon. Azt vágta a fideszesek fejéhez: 

maguk szájkaratés álkeresztények!

Szerinte Rogán Antal többet költ egy ebédre, mint amit ápolási díjra szán a kormány egy hónapban.

Borítókép: Bruzák Noémi / MTI.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?