Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem volt elég hely a vonaton, kutyás rendőrök szedték le a tömeget

2018.10.07. 09:00 Módosítva: 2018-10-07 16:10:43

Tumultuózus jelenetek zajlottak szombaton éjszaka a villányi vasútállomáson, írta olvasónk, aki fotót és videót is készített az esetről. A településen most hétvégén rendezik a vörösborfesztivált, emiatt az onnan Pécsre este tízkor induló vonatra a megszokottnál sokkal többen szerettek volna felszállni.

image3
Fotó: Olvasói fotó

A MÁV előzetesen azt közölte, hogy felkészültek a várható forgalomnövekedésre, és olvasónk látta is, hogy például működött egy mobil jegypénztár is. A szerelvények számán azonban a fesztiválozók nem érezték a felkészültséget: az este 10-kor Pécsre induló vonaton ugyanis nem volt annyi hely, ahányan utaztak volna. „A Villány-Pécs vonat 3 db piroska vagonból állt, amire nagyon nem fértek fel az emberek. Nagyon nem” – írta olvasónk.

A MÁV dolgozói olvasónk szerint a helyzet megoldására „kutyás rendőröket hívtak, hogy a lépcsőkről szedjék le a felesleges tömeget, és elindulhasson a szerelvény.” Normál menetrend szerint ez az utolsó vonat Villányról Pécsre, és bár a fesztivál miatt most éjfél után tíz perccel indult még egy, akik ezt nem tudták, azt hihették, hogy ha ezzel nem tudnak hazajutni, akkor hajnalig Villányban ragadnak.

image6
Fotó: Olvasói fotó

A helyzetet nagyjából félórás várakozás után úgy sikerült megoldani, hogy olvasónk beszámolója szerint „találtak meg egy piroskát (ami mellesleg végig az állomáson volt, csak már aludni küldték), amit a tömeg felháborodása miatt végül sikerült hozzárakni a többihez”.

A szabadpécs.hu információi szerint egyébként a rendőrök eleve helyben voltak, mert biztosították a rendezvényt, és tapasztalták, hallották, hogy a vasútállomáson balhé és fennakadás van, ezért a MÁV hívása nélkül mentek a helyszínre intézkedni.

A MÁV-ot még szombat éjszaka megkérdeztük, hogyan alakulhatott ki ilyen helyzet, a vasúttársaság vasárnap délután válaszolt. Ebben egyebek mellett – a helyi lapinformációt megerősítve – azt írták: „a MÁV nem hívott rendőröket az utasokra, a rendőrök a rendezvény biztosítása miatt tartózkodtak a vasútállomáson”.

A válaszban arra is kitértek, hogy a villányi vörösborfesztivál idején „az előző évek tapasztalatai alapján többszörösen nagyobb kapacitást biztosítottak, csaknem 5400 ülőhellyel. A vasúttársaság 9 menetrendszerinti vonatot 400 fős férőhellyel, 6 vonatot 100 férőhellyel rendelkező többlet kocsival közlekedtetett, vasárnap 0:10-es indulással pedig különvonattal is készült az utasok megfelelő elszállítására.”

Mint írták, a korábbi tapasztalatok szerint a fesztiválozók többsége az éjszakai mentesítő járattal szeret visszatérni Pécsre, ezért „a sokkal több, 500 ülőhellyel rendelkező 7 kocsis különvonat éjfél után tíz perccel – 80 százalék feletti kihasználtsággal - indult Villányból.” Elismerték ugyanakkor, hogy az este tízkor induló, három kocsiból álló szerelvényen  „az indulás idejére zsúfoltság alakult ki. Az állomáson tartózkodott, a vasárnap 03:00-kor Villányból – Mohácsra közlekedő szerelvény, ami 1 Bz motorkocsi volt. Ezzel erősítették meg a vonatot, ami ezt követően 20 perc késéssel tudott elindulni. Ennyi időre volt szükség a tolatási mozgásokhoz. Az erősítő egységgel az akkor az állomáson tartózkodó megközelítőleg 70 - 80 fő el tudott utazni.”