Nem volt elég hely a vonaton, kutyás rendőrök szedték le a tömeget

2018.10.07. 09:00 Módosítva: 2018.10.07. 16:10

Tumultuózus jelenetek zajlottak szombaton éjszaka a villányi vasútállomáson, írta olvasónk, aki fotót és videót is készített az esetről. A településen most hétvégén rendezik a vörösborfesztivált, emiatt az onnan Pécsre este tízkor induló vonatra a megszokottnál sokkal többen szerettek volna felszállni.

image3
Fotó: Olvasói fotó

A MÁV előzetesen azt közölte, hogy felkészültek a várható forgalomnövekedésre, és olvasónk látta is, hogy például működött egy mobil jegypénztár is. A szerelvények számán azonban a fesztiválozók nem érezték a felkészültséget: az este 10-kor Pécsre induló vonaton ugyanis nem volt annyi hely, ahányan utaztak volna. „A Villány-Pécs vonat 3 db piroska vagonból állt, amire nagyon nem fértek fel az emberek. Nagyon nem” – írta olvasónk.

Tumultus a villányi vasútállomáson

A MÁV dolgozói olvasónk szerint a helyzet megoldására „kutyás rendőröket hívtak, hogy a lépcsőkről szedjék le a felesleges tömeget, és elindulhasson a szerelvény.” Normál menetrend szerint ez az utolsó vonat Villányról Pécsre, és bár a fesztivál miatt most éjfél után tíz perccel indult még egy, akik ezt nem tudták, azt hihették, hogy ha ezzel nem tudnak hazajutni, akkor hajnalig Villányban ragadnak.

image6
Fotó: Olvasói fotó

A helyzetet nagyjából félórás várakozás után úgy sikerült megoldani, hogy olvasónk beszámolója szerint „találtak meg egy piroskát (ami mellesleg végig az állomáson volt, csak már aludni küldték), amit a tömeg felháborodása miatt végül sikerült hozzárakni a többihez”.

A szabadpécs.hu információi szerint egyébként a rendőrök eleve helyben voltak, mert biztosították a rendezvényt, és tapasztalták, hallották, hogy a vasútállomáson balhé és fennakadás van, ezért a MÁV hívása nélkül mentek a helyszínre intézkedni.

A MÁV-ot még szombat éjszaka megkérdeztük, hogyan alakulhatott ki ilyen helyzet, a vasúttársaság vasárnap délután válaszolt. Ebben egyebek mellett – a helyi lapinformációt megerősítve – azt írták: „a MÁV nem hívott rendőröket az utasokra, a rendőrök a rendezvény biztosítása miatt tartózkodtak a vasútállomáson”.

A válaszban arra is kitértek, hogy a villányi vörösborfesztivál idején „az előző évek tapasztalatai alapján többszörösen nagyobb kapacitást biztosítottak, csaknem 5400 ülőhellyel. A vasúttársaság 9 menetrendszerinti vonatot 400 fős férőhellyel, 6 vonatot 100 férőhellyel rendelkező többlet kocsival közlekedtetett, vasárnap 0:10-es indulással pedig különvonattal is készült az utasok megfelelő elszállítására.”

Mint írták, a korábbi tapasztalatok szerint a fesztiválozók többsége az éjszakai mentesítő járattal szeret visszatérni Pécsre, ezért „a sokkal több, 500 ülőhellyel rendelkező 7 kocsis különvonat éjfél után tíz perccel – 80 százalék feletti kihasználtsággal - indult Villányból.” Elismerték ugyanakkor, hogy az este tízkor induló, három kocsiból álló szerelvényen  „az indulás idejére zsúfoltság alakult ki. Az állomáson tartózkodott, a vasárnap 03:00-kor Villányból – Mohácsra közlekedő szerelvény, ami 1 Bz motorkocsi volt. Ezzel erősítették meg a vonatot, ami ezt követően 20 perc késéssel tudott elindulni. Ennyi időre volt szükség a tolatási mozgásokhoz. Az erősítő egységgel az akkor az állomáson tartózkodó megközelítőleg 70 - 80 fő el tudott utazni.”