Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Legalább 60%-ra emelnék a fizetős hallgatók arányát a Corvinuson

2018.10.05. 10:35

"Jelentősen növelni akarják a fizetős és a külföldi hallgatók arányát a Budapesti Corvinus Egyetemen. Hamarosan egy új képzési program is indulhat, szemeszterenként roppant borsos. És 2020-tól nem hirdetnek állami férőhelyet" - írja a Népszava. A lap azt írja, Lánczi András , a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) rektora tartott dolgozói értekezletet, ott beszélt a tervekről.

Szeptemberben írtuk meg, hogy a Corvinus kikerült a minisztériumi fenntartás alól, és az egyetem 2019 júliusától egy állami alapítványhoz kerül, közhasznú felsőoktatási intézményként működik majd, addig pedig a Palkovics László-féle innovációs minisztériumhoz kerül a fenntartás.

A Népszava cikke szerint ezen a dolgozói értekezleten az egyetem kancellárja, Pavlik Lívia arról beszélt, hogy 2020-ban már egyáltalán nem fognak állami férőhelyeket hirdetni, de ez, ha jól értjük, nem jelenti azt, hogy minden diák fizetős hallgató lesz, mert a tervek szerint létrehoznak egy Corvinus-ösztöndíjat. De a cél összességben az, hogy a fizetős hallgatók nagyobb arányban legyenek, legalább 60% legyen az arányuk. Most ez épp fordítva van, az állami ösztöndíjasok aránya 60%. Emellett a külföldi hallgatók számának növekedésére is számítanak, az ő arányukat 2030-ra a jelenlegi 15%-ról 45%-ra növelnék.

Emellett egy nemzetközi kollégium építésébe is belekezdenek, a külföldi oktatók, kutatók arányát is növelni akarják, írja a lap. A cél, hogy a Corvinus Európa legjobb 100, és a világ kétszáz legjobb egyeteme közé tartozzon.

A dolgozók fizetését növelnék. További részletek a Népszava cikkében.