Minszteri biztos: Gyárfás átvert a Fenyő-ügyben

D KOS20180420018
2018.10.08. 18:49

Félrevezette Gyárfás Tamás a Fenyő-ügyben Pintér Sándor bizalmasát, Horváth András miniszteri biztost - ezt maga a rendőr tábornok mondta a Pesti Srácoknak.

A történet röviden: Gyárfás, amikor egy ismeretlentől olyan levelet kapott, amitől ő fenyegetve érezte magát, nem csak Ihász Sándor egykori fellebviteli főügyésztől kért tanácsot, hanem Horváthtól is. Ihász bűnpártolással gyanúsítják, mondván: nem adta át a nyomozóknak azt az anyagot, amit Gyárfástól kapott. Ihász azzal védekezik, hogy ő úgy tudta, Gyárfás azt átadta a rendőrségnek. Tény, hogy Gyárfás találkozott Horváth András tábornokkal, miniszteri biztossal (Pintér bizalmasával), méghozzá az ügyvédje, Bánáti János irodájában. Ekkor Gyárfás beszámolt a miniszteri biztosnak a történtekről. 

Gyárfás Tamás a legfontosabb kérdésekben félrevezető volt, "becsapott, hiszen nekem nem tett említést arról, hogy a „zsaroló” levélről másolatot készített, és mivel nyilvánvalóvá tette, hogy ezt a bizonyítékot ő visszaadta a fenyegetőjének, ezért ezt nem is kértem el tőle" – jegyezte meg Horváth András a Pesti Srácoknak. Mindennek azért van jelentősége, mert Ihász Sándor azzal védekezik, Gyárfás a tábornoknak már mindent elmondott, ezért sem tartotta szükségesnek az ex-úszóelnöktől kapott iratokat továbbküldeni a nyomozóknak. 

Horváth András elmondása szerint ő Gyárfás előtt leszögezte, ha a hozzá ellátogató személy nem ismertette a fellépés célját, nem szabott meg időpontot, helyet bárminek az átadására, akkor klasszikus zsarolásnak a fellépés nem tekinthető. "Elmondtam Gyárfásnak, hogy nehéz helyzetbe hoz bennünket, mert a bűncselekmény alapos gyanúját, abból, amit elmondott, nem lehet egyértelműsíteni" – emelte ki a tábornok, aki megjegyezte, Gyárfás „valami miatt” nem úgy viselkedett, mint egy tipikus sértett, a magatartása aggályos volt: „óhatatlanul arra gondolt az ember, hogy valami olyan dolognak kellett lennie abban a levélben, amitől Gyárfás tart és ezért nem akar együttműködni”. 

Pedig el lett neki mondva, ha feljelentést tesz, akkor gondoskodunk a családja és az ő védelméről is – jegyezte meg a dandártábornok, hozzátéve, hogy Gyárfás azzal érvelt, szerinte a rendőrség annak idején a Fenyő-ügy kapcsán tisztességtelen magatartást tanúsított vele szemben, hiszen elhintette a sajtóban, hogy ő lehet a felbujtó.  Horváth szerint Gyárfás különösen haragudott Kovács ezredes úrra, aki a nyomozást vezette, majd közölte, azért sem hajlandó feljelentést tenni, mert a közéleti szerepe miatt nem akarja kompromittálni magát ezzel a történettel, és különben is, fél a bűnözőktől.

A volt főügyész ellen indított eljárás fő kérdése az, hogy Gyárfás elmondta-e Ihász Sándornak, hogy a rendőröknek „elfelejtette” átadni a „zsaroló” levelet és Ihász ezek után milyen tanácsot adott – mondta Horváth, aki szerint Gyárfás Tamás magatartása azért változott meg és tett feljelentést, mert a leirat után a hangfelvételt is eljuttatták hozzá a szlovák bűnözők, akik közül a „postást”, Imrich K-t az úszószövetség volt elnöke segítségével végül sikerült beazonosítani. A tábornok a hangfelvétel tartalmáról nem beszélhetett, ám annyit elárult, a felvétel lényege a nyomozás befejezése után ismertté válhat és választ adhat Gyárfás ellentmondásos „sértetti” magatartására.

(Borítókép: Gyárfás Tamás volt úszószövetségi elnök, médiavállalkozó (k) és ügyvédje, Bánáti János (j) nyilatkozik a tárgyalás után a Budai Központi Kerületi Bíróság folyosóján 2018. április 20-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)