Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elmaradt a műtét, meghalt az elbocsátott szívsebész egyik betege

2018.10.04. 11:44 Módosítva: 2018-10-04 12:11:59

Meghalt az Országos Kardiológia Intézetből elbocsátott szívsebész, Székely László egyik műtétre váró betege, értesült a Népszava

A lap úgy tudja: az 55 éves férfit július közepén vizsgálták meg a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben. A Népszava információi szerint a betegnek speciális, egyedi gyártású érimplantátumra volt szüksége. Orvosa elindította az eszköz legyártásához és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, de mire a papírok szeptemberre megérkeztek, Székely elbocsátása már zajlott.

DMOHA20141028025
Fotó: Mohai Balázs

Emiatt a beteg műtéti előjegyzése sem történhetett meg, írja a Népszava.  A főorvos elbocsátásakor jelezte a kórház vezetésének, hogy a férfi és még két másik beteg ugyanilyen eszközre vár. Magyarországon eddig öt ilyen eszközt ültettek be, ebből négyet Székely László végzett. 

Szeptember 19-én Andréka Péter felmondott a Szívsebészeti Osztályt vezető Székely Lászlónak. A főigazgató azzal indokolta a lépést, hogy Székely egy tavaszi szívbillentyű-műtéthez behívott a műtőbe egy privát plasztikai sebészt is, aki a beteg sérült mellimplantátuma helyett újat ültetett be. Az orvos azzal indokolta ezt a megoldást, hogy a betegnek így egy altatással, egy műtét alatt helyre tudták állítani a mellkasát. A főigazgató szerint azonban súlyos jogi-etikai vétség történt az állami és a magánellátás vegyítésével.

Székelyt felmentették a  munkavégzés alól,  műtétjeinek nagy részét azonban az intézetben más nem tudja elvégezni Mint megírtuk: végül az a felemás megoldás született, hogy  Szolnoky Jenő, a Honvédkórház szívsebésze heti egy alkalommal délután végez hasonló beavatkozásokat a Kardiológiai Intézetben, de ezzel még lassabban sikerül csökkenteni a várólistát.