Legalább 60%-ra emelnék a fizetős hallgatók arányát a Corvinuson

2018.10.05. 10:35

"Jelentősen növelni akarják a fizetős és a külföldi hallgatók arányát a Budapesti Corvinus Egyetemen. Hamarosan egy új képzési program is indulhat, szemeszterenként roppant borsos. És 2020-tól nem hirdetnek állami férőhelyet" - írja a Népszava. A lap azt írja, Lánczi András , a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) rektora tartott dolgozói értekezletet, ott beszélt a tervekről.

Szeptemberben írtuk meg, hogy a Corvinus kikerült a minisztériumi fenntartás alól, és az egyetem 2019 júliusától egy állami alapítványhoz kerül, közhasznú felsőoktatási intézményként működik majd, addig pedig a Palkovics László-féle innovációs minisztériumhoz kerül a fenntartás.

A Népszava cikke szerint ezen a dolgozói értekezleten az egyetem kancellárja, Pavlik Lívia arról beszélt, hogy 2020-ban már egyáltalán nem fognak állami férőhelyeket hirdetni, de ez, ha jól értjük, nem jelenti azt, hogy minden diák fizetős hallgató lesz, mert a tervek szerint létrehoznak egy Corvinus-ösztöndíjat. De a cél összességben az, hogy a fizetős hallgatók nagyobb arányban legyenek, legalább 60% legyen az arányuk. Most ez épp fordítva van, az állami ösztöndíjasok aránya 60%. Emellett a külföldi hallgatók számának növekedésére is számítanak, az ő arányukat 2030-ra a jelenlegi 15%-ról 45%-ra növelnék.

Emellett egy nemzetközi kollégium építésébe is belekezdenek, a külföldi oktatók, kutatók arányát is növelni akarják, írja a lap. A cél, hogy a Corvinus Európa legjobb 100, és a világ kétszáz legjobb egyeteme közé tartozzon.

A dolgozók fizetését növelnék. További részletek a Népszava cikkében.