Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Polt Pétertől megkérdezték a Parlamentben, nyomoz-e Orbán magánrepülőzése miatt

D KOS20171130035
2018.10.08. 16:34

Munkanap volt a parlamentben hétfőn, csak úgy zuhogtak az azonnali kérdések és a napirend előtti felszólalások, az MTI összefoglalója szerint a Jobbik nagyon ráfűzött arra, hogy Orbán kitől és milyen ajándékokat kap, még az ügyészségi nyomozásról is érdeklődtek.

A jobbikos Pintér Tamás kérdezte meg azt, hogy törvényes-e, hogy egy közbeszerzéseket nyerő üzletember a kormányfőt "repteti ide-oda", illetve az ügyészség tisztességes nyomozást folytat-e az ügyben. Szerinte a miniszterelnök nem fogadhatott volna egy nagy értékű szolgáltatást, ezért

felmerül a hivatali vesztegetés és a hivatali vesztegetés elfogadásának a gyanúja is.

Polt Péter legfőbb ügyész leszögezte, hogy az ügyészség a törvények alapján működik.

Az ügyben beérkezett feljelentés jelenleg elbírálás alatt áll és az indoklása választ fog adni a képviselő kérdéseire

- közölte.

A Jobbiknak amúgy is mindenről a kormányfői repkedés jutott eszébe, íme a témák, amikről Garancsi ajándéka jutott eszükbe:

1. Bérek

Jakab Péter a bérszintek kapcsán arról beszélt, ahogy eddig, úgy a jövőben is azok a vállalatok kapnak majd állami megrendeléseket, akik képesek milliós, milliárdos ajándékokat visszaosztani a miniszterelnöknek. "A lókupec-gazdaságpolitika pont így működik" - fogalmazott, hozzátéve: a mérhetetlen korrupció, osztogatás, fosztogatás miatt nincs érdemi béremelkedés. Kitől és milyen ajándékokat fogadott el a kormányfő, hogy mesterségesen alacsonyan tartsák a béreket? - kérdezte. 

Felszólalása után az elnöklő Latorcai János figyelmeztetésben részesítette az ellenzéki politikust, mondván, az általa használt jelző nem szerepel a leadott írásos anyagban, és az nem is méltó a Házhoz. Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára cáfolta, hogy nem nőnek a bérek Magyarországon, az adatok európai és V4-es összehasonlításban is kiemelkedőek.

2. Paks

Kepli Lajos (Jobbik) azt kérdezte a paksi bővítésért felelős tárca nélküli minisztertől, kitől és milyen ajándékot fogadott el azért, hogy ilyen szerződéseket kötöttek az atomerőmű megépítésével kapcsolatosan. Bevett szokás-e a kormány tagjainál, hogy a főnökükhöz hasonlóan nagy értékű ajándékokat fogadnak el munkájuk során? - tette fel a kérdést. 

Aszódi Attila, az atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár visszautasította a feltételezést, és felhívta a figyelmet arra, hogy az atomenergia meghatározó szerepet játszik a villamosenergia-termelésben. Emlékeztetett: a párizsi klímacélok sem teljesíthetők atomenergia nélkül. Feltételezi - jegyezte meg -, a kérdező képviselő sem ellentételezésért szavazta meg 2014-ben a bővítésről szóló határozatot.  

3. Letelepedési kötvények

Mirkóczki Ádám a letelepedési kötvényekre utalva azt kérdezte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárától, mit fogadtak el azért, hogy "bevállalták a rengeteg nemzetbiztonsági kockázattal járó konstrukciót". A képviselő hangsúlyozta, hogy a kötvényeket még az Iszlám Állam egyik frontjától néhány kilométerre is árulták, illetve Belső-Afrikában is hirdették. Milyen ajándékok kellettek ahhoz, hogy a sok figyelmeztetés és kritika ellenére fenntartsák a rendszert és "több mint húszezer migránst telepítsenek be" - érdeklődött.

Dömötör Csaba államtitkár válaszként hangsúlyozta, hogy a letelepedési kötvények igénylői többszörös biztonsági szűrésen esnek át. A magyar hatóságok azt ellenőrzik, hogy az igénylők Magyarországra nézve jelentenek-e kockázatot illetve szerepelnek-e az EU vagy a NATO szankciós listáin - emelte ki. A kötvények kamata végig alacsonyabb volt a magyar prémium állampapírokénál, ezért a program jelentős megtakarítást is eredményezett - emelte ki az államtitkár.

4. Földek

Az oligarcháknak és külföldieknek eladott földvagyonról kérdezte az agrárminisztert a jobbikos Magyar Zoltán, arról tudakozódva: a tárcavezető kitől és milyen ajándékot fogadott el azért, hogy a miniszter elődje "lenullázta a nemzeti földvagyont". Ha a miniszterelnök rendszeresen fogad el milliós ajándékokat kormányközeli vállalkozóktól, akik aztán milliárdos megrendeléseket nyernek el közbeszerzéseken, akkor a tárcavezető "hogyan viszonyul ehhez az urizáláshoz?" - kérdezte.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára rosszindulatú feltételezésnek, minden valóságalapot nélkülöző vádaskodásnak nevezte a felvetést, hangsúlyozva, sosem volt még a földprogramhoz hasonló mértékben a gazdákat, a vidéket támogató megoldás.

5. Egészségügy

Lukács László György (Jobbik) a kardiológiai intézetből elbocsátott szívsebész betegének haláláról beszélve úgy értékelve, hogy a szakminiszternek azonnal lépést kellett volna tenni, de "lefagyott" Szerinte nem nehéz észrevenni, milyen irányba halad az egészségügy: az állami egészségügy leromlik, mellette a magánegészségügy virágzik. A "ner oligarchái" már a magánegészségügy felé kacsintgatnak - tette hozzá. Mit fogadott el a miniszter azért, hogy az állami egészségügy helyett az oligarchákat gazdagítsa? - kérdezte.

Rétvári Bence azt firtatta, a képviselő mennyit kapott azért, hogy a cége külföldi munkavállalásra szervezett orvosokat. Kitért arra, hogy a Jobbik egyetlen fillért sem szavazott meg az egészségügynek juttatott többletforrásokból. Az elmúlt években ötezerrel csökkent a keringési betegségekben szenvedők száma - jelezte.

(A borítókép: Polt Péter a parlamentben 2017 novemberében - fotó:  Koszticsák Szilárd / MTI)