Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az A38 lemondta a szabadkőművességről meghirdetett beszélgetést

2018.10.11. 07:48 Módosítva: 2018-10-11 07:50:56

Az A38-as hajó vezetője a téma miatt törölte azt a beszélgetést, amit a kulturális központban hirdettek meg a szabadkőművességről, írja a Magyar Hang. A lap szerint ezzel az A38 is beállt a magukat öncenzúrázó intézmények közé. 

Az október 24-ére tervezett esemény azt is vizsgálta volna, miért kötődik annyi összeesküvés-elmélet a szabadkőművességhez, mi volt valójában a célja Ady Endrének, Henry Fordnak vagy Róth Miksának. A meghívott vendégek között szerepelt az MTA TörténAettudományi Intézet igazgatói megbízottja, Pók Attila, valamint az ELTE BTK oktatója és a Politikatörténeti Intézet kutatója, Csunderlik Péter.

Az Ökofilmklub szerda délutáni posztjában azt sejtette, hogy a lemondásnak politikai okai lehettek, írja a lap. „Az eseményt az A38 adminisztrátora törölte, miután a hajót vezető Bognár Attila így döntött a téma miatt. Egyelőre nem kívánjuk kommentálni a történteket és azon dolgozunk, hogy az eredeti időpontban megvalósulhasson az esemény egy kevésbé NER-függő helyszínen". A posztban azt írják, hasonló okokból a "Mi fán terem a genderológia?" vetítést sem a hajón fogják megtartani.  

A Magyar Hang kereste az A38-as az ügyben. Választ egyelőre nem kaptak. 

Az elmúlt hetekben több konferenciánál is felmerült, hogy sejthetően politikai okokból mondják le őket. Az MTA Filozófiai és Történettudományok Osztálya hónapokkal ezelőtt tervbe vette egy  Marx-emlékülés  megszervezését, de a legutóbbi osztályülésen inkább az elhalasztása mellett döntöttek.

Azt ugyanakkor Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnökecáfolta, hogy az Akadémia vezetése cenzúrázta vagy letiltotta volna a társadalmi nemekről és a  közösségi média jogi oldaláról meghirdetett előadást a  Magyar Tudomány Ünnepén. Az előadók megtartják a politikailag érzékeny két előadást, csak nem a központi programban.