Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lyukas ruhákról, elavult műszerekről, orvoshiányról írtak a Honvédkórház parancsnokának

2018.10.12. 12:12 Módosítva: 2018-10-12 15:21:07

A Honvédkórház vészesen túlterhelt sürgősségi centrumából legalább egy éve folyamatosan küldtek leveleket a problémákról a kórház parancsnokának, Kun Szabó Istvánnak, írja a Hvg.hu. Ezek a levelek több száz oldalt tesznek ki.

Az ezekben felsorolt problémák nagyrészt abban a belső levélben is szerepelnek, amelyet korábban az Index közölt a Honvédkórház sürgősségi centrumának nehézségeiről. A sürgősségi centrumot vezető Zacher Gábor szeptemberben mondott fel, több ott dolgozó orvos távozott, majd a Honvédkórház orvosigazgatója mondott le. Néhány részlet a Hvg.hu által most szemlézett levelekből:

 • A megterhelés meghaladja az osztály kapacitását, a jelenlegi személyi állomány és a beáramló betegek mennyisége közötti aránytalanság nem ritkán a betegveszélyeztetésről szól
 • 8-9 sürgősségi szakember hiányzik, a műszakok 60 százalékában még mindig a kórház egyéb osztályairól átvezényelt, sokszor sürgősségi tapasztalattal egyáltalán nem bíró bőrgyógyászok, szájsebészek, szemészek ügyelnek.
 • A létszámhiányon a kórházvezetés vállalkozóként dolgozó külsősökkel akart enyhíteni, de velük nagyon lassan halad a szerződéskötés.
 • A sürgősségi osztály korábbi vezető ápolója legalább hetven levelet írt, miután a szakképzett ápolók hiánya legalább akkora probléma, mint az orvosoké.
 • Nincs elég betegszállító és adminisztrátor, emiatt az adminisztrációt a sok esetben a betegellátás terhére maguk az ápolók vagy az orvosok végzik.
 • Az eszközök jelentős része lassan betölti 10. életévét, és a folyamatos 24 órás igénybevétel miatt természetes az amortizáció. "Sok kört megfutottunk az új eszközök igénylése céljából, de az eszközpark bővülése, illetve a már nem használható eszközök pótlása csak igen kis százalékban történt meg."
 • Azért kell várniuk a betegeknek sokszor akár 20-24 órát is a sürgősségin, mert a kórház többi osztálya szintén nem követte a beteglétszám növekedését, és nem tudják átvenni a betegeket.
 • Egy közelmúltbeli osztályvezető főorvosi értekezleten derültséget keltett az SBC beszámolójában olvasható mondat, amely szerint "szerencse, hogy a ruhák mosatása kapcsán egyre kevesebb mosószerre van szükség, hiszen a ruhák felülete a lyukak javára csökkenő tendenciát mutat."
 • A sürgősségi osztály vezetői az elmúlt egy évben mindössze 240 millió forintot kértek (ez az egészségügyben valóban nem sok pénz) a bérek emelésére és az eszközök pótlására, de ezt a pénzt nem kapták meg. Ezzel a ráfordítással marasztalni lehetett volna a dolgozókat és javítani a feltételeket. Miután sokan távoztak, köztük a centrumot vezető Zacher Gábor főorvos is, és kitört a botrány, a helyzet kezelése majdnem kétszer ennyibe kerül, a kórház vezetése ugyanis a 240 millión felül most további majdnem 200 millió forintért kénytelen marasztalni a még megmaradt dolgozókat, írja a Hvg.hu
 • Az összeomlás előtt 5 ezer forintról 8 ezerre nőtt volna egy váltásvezető orvos, 4 ezerről 6 ezerre pedig egy szakorvos órabére, de ez elmaradt. A botrány után már 13 ezret, illetve 10 ezret volt kénytelen ígérni a dolgozóknak a kórház vezetése, hogy maradjanak.
 • Zacher távozása után béremelést ígértek, két lélegeztetőgépet és négy betegőrző monitort kapott a sürgősségi centrum, de kiderült, hogy ezeket a kórház egy emelettel feljebb fekvő intenzív osztályáról vitték le, mivel ott a munkaerőhiány miatt már korábban le kellett zárni két kórtermet.

Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter csütörtökön a Magyar Időknek adott interjúban azt mondta:  heteken belül a kormány elé kerülhet a sürgősségi ellátásról szóló javaslat, amelynek célja, hogy az országban egyetlen sürgősségi osztályon se kelljen a betegnek feleslegesen órákat várnia.

Kásler Miklós pénteken egy konferencián arról beszélt, a sürgősségi ellátás helyzetének rendezése összefügg a háziorvosi rendszer fejlesztésével. Gyakori probléma ugyanis, hogy a betegek olyan panaszokkal jelennek meg a sürgősségi osztályokon, amelyeket a háziorvosok is el tudnának látni. 

Kásler azt mondta:  az alapellátást fel kell szerelni gépekkel, műszerekkel és rendszerszintűvé kell váljon a háziorvos és a sürgősségi ellátó kórház közötti elektronikus összeköttetés. A sürgősségi ellátásban orvos végzettségű diszpécsereket kell alkalmazni, hogy célirányosan tudják a betegeket irányítani. Így Kásler szerint a mostani nem ritkán hatórás sürgősségi várakozás 1-2 órásra szűkíthető.