Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Minszteri biztos: Gyárfás átvert a Fenyő-ügyben

D KOS20180420018
2018.10.08. 18:49

Félrevezette Gyárfás Tamás a Fenyő-ügyben Pintér Sándor bizalmasát, Horváth András miniszteri biztost - ezt maga a rendőr tábornok mondta a Pesti Srácoknak.

A történet röviden: Gyárfás, amikor egy ismeretlentől olyan levelet kapott, amitől ő fenyegetve érezte magát, nem csak Ihász Sándor egykori fellebviteli főügyésztől kért tanácsot, hanem Horváthtól is. Ihász bűnpártolással gyanúsítják, mondván: nem adta át a nyomozóknak azt az anyagot, amit Gyárfástól kapott. Ihász azzal védekezik, hogy ő úgy tudta, Gyárfás azt átadta a rendőrségnek. Tény, hogy Gyárfás találkozott Horváth András tábornokkal, miniszteri biztossal (Pintér bizalmasával), méghozzá az ügyvédje, Bánáti János irodájában. Ekkor Gyárfás beszámolt a miniszteri biztosnak a történtekről. 

Gyárfás Tamás a legfontosabb kérdésekben félrevezető volt, "becsapott, hiszen nekem nem tett említést arról, hogy a „zsaroló” levélről másolatot készített, és mivel nyilvánvalóvá tette, hogy ezt a bizonyítékot ő visszaadta a fenyegetőjének, ezért ezt nem is kértem el tőle" – jegyezte meg Horváth András a Pesti Srácoknak. Mindennek azért van jelentősége, mert Ihász Sándor azzal védekezik, Gyárfás a tábornoknak már mindent elmondott, ezért sem tartotta szükségesnek az ex-úszóelnöktől kapott iratokat továbbküldeni a nyomozóknak. 

Horváth András elmondása szerint ő Gyárfás előtt leszögezte, ha a hozzá ellátogató személy nem ismertette a fellépés célját, nem szabott meg időpontot, helyet bárminek az átadására, akkor klasszikus zsarolásnak a fellépés nem tekinthető. "Elmondtam Gyárfásnak, hogy nehéz helyzetbe hoz bennünket, mert a bűncselekmény alapos gyanúját, abból, amit elmondott, nem lehet egyértelműsíteni" – emelte ki a tábornok, aki megjegyezte, Gyárfás „valami miatt” nem úgy viselkedett, mint egy tipikus sértett, a magatartása aggályos volt: „óhatatlanul arra gondolt az ember, hogy valami olyan dolognak kellett lennie abban a levélben, amitől Gyárfás tart és ezért nem akar együttműködni”. 

Pedig el lett neki mondva, ha feljelentést tesz, akkor gondoskodunk a családja és az ő védelméről is – jegyezte meg a dandártábornok, hozzátéve, hogy Gyárfás azzal érvelt, szerinte a rendőrség annak idején a Fenyő-ügy kapcsán tisztességtelen magatartást tanúsított vele szemben, hiszen elhintette a sajtóban, hogy ő lehet a felbujtó.  Horváth szerint Gyárfás különösen haragudott Kovács ezredes úrra, aki a nyomozást vezette, majd közölte, azért sem hajlandó feljelentést tenni, mert a közéleti szerepe miatt nem akarja kompromittálni magát ezzel a történettel, és különben is, fél a bűnözőktől.

A volt főügyész ellen indított eljárás fő kérdése az, hogy Gyárfás elmondta-e Ihász Sándornak, hogy a rendőröknek „elfelejtette” átadni a „zsaroló” levelet és Ihász ezek után milyen tanácsot adott – mondta Horváth, aki szerint Gyárfás Tamás magatartása azért változott meg és tett feljelentést, mert a leirat után a hangfelvételt is eljuttatták hozzá a szlovák bűnözők, akik közül a „postást”, Imrich K-t az úszószövetség volt elnöke segítségével végül sikerült beazonosítani. A tábornok a hangfelvétel tartalmáról nem beszélhetett, ám annyit elárult, a felvétel lényege a nyomozás befejezése után ismertté válhat és választ adhat Gyárfás ellentmondásos „sértetti” magatartására.

(Borítókép: Gyárfás Tamás volt úszószövetségi elnök, médiavállalkozó (k) és ügyvédje, Bánáti János (j) nyilatkozik a tárgyalás után a Budai Központi Kerületi Bíróság folyosóján 2018. április 20-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)