Szilárda
-4 °C
3 °C

Az ösztöndíjreform nem ért véget a HÖOK új elnöke szerint

2018.10.08. 20:47

Szeptemberben  írtuk meg, hogy  a Corvinus kikerült a minisztériumi fenntartás alól, és az egyetem 2019 júliusától egy állami alapítványhoz kerül, közhasznú felsőoktatási intézményként működik majd, addig pedig  a Palkovics László-féle innovációs minisztériumhoz kerül  a fenntartás.

Azt pedig két hete írtuk meg a Népszava alapján, hogy Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) rektora egy dolgozói értekezleten vázolta fel a Corvinus tervezett működési modelljét: jelentősen növelni akarják a fizetős és a külföldi hallgatók arányát, 60% fölé, megszüntetnék az állami férőhelyeket, saját ösztöndíj-rendszert építenének helyette, emelnék a külföldi hallgatók száma mellett a külföldi oktatók számát is.

Palkovics László múlthét szombaton a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) tisztújító közgyűlésén vett részt Pécsen, ahol arról beszélt

"A CORVINUS EGYETEM ÚJ MŰKÖDÉSI MODELLJÉHEZ VEZETŐ FOLYAMATOT AZ EGÉSZ MAGYARORSZÁGI FELSŐOKTATÁSRA SZÜKSÉGES KITERJESZTENI"

Az a cél, hogy egy egyszerűbb, hatékonyabb működési környezet révén megteremtsék a versenyképesség alapjait a felsőoktatásban.

Most a HÖOK adott ki egy közleményt a tisztújító közgyűlésről. Az újonnan megválasztott elnök, Murai László, az ELTE hallgatója programismertetőjébében azt írta:

az ösztöndíjreform nem ért véget. A HÖOK és az EMMI közötti megállapodás eredményeként létrejövő 40 százalékos szociális ösztöndíj emelkedést követnie kell a teljesítményalapú ösztöndíjak emelése is.

Murai László
Murai László
Fotó: Facebook

Azt is mondta, a Budapest Diákváros és a kollégiumfejlesztési stratégiában való részvétellel folyamatosan dolgozni kell azon, hogy a kollégiumi férőhelyek növekedjenek.

A közleményben szó van még a mentorprogram sikeréről is, ami három évvel ezelőtt 162 mentorral és 1514 mentorálttal működött, idén viszont már 319 mentor segíti 2586 rászorult hallgató első egyetemi évét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!