Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kormány szerint megmarad az ingyenes tanulás lehetősége a felsőoktatásban

2018.10.09. 12:33

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményt adott ki, amiben azt írják,

minden ellenkező állítással szemben nem szűnnek meg az államilag finanszírozott helyek a hazai felsőoktatásban.

Mint írják, álhír az, ahogy a Corvinus Egyetem átalakításának félremagyarázott következményeivel alaptalanul a fizetős felsőoktatással riogatnak.

Mint mi is megírtuk, a Corvinus kikerült a minisztériumi fenntartás alól, és az egyetem 2019 júliusától egy állami alapítványhoz kerül, közhasznú felsőoktatási intézményként működik majd. Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) rektora egy dolgozói értekezleten vázolta fel a Corvinus tervezett működési modelljét: jelentősen növelni akarják a fizetős és a külföldi hallgatók arányát, 60% fölé, megszüntetnék az állami férőhelyeket, saját ösztöndíj-rendszert építenének helyette, emelnék a külföldi hallgatók száma mellett a külföldi oktatók számát is.

Ugyanakkor az egyetem kancellárjára, Pavlik Líviára hivatkozva azt is írtuk, hogy ez nem jelenti azt, hogy minden diák fizetős hallgató lesz, mert a tervek szerint létrehoznak egy Corvinus-ösztöndíjat.

Most a minisztérium közleményében ezt erősítette meg,

a Corvinus 2020-tól új ingyenes képzési forma bevezetésével biztosít a jelenlegi államilag finanszírozott helyekével megegyező számú, több ezer térítésmentes képzési helyet. A tervezett változások a jelenlegi hallgatókat és a 2019-ben jelentkezőket semmilyen formában nem érintik. ... A kormány az ingyenes tanulás lehetőségét a teljes intézményrendszerben tartósan meg kívánja őrizni.

A felsőoktatási rendszer átalakításáról szóló összefoglaló cikkünket itt olvashatja el: