Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több mint ezer betege írt petíciót a kirúgott szívsebészért

2018.10.06. 10:22

Ahogy arról korábban beszámoltunk, szeptember 20-án kirúgták Székely Lászlót, az ország egyik legnevesebb szívsebészét a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetből. Andréka Péter megbízott főigazgató a kirúgást azzal indokolta, hogy az orvos egy tavaszi szívbillentyű-műtéthez behívott a műtőbe egy privát plasztikai sebészt is, aki a beteg sérült mellimplantátuma helyett újat ültetett be. A szívsebész elmondta, többször is volt már, hogy plasztikai sebész segítségét kérte, neki a műtőben az emberélet az első, ennél az esetnél is ez volt. 

Az ügy végül akkor kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor a kirúgott orvos egyik volt betegének a műtétje elmaradt, majd meghalt. Innentől ment az egymásra mutogatás: az intézet azt állította, nem is tudtak a betegről, majd a szívsebész bemutatta a dokumentumot, amiben bizonyította: Székely munkatársa, Ender Gábor szívsebész felhívta az intézmény figyelmét a betegre. 

Az orvos mellett több mint 50 kollégája állt ki petícióban, a Blikk most azt írja, Székely páciensei is petíciót írtak: 1100 volt és jelenlegi páciense írta alá. Az aláírók között van Schobert Norbert si, akit még 2012-ben operált Székely. "Megmentette az életemet, tartozom neki annyival, hogy harcolok érte! Félek, elveszítheti őt az ország, nagy valószínűséggel külföldről kap majd ajánlatot" - mondta Schobert. De a volt fideszes képviselő, Tiffán Zsolt is kiállt Székely mellett, mint egykori páciense: Facebook-posztjában azt írja, "az én szívem meggyógyult! De nem viseli el,ha Prof. Dr. Székely Lászlót bántják".

A kirúgott szívsebész hosszabb interjút adott a Népszavának, amelyben a konkrét esetről, általában a műtétekről, és a közben fellépő, azonnali megoldásokat követelő helyzetekről is beszélt. Ahogy arról is, hogy bár az intézet igazgatója egy etikai bizottsági döntést emleget, mint kirúgásának oka, ám

"Az ügyvédem kérte a bizottsági ülés jegyzőkönyvét, mire azt a választ kapta, hogy ilyen nincs"

- mondta Székely. Az orvos a nemrég meghalt volt betegéről is beszélt. Azt mondja, a betegei hívását volt kollégája fogadja jelenleg, aki kénytelen őket az új osztályvezetőhöz irányítani.

Az a beteg, aki meghalt a napokban, többször is telefonált, hogy mi lesz vele, mikor jöhet. Neki sem volt mit a válaszolnia, jelezte a betegnek, hogy az új osztályvezető főorvossal kell kapcsolatba lépnie. Amikor csütörtökön reggel megtudta, hogy, a betegünk meghalt, a kolléganőm csaknem összeroppant.

- mondja Székely. Azzal kapcsolatban pedig, hogy az intézet tudott-e, vagy nem tudott a most meghalt páciensről, illetve állapotáról, a szívsebész azt mondja:

Felmentésemet követően felhívtuk a figyelmet a csütörtökön elhunyt betegre is, tekintettel arra, hogy ekkor már nem állt módomban az előjegyzést megtenni. Így átadtuk azt a levelet is, amelyben a beteggel kapcsolatos összes információt mellékeltük, s kértük a helyembe lépő osztályvezető főorvost, nézze át, és ha kell, értékelje újra három beteg kezelési tervét, műtéti programját. Az azóta meghalt férfi is köztük volt, róla a kirúgásom körüli időszakban érkezett meg a külföldi szakvélemény, amit a beteg operálhatóságával kapcsolatban kértünk.

Székellyel szemben egyébként azt rótta fel az intézet igazgatója, ahogyan az állami és a magánellátást keverte az orvos munkája során. Székely a kérdésre, hogy máskor is lépett-e át íratlan vagy írott szabályokon a műtőben, Székely azt mondta:

Ha szükség volt rá, mert nem várt esemény miatt kellett beteg életét menteni, szinte mindig. Egy műtőben sok minden történhet, amikor baráti szívességtől a kölcsön műszerig bármire szükség lehet.

A jövőjével kapcsolatban azt mondta, "Romániából, de a Lajtán túlról is kaptam ajánlatot, több lehetőség adódna a fővárosban is, és vidéken is, de ezekről még korai beszélni."

Azokról a műtétekről, amelyeket az intézmény igazgatója kifogásolt részletesen beszél az interjúban.