Feljelentést tett a kardiológiai intézet főigazgatója a kikerült kartonok miatt

2018.10.09. 10:15 Módosítva: 2018.10.09. 12:59

Büntető feljelentést tett Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) főigazgatója, miután az intézményből elbocsátott szívsebész két betegének kórházi dokumentumai is felkerültek a Facebookra, írja a Magyar Idők. A főigazgató belső vizsgálatot is elrendelt.

Mint mi is megírtuk, az intézetből elbocsátott szívsebész, Székely László egyik műtétre váró betege meghalt. A lap szerint a betegnek speciális, egyedi gyártású érimplantátumra volt szüksége. Orvosa elindította az eszköz legyártásához és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, de mire a papírok szeptemberre megérkeztek, Székely elbocsátása már zajlott. Az orvost azért küldték el, mert egy nőnek a szívbillentyű-műtétje után egy mellimplantátumot is beültettek privát ellátás keretében.

A Magyar Idők szerint a zárójelentés, illetve a kezelőlap nyilvánosságra kerülése kapcsán a személyes adattal való visszaélés és a jogosulatlan adatkezelés lehetősége is felvetődik.

Andréka korábban azt közölte, hogy az intézetben nem maradt el egyetlen programozott műtét sem a szívsebész távozása miatt, az említett beteg pedig nem szerepelt az intézet hivatalos műtéti előjegyzési listáján.

A 24.hu úgy tudja, hogy Székely László ügyében két vizsgálatot is lefolytattak a napokban. Az ügyet az országos tiszti főorvos és egy egy orvoscsoport is külön-külön megvizsgálata.

Az orvosi jelentés szerint a kirúgott szívsebész a hibás az 55 éves férfi haláláért, mert 11 centis értágulattal azonnal olyan intézménybe kellett volna küldenie a beteget, ahol el tudják látni. Ezért a vizsgálat eredménye szerint a kardiológiai intézet nem tehető felelőssé a férfi haláláért.

Hétfőn a Parlamentben is téma volt az ügy, Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a minisztérium szakértői vizsgálatot rendelt el, annak megállapításai szerint a kardiológiai intézetben az orvos felmondása miatt kialakult helyzet semmilyen formában nem befolyásolta a beteg halálát. A szakértői vizsgálat szerint a beteget az észlelést követő legrövidebb időn belül meg kellett volna operálni. Ez lehet, hogy jogi értelemben a kórház felelőssége, de az orvosszakmai hibáért azt terheli felelősség, akit a szocialisták hetek óta védenek - vagyis Székely Lászlót.