Több százezret is megkereshet, aki bérnővérkedik

2018.10.04. 05:17

A magyar kórházak egy része ma már nem működne, ha nem lennének bérnővérek. A bérnővérek többsége állami kórházban dolgozik közalkalmazottként, de szabadidejükben vagy pihenőidejükben egy cég alkalmazásában másik kórházban vállalnak munkát, írja a csütörtökön megjelent Magyar Narancs. 

A munkaerőhiány miatt több fővárosi és vidéki kórház már nem tudja teljesíteni a törvényben előírt minimális személyi feltételeket. Ilyenkor cégekkel szerződnek, akik különböző feladatokra közvetítenek ki szakképzett, alkalmi munkaerőt. A  bérnővérek a cégtől kapják a fizetésüket, így a kórház számára is kevesebb az adminisztráció.

Régebben csak egy-két osztályon kellett bérnővér, például az aneszteziológián vagy az intenzíven, de ma már van olyan kórház, ahol 10-12 osztályon folyamatosan kiközvetített munkaerőre szorulnak, mondta a Magyar Narancsnak Eisenhauerné Fördös Andrea, a Független Egészségügyi Szakszervezet egyik alelnöke. Folyamatos igény van a hiányzó munkaerő pótlására a  krónikus belgyógyászaton, a traumatológián, sőt ma már segédápolói feladatokra is keresnek bérnővéreket.

D  VG20130111005
Fotó: Varga György / MTI

Aki állami kórházban és bérnővérként is dolgozik, akár több százezer forintot is meg tud keresni. De ennek ára van: az illetőnek három-négy munkahelye van, általában nem tartja be a törvényben előírt pihenőidőt, az egyik 12 órás műszakból szalad a másikba, emiatt egyre nagyobb a tévesztés és a kiégés lehetősége.

Nem véletlen, hogy sok szakképzett ápoló így is inkább a kisebb felelősséggel és 350 ezer forintos fizetéssel járó Lidl-pénztárosi állást választja, és inkább emellett vállalnak néhány éjszakai műszakot kórházakban. Más két hetet Ausztriában vagy Németországban dolgozik, és a fennmaradó idejében itthon bérnővérkedik.  

A bérnővéreket az új helyen sokszor újra és újra be kell tanítani, nem biztos, hogy rendelnek a kifogyó gyógyszerből a műszak végén, ha lemondják a munkát, nem tudják pótolni őket a műszakban, és nem tudják ellenőrizni azt sem, hogy mennyire kipihenten érkeznek.  Bármennyire is jól hangzik, mondják szakemberek a Magyar Narancsnak, mindez csak átmeneti megoldás lehet az egészségügyben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?