Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Feljelentést tett a kardiológiai intézet főigazgatója a kikerült kartonok miatt

2018.10.09. 10:15 Módosítva: 2018-10-09 12:59:55

Büntető feljelentést tett Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) főigazgatója, miután az intézményből elbocsátott szívsebész két betegének kórházi dokumentumai is felkerültek a Facebookra, írja a Magyar Idők. A főigazgató belső vizsgálatot is elrendelt.

Mint mi is megírtuk, az intézetből elbocsátott szívsebész, Székely László egyik műtétre váró betege meghalt. A lap szerint a betegnek speciális, egyedi gyártású érimplantátumra volt szüksége. Orvosa elindította az eszköz legyártásához és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, de mire a papírok szeptemberre megérkeztek, Székely elbocsátása már zajlott. Az orvost azért küldték el, mert egy nőnek a szívbillentyű-műtétje után egy mellimplantátumot is beültettek privát ellátás keretében.

A Magyar Idők szerint a zárójelentés, illetve a kezelőlap nyilvánosságra kerülése kapcsán a személyes adattal való visszaélés és a jogosulatlan adatkezelés lehetősége is felvetődik.

Andréka korábban azt közölte, hogy az intézetben nem maradt el egyetlen programozott műtét sem a szívsebész távozása miatt, az említett beteg pedig nem szerepelt az intézet hivatalos műtéti előjegyzési listáján.

A 24.hu úgy tudja, hogy Székely László ügyében két vizsgálatot is lefolytattak a napokban. Az ügyet az országos tiszti főorvos és egy egy orvoscsoport is külön-külön megvizsgálata.

Az orvosi jelentés szerint a kirúgott szívsebész a hibás az 55 éves férfi haláláért, mert 11 centis értágulattal azonnal olyan intézménybe kellett volna küldenie a beteget, ahol el tudják látni. Ezért a vizsgálat eredménye szerint a kardiológiai intézet nem tehető felelőssé a férfi haláláért.

Hétfőn a Parlamentben is téma volt az ügy, Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a minisztérium szakértői vizsgálatot rendelt el, annak megállapításai szerint a kardiológiai intézetben az orvos felmondása miatt kialakult helyzet semmilyen formában nem befolyásolta a beteg halálát. A szakértői vizsgálat szerint a beteget az észlelést követő legrövidebb időn belül meg kellett volna operálni. Ez lehet, hogy jogi értelemben a kórház felelőssége, de az orvosszakmai hibáért azt terheli felelősség, akit a szocialisták hetek óta védenek - vagyis Székely Lászlót.