Cáfolják a durván hosszú várólistákat és a romló tendenciákat

2018.10.10. 18:06

Az mfor.hu cikke alapján számoltunk be arról, hogy bár Rétvári Bence, az Emmi államtitkára a parlamentben arról beszélt, hogy 2012-höz képes egy sor területen sikerült csökkenteni a várólistákat, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő holnapja ezt nem támasztja alá: legalábbis az Mfor szerint éppen azokon a területeken nincs javulás, vagy egyenesen romló tendencia van, amiket az államtitkár kiemelt. Például a szürkehályog-műtéteknél, vagy a térdprotézis-műtéteknél.

A cikkben a kiemelt területeken, illetve további területeken fennálló várólistákat olvashattunk konkrét számokkal. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő most egy hosszú közleményben cáfolja az Mfor cikkében írottakat, szintén konkrét számokkal.

A NEAK szerint az Mfor cikke többek között azért volt félrevezető, mert "a nyilvános, bárki által áttekinthető listák között nem csak a kötelezően vezetendő várólisták, hanem az előjegyzési listák is szerepelnek. 2018. október 1-jén a kötelező várólistára és az összes egyéb előjegyzési listára regisztrált, még nem ellátott összes beteg száma valóban 36 182 fő, azonban a kötelezően várólistán regisztrált kapacitásra várakozó betegek száma – szemben a 2012- es 71 903-mal – mindössze 28 361 fő."

A NEAK közleménye szerint a parlamentben az államtitkár pontos számokat mondott, ráadásul a "műtéti várólistákon várakozó betegek száma és a várakozási idők nemzetközi viszonylatban is jelentős mértékben csökkentek az elmúlt években a kormányzati intézkedéseknek megfelelően", írják.

Azt írják, "nem felel meg a tényeknek az mfor.hu várakozási időre vonatkozó tájékoztatása sem. Az újságíró egyoldalú és megtévesztő módon csak a tervezett várakozási időként feltüntetett várakozási időket emelte ki, a tényleges – alacsonyabb – várakozási időket nem."

Majd a közlemény megerősíti a Rétvári által elmondott számokat, például: 

  • "a várakozási idő szürkehályog műtét esetén 2012-ben 90 nap volt 2018. I. félévében 46 nap, ami közel 50 %-os csökkenés, írják. (Az Mfor cikke szerint ez 87 nap)
  • a térdprotézis műtét esetén 2012-ben 241 nap volt, 2018. I. félévében 123 nap, ami több mint 52%-os csökkenés. (Az Mfor cikke szerint ez 340 nap)

A NEAK szerint a tervezett időpontokat a ténylegessel összehasonlítani megtévesztő, mert a ténylegest a ténylegessel kell összevetni, csak így kapható reális kép.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő épülete
A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő épülete
Fotó: Jászai Csaba

A közlemény szerint "Magyarországon az elmúlt években a kormány intézkedéseinek eredményeképpen radikálisan csökkent a műtétre várók száma és csökkent a várólisták hossza. Köszönhető ez annak is, hogy az egészségbiztosító valós idejű, központi várólista-nyilvántartásra kötelezte a kórházakat, másrészt annak, hogy a kormány 2010 óta összesen közel 25 milliárd forint többletforrást biztosított a legnagyobb várakozási idővel rendelkező műtétek végzésére annak érdekében, hogy ne legyen anyagi korlátja az elvégezhető operációknak."

Hozzáteszik, hogy fontos, "a várólista rendszer nem azért van, mert várakozni szükséges, nem arra szolgál, hogy minden elemi apró változás kiemelt rémhírré váljon, hanem a betegek, az érintettek számára, a folyamatok követhetősége, transzparenciája érdekében működik".