Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A CEU elkezdte beszerezni az engedélyeket a Bécsbe költözéshez

2018.10.05. 21:04 Módosítva: 2018-10-05 21:05:08

A CEU megkezdte az engedélyek beszerzését a Bécsbe költözéshez, írja a 444. az egyetem rektorának körlevele alapján. Michael Ignatieff a CEU oktatóinak és hallgatóinak írt üzenetében  jelentette be, hogyan hiába szeretnének Budapesten maradni, ha nem sikerül megállapodni a kormánnyal, akkor Bécsben alapítanak új kampuszt.

Ignatieff a levélben megemlítette azt is, hogy rendelkezésükre állnak a megfelelő források az egyetem bécsi működéséhez, bármelyik forgatókönyv is lép életbe. Azt is garantálta, hogy a CEU minden körülmények között folytatja oktatási és tudományos tevékenységét, és minden oktatási programja elérhető lesz 2019 szeptemberében.

„Amennyiben a magyarországi helyzetünk nem oldódik meg, mindegyik programunkat a bécsi kampuszunkon fogjuk oktatni, amelyhez a szükséges engedély beszerzése már folyamatban van az illetékes amerikai oktatási hivatallal (Middle States Commission on Higher Education) együttműködésben” – írta.

Ha az egyetemnek Bécsbe kellene költöznie, akkor a tanulmányaikat már korábban megkezdett hallgatók Budapesten maradnak a 2019-20-as es tanévre, csak az új diákok kezdenek Bécsben. 

A rektor hozzátette, hogy a Bécsbe költözésről szóló terveiket még nem véglegesítették, de a legfontosabb lépésekkel, így az oktatási helyszín, és a szükséges akkreditáció biztosításával hamarosan elkészülnek, illetve terveznek felvenni egy új bécsi projektmenedzsert, aki felügyeli a költözést.

DSC 5673
Fotó: Bődey János

A kormány 2017 márciusában indított hadjáratot a CEU ellen, úgy módosították a felsőoktatási törvényt, hogy azzal ellehetetlenítsék a Soros György által alapított egyetemet. Azóta a New York állam oktatási hivatalával egyeztetve a CEU elérte, hogy megfeleljen ennek a törvénynek, így elvileg a kormány nem szüntetheti meg az egyetemet, ennek ellenére a magyar kormány nem hajlandó aláírni a legjobb magyarországi egyetem működését biztosító megállapodást, így jelenleg nincs semmi garancia arra, hogy a CEU Budapesten marad.