Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elgázolt egy gyereket, a helyiek nagyon megverték

Untitled-6
2018.10.10. 15:33

Az Index információi szerint szombaton Encs határában egy közúti balesetben egy nő véletlenül elsodorta az úton szabálytalanul közlekedő kiskorú gyermeket. Ezt a helyiek nem hagyták megtorlatlanul, pillanatok alatt körülvették és bántalmazták a nőt, a fogait kiverték, járművét összetörték.

Egy parkoló autó mögül futott ki

A rendőrség kérdésünkre megerősítette, hogy az incidens múlt szombaton a délutáni órákban Encs, Fügöd településrészén, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történt. 

A sofőr autója elé egy, az út mentén parkoló gépjármű takarásából egy 5 éves kislány szaladt ki. Az asszony észlelve a gyermeket megpróbálta elrántani a  gépjárműve kormányát, de az ütközést már nem tudta elkerülni.  A balesetet követően a sofőr a helyszínen megállt és kiszállt gépjárművéből. Több helybeli a gyermek segítségére sietett, míg többen az asszonyt kezdték hibáztatni a történtekért, majd két férfi, egymást követően bántalmazta a nőt, valamint az autóját is megrongálták

– közölte Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. 

A szóvivő azt is mondta, hogy a helyszínre a bejelentést követően néhány percen belül kiérkeztek a rendőrök, akik megnyugtatták a dühös helybelieket, a sofőrt a szolgálati autójukba ültették, a mentőszolgálat munkatársai pedig kórházba szállították a súlyos sérülést szenvedett, elütött gyermeket. 

A balesethez mentőautót és mentőhelikoptert is riasztottunk. Egy 5 év körüli kislány súlyos sérüléseket szenvedett, a gyermeket ellátást követően légi úton szállítottuk kórházba

– mondta Győrffy Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A rendőrség szóvivőjétől megtudtuk, hogy egy 19 és egy 27 éves helyi férfit állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként rongálás vétség, valamint garázdaság- és testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, majd az Encsi Rendőrkapitányság mindkét gyanúsítottat őrizetbe vette.

Volt már hasonló

A legismertebb olyan ügy, amelyben egy gyermeket elütő sofőrt bántalmaztak, az Szögi Lajos 2006-os olaszliszkai lincselése volt, ráadásul ott kiderült, hogy el sem sodorta a kislányt, ennek ellenére rátámadtak a helyiek. Az az eset tragédiával végződött, Szögi Lajos belehalt a bántalmazásba, nyolcból három vádlott életfogytiglant kapott. 2010-ben szánkózó gyerekeket ütött el egy autós Bercelen, őt is bántalmazták. Szintén 2010-ben Ibrányban halálos gázolást elkövető buszsofőrre támadtak helyiek. 2013-ben Pocsajon akadályoztak meg lincselést a rendőrök. 2016-ban Boldván volt hasonló eset, egy évre rá pedig Ópályiban.

"Sosem lesz békés az együttélés"

Megkerestük Szeles Andrást, Encs város fideszes polgármesterét, aki sajnálatosnak minősítette, hogy ilyen eset megtörtént a településen. Azt mondta, hogy a rendőrség és az egészségügy dolgozói azonnal megtették a szükséges lépéseket. Az eset szombaton délután történt, ő úgy érzékeli, hogy azóta csökkent a feszültség településen és bízik benne, hogy lassan lenyugodnak a kedélyek, de úgy gondolja, hogy ott sosem lesz teljesen békés az együttélés - utalt a polgármester arra, hogy a bántalmazók a roma közösség tagjai voltak.

Sajnos ez a szégyenteljes, felháborító, és szomorú eset is azt bizonyítja, hogy vannak olyan emberek a közösségben, akik az általános emberi együttélési szabályokat nem tudják betartani, kivetkőztek emberi mivoltukból és állatias módon viselkedtek, ez a viselkedés pedig mindenféleképpen elfogadhatatlan. Ez a közösség évek óta ott él, és nem várható, hogy a tagjai egyik pillanatról a másikra megváltozzanak. Én abban bízom, hogy akik bántalmazták a hölgyet a lehető legszigorúbb büntetést fogják kapni az eljárás végén. Azt kívánom a sérült kislánynak és a bántalmazott hölgynek, hogy minél hamarabb épüljenek fel testi és lelki sérüléseikből   

– nyilatkozta az Indexnek a polgármester.

Szeles András
Szeles András
Fotó: encs.hu

A polgármester azt is hozzátette ugyanakkor, hogy

nem csak a sofőr rokona, hanem a roma közösség közül is próbáltak a nő védelmére kelni.

Az autót vezető nő az ATV-nek nyilatkozva elmondta, hogy a szomszédos ház udvaráról kirohanó apuka és annak rokona azt üvöltötték neki, hogy "megöllek, kutya!", amire ott csak azt tudta ismételgetni, hogy bocsánat, bocsánat, nem tudtam megállni.

Kiabáltam, kiugrottam a kocsiból és kiabáltam, hogy hívjatok mentőt, hívjatok mentőt. Megijedtem nagyon és sokkot kaptam. Egyszerűen fel sem tudtam hirtelen dolgozni, mert olyan semmiből jött a gyerek, hogy nem számítottam rá

- nyilatkozta a nő.

(Borítókép: Encs Fügöd városrésze a Google Street View 2011-es képén)