Kásler: Nem lehet olyan orvos, aki többet engedhet meg magának, mint mások

DSC 5945
2018.10.11. 06:48 Módosítva: 2018.10.11. 08:08

Az elmúlt hetek sűrű fejleményei után interjút adott a Magyar Időknek Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter. Volt miről beszélni a sürgősségi ellátás körüli zavarok, az új Nemzeti alaptanterv tervezete, a Kardiológiai Intézetben kialakult helyzet, Nagy Anikó egészségügyi államtitkár lemondása vagy Prőhle Gergely menesztése után. A fontosabb megállapítások röviden.

  • A Kardiológiai Intézetből elbocsátott szívsebész ügyéről: Kásler Miklós cáfolta, hogy ő utasította volna a Kardiológiai Intézet főigazgatóját Székely László elküldésére. Ez tételesen nem igaz, mondta Kásler. "Minden esetben, amikor beteghalálról van szó, így az ominózus szívsebészügyben is, nagyon alaposan meg kell vizsgálni, mi történt." A vizsgálat azonban pár nap alatt lezajlott, amire Kásler azt felelte: "Az üggyel kapcsolatban fontos kérdés az: lehet-e olyan orvos, aki többet engedhet meg magának, mint mások, esetleg mindent."
  • Nagy Anikó egészségügyi államtitkár lemondásáról: Nagy Anikó azért mondott le, mert a gyermekekkel szeretne foglalkozni, ezért tér vissza a Heim Pál kórházba. Kásler nem cáfolta, hogy az új államtitkár Horváth Ildikó, a Korányi-intézet orvos igazgatója lehet.
  • A minisztériumon belüli súrlódásokról: "Teljesen nyílt légkörben vezetem a minisztériumot, hozzám mindenki bármikor bejöhet, felhívhat, minden problémás ügyet megbeszélünk. Tény azonban, hogy – a többi tárcához hasonlóan – ez egy intézmény. Ezért közös, egységes kommunikációra van szükség. Lehet, hogy ez nem nyerte el mindenki tetszését, de ez nem ízlés, hanem célszerűség kérdése".
  • Az új Nemzeti alaptanterv tervezetéről: Szeretnék 2019. szeptember elsején bevezetni, de nem mindenáron ragaszkodnak a dátumhoz. "A kormány megfontoltan kíván dönteni, inkább később vezessük be az új NAT-ot, de koherens, kimunkált legyen". A társadalmi vita során a korrekciókkal módosult az eredeti elképzelés, például "a nemzeti értékeink hangsúlyozása, megjelenítése már az óvodától kezdve nagyon fontos."
  • A magán és állami egészségügy szétválasztásáról: az Emmi kidolgozta a magán- és az állami ellátás szétválasztását célzó első javaslatokat. Ez nagyon hosszú folyamat lesz, amit egy lépésben nem lehet megvalósítani.
  • A sürgősségi ellátásról: heteken belül a kormány elé kerülhet a sürgősségi ellátásról szóló javaslat. A cél, hogy az országban egyetlen sürgősségi osztályon se kelljen a betegnek feleslegesen órákat várnia.
  • Prőhle Gergely távozásáról és a Petőfi Irodalmi Múzeumról: az intézmény vezetésére pályázatot írtak ki, és az lesz a nyertes, akinek a munkáját a szakmai bírálóbizottság a legjobbnak ítéli.
  • A kultúrharcról: " Az értékek állandók, de természetesen koronként változik, hogy milyen értékeket helyeznek előtérbe. (...) Magam kultúrharcot nem érzékelek, de az biztos, hogy mindenfajta túlzott befolyást meg kell szüntetni. (...) Az elmúlt évtizedekben gyakorlattá vált, hogy egyesek megmondták, ki a tehetséges és ki nem az. Ezek a minősítések jó néhányszor nem egyeztek a személyes véleményemmel, ízlésemmel."
  • A magyarság eredetéről: hamarosan a kormány elé kerül a Magyarságkutató Intézet létrehozásáról szóló javaslat, és "ezzel véget vethetnénk a régi türk-finnugor hipotetikus eredet- vagy nyelveredet vitának, és fény derülhet a tudományosan megalapozott valóságra." 

(Borítókép: Kásler Miklós. Fotó: Bődey János/Index)